Duisburg igazi áttörést hozott

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.07.25. 20:43
Címkék
Tíz nap alatt 39 sportágban összesen 188 versenyszámban avattak bajnokot a "nem olimpiai sportágak olimpiáján". A világjátékok történetében először szerepelt egységes magyar csapat, a mieink Asztalos István ejtőernyős révén egy aranyérmet, míg a bemutató sportágak között szereplő női strandkézilabda-válogatottunk révén egy ezüstérmet szereztek Duisburgban.
Teret kapott a szépség, a harmónia
Teret kapott a szépség, a harmónia
Teret kapott a szépség, a harmónia
Teret kapott a szépség, a harmónia
Teret kapott a szépség, a harmónia
Teret kapott a szépség, a harmónia
Nagyszerűen kezdődött számunkra ez a tíz nap, hiszen az ejtőernyősök klasszikus versenyszámában, a célbaugrásban többszöri "hosszabbítás" után, egyetlen centiméterrel Asztalos István szerezte meg az első helyet. A 41 esztendős sportember nem győzte hangoztatni: mérhetetlen boldogsága mellett némi csalódottságot is érez, hosszú és eredményes pályafutása során ugyanis jó néhány jelentős siker részese lehetett, ám egyik sem kapott figyelmet Magyarországon.

Éppen ez volt a világjátékok kiötlőinek egyik legfontosabb célja: összefogni az olimpiai programból kihagyott sportágakat, s részükre is létrehozni egy olyan rangos eseményt, amely hasonlóan nagy érdeklődést vált ki világszerte. A korábbi világjátékokon megfordult sportolók szerint Duisburg igazi áttörést hozott a "nem olimpiai sportágak olimpiájának" történetében, nemcsak a média és a közönség érdeklődése emelkedett vagy a versenyrendezés minősége javult jelentősen, hanem a színvonal is egyre magasabb: a világjátékokra az olimpiához hasonlóan igen kemény kvalifikációs sorozat során lehet indulási jogot szerezni, s így valóban a világ legjobbjai kapnak bizonyítási lehetőséget.

A szumósoknál inkább az erô dominált
A szumósoknál inkább az erô dominált
A szumósoknál inkább az erô dominált
>Magyarországról 12 sportágban 63 sportolónak sikerült kiharcolnia az indulás jogát, s bár közülük kevesen érezték igazán sikeresnek duisburgi szereplésüket, csalódást egyikük sem okozott.

"Azokat a célokat tűztük ki magunk elé, hogy legalább olyan vidáman térhessünk haza, ahogyan Duisburgba jöttünk, és a magyar lobogó ne a megnyitóünnepségen, Hegedüs Robi kezében emelkedjen a legmagasabbra - foglalta össze a tíz nap tanulságait Elbert Gábor, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára, a magyar csapat vezetője. - A csapat nagy része vidámabban mehetett haza, a zászlót pedig kétszer vonták fel, egyszer a hangszórókból hallgathattuk meg a Himnuszt, a strandkézilabdázó lányokkal pedig együtt énekeltük el. Duisburgban látható volt, hogy a világ legtöbb országában a sportot egységes nagy egészként kezelik, nem tesznek különbséget sportolók között a sportáguk alapján, a támogatás mértékét az elvégzett munka és a mutatott teljesítmény határozza meg. A világjátékokon szereplő sportágak szabadidősportként tömegeket mozgatnak meg, ezáltal a versenysportban is közelebb maradnak a hétköznapi emberhez.
Magyar érmek a világjátékokon
Év helyszínAEB
1981, Santa Clara (Egyesült Államok) nem vettünk részt
1985, London (Nagy-Britannia)455
1989, Karlsruhe (Németország)15
1993, Hága (Hollandia)122
1997, Lahti (Finnország)122
2001, Akita (Japán)1
2005, Duisburg (Németország)11
Számunkra fontos tanulság, hogy az itt szereplő magyar sportolók, valamint azok, akik az anyagiak híján olykor még a kvalifikációs versenyeken sem tudtak elindulni, megérdemlik, hogy az olimpiai sportágakhoz hasonlóan több éven keresztül nyújtott támogatással készülhessenek a világ második legnagyobb sportünnepére."

Ez az út bizonyára nem járhatatlan, de jó néhány terebélyes akadállyal teli, rengeteg erő kell majd ahhoz, hogy a magyarok is végigjárjanak rajta.

Egy óriási lökést most adott Duisburg…
Éremtáblázat – az élcsoport
OrszágAEB
Oroszország302012
Németország221822
Olaszország13913
Franciaország121212
Ausztrália794
Egyesült Államok779
Spanyolország773
Ukrajna768
Hollandia584
Dánia51
MAGYARORSZÁG11
---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik