Bernd Schuster: Én kemény edző vagyok!

VARGA T. RÓBERTVARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.08.01. 22:25
Címkék
Ezt is megértük: egy élvonalbeli spanyol csapat Magyarországon edzőtáborozik. A Getafe vezetősége nemrégiben körülnézett Európában, s úgy ítélte meg, felkészülésük legmegfelelőbb helyszíne az osztrák határhoz közeli Bük. A gárda tekintélyes delegációja vasárnap érkezett Magyarországra - élén a világhírű Bernd Schusterrrel. A németek egyik legkiválóbb labdarúgója nem cáfolta meg hírnevét: precíz, ellentmondást nem tűrő. A magyar sajtó rendelkezésére is mindössze egy órát szánt, a Nemzeti Sportnak azért külön is nyilatkozott.
Nem cáfolta meg a hírét. Sűrűn az órájára pillantott, meg sem próbálta palástolni, csak kötelességből szakított ránk a drága idejéből. "Siessünk, ha lehet kérnem, fél kettőkor ebédel a csapat" - mondta. Bernd Schuster, a valaha volt egyik legnagyszerűbb német futballista - annak ellenére is az, hogy Franz Beckenbauerrel meglévő nézeteltérései miatt nem vallhatja magát világbajnoknak, hiszen nem szerepelt az 1990-es, Olaszországban vb-n nyerő válogatottban, jóllehet, 1986-ban a Barcelonával BEK-döntőt vívott, és akkor a pályája csúcsán volt -, a spanyol másodosztályból az idén feljutó Getafe vezetőedzőjeként érkezett Magyarországra. Bernd Schuster tegnap délben állt a magyar sajtó rendelkezésére. Ám a Barcelonában, a Real Madridban és az Atletico Madridban is futballozó klasszison - főként beszélgetésünk elején - igencsak látszott, nem mindene a szereplés. A legnagyobb kedvenc még ma is a Barcelona

- Ígérjük, nem tartjuk fel sokáig…
- Rendben van- bólintott határozottan Bernd Schuster, majd jelezte készen áll az interjúra.

- Tudja, ritkán érkezik hazánkba olyan futballista, aki Spanyolország három legjelentősebb csapatában is szerepelt. Alighanem mindháromnak rengeteget köszönhet, de azért biztosan különbséget tud tenni közöttük. Melyik együttes áll legközelebb a szívéhez?
- Mivel a katalánok miatt hagytam el a hazámat, és nyolc évet töltöttem el ott, egyértelmű a válaszom: a Barcelona kiemelkedik a spanyol csapataim közül. Szinte második otthonom lett a város, amit az is alátámaszt, hogy négy gyermekem közül három a Nou Camp-stadion szomszédságában született. Azonban mindkét madridi együttest szeretem, fokozott figyelemmel kísérem a szereplésüket.

- Elfogultan beszél ezekről a gárdákról, ami nem csoda, hiszen immár húsz éve él Spanyolországban.
- Komolyabb szinten játékos-pályafutásom első két évében és utolsó három esztendejében futballoztam Németországban, és az edzői ténykedésemet sem otthon kezdtem.

- Fantasztikus játékos volt, lesz-e fantasztikus edző?
- Fiatal edző vagyok, sokat kell még tanulnom. A választ majd az eredményeim adják meg.

Lisztes Krisztián megérdemli a figyelmet

- Morózus, ellentmondásosan megítélt ember. Miként viselik el a futballistái?
- Én kemény edző vagyok! Tudja, játékoskoromban sok tapasztalatot szereztem, tisztában vagyok azzal, hogy néha így, keményen kell bánni a labdarúgókkal, máskor viszont jobb barátként viszonyulni hozzájuk. Szóval igyekszem a középutat járni.

- Feltételezem, a következő szezonban, a Getafe élén is elégedett lenne a "középúttal".
- No igen, a spanyol Európa, s így a világ egyik legerősebb bajnoksága, amelyben nagyon nehéz jó eredményt elérni. A csapatunk most jutott fel az élvonalba. Az a célunk, hogy megmutassuk és jól érezzük magunkat az első osztályban, és persze szeretnénk biztosan bent maradni. Bár több új játékost szerződtettünk, van még egy-két hiányposztunk.

- Elképzelhetőnek tartja, hogy éppen Magyarországon találja meg a megfelelő futballistát?
- Hm… Akár még az is lehet.

- A jelek szerint nem nagyon ismeri a magyar viszonyokat…
- Bevallom nem, bár amióta Lothar Matthäus irányítja a magyar válogatottat, nagyobb rálátásom van a futballjukra, hiszen az honfitársam révén jobban reflektorfényben van, mint egy-két évvel ezelőtt. Ráadásul ismerem a Németországban szereplő magyarokat, Lisztes Krisztiánt pedig kifejezetten jó labdarúgónak tartom.

Lothar Matthäus lehet majd német kapitány is

- Lothar Matthäus és az ön pályafutásában sok a közös vonás, majdnem egyszerre lettek tagjai a válogatottnak, s csaknem egy időben kezdtek edzősködni. Melyikük lesz hamarabb német szövetségi kapitány?
- Ha abból indulunk ki, hogy Lothar Matthäus a német válogatottsági csúcstartó, és hogy otthon mennyire elismert, azt kell mondanom, ő. Ám a futballban minden előfordulhat.

- Vannak egyébként ilyen ambíciói?
- Két évvel ezelőtt már volt egy szövetségi kapitányi felkérésem, de úgy voltam vele, egyelőre klubedzőként kell tapasztalatot szereznem. Mindenesetre érdekes feladat lenne.

- Vannak, akik nem így gondolják. Jürgen Klinsmann például rögvest a csúcson kezdte…
- Miként a jelenleg a Barcelonánál dolgozó Frank Rijkaard is. A mi szakmánkhoz szerencse is kell.

- Akkor inkább a Barcelona edzője lenne? Főként, hogy korábban már dolgozott a barcelonaiak szakmai stábjában.
- Természetesen, ez a nagy álmom, de valószínűleg minden edzőnek az a célja, hogy egy ilyen neves klubnál dolgozhasson. Szívesen visszatérnék a Nou Campba, ám ez még odébb van. Frank Rijkaard kiváló csapatot rakott össze, a gárda még évekig harcban lehet a bajnoki címért.

- A Real Madrid a nyáron alaposan megerősödött, és ott van még a Valencia, a Villarreal meg a többi csapat. Melyikük végez az élen?
- Aligha tévedek, ha azt mondom, jövőre is a Barcelona és a Real küzd meg a bajnoki címért.
Ekkor Bernd Schuster újfent az órájára nézett, a mutatóujjával jelezte, eljött az ebédidő. Pontban fél kettő volt. Felállt, elbúcsúzott, gyorsan adott még két-három autogramot, arra sem volt időnk, hogy jó étvágyat és sok szerencsét kívánjunk. ---- P ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik