Hódít a casting és a kajakpóló

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.07.20. 22:19
Címkék
Egyetlen résztvevője volt szerdán a "nem olimpiai sportágak olimpiájának", a ritmikus gimnasztikázó Benyó Fruzsina a rendkívül erős mezőnyben labdával és kötéllel sem tudta kiharcolni a döntőbe jutást. Az rg küzdelmei telt ház előtt zajlottak, de a publikum a kevésbé ismert sportágak versenyeit is szívesen látogatja Duisburgban.
A kajakpóló akár magyar sikersportág is lehetne, hiszen külön-külön mindkettôben jók vagyunk…
A kajakpóló akár magyar sikersportág is lehetne, hiszen külön-külön mindkettôben jók vagyunk…
A kajakpóló akár magyar sikersportág is lehetne, hiszen külön-külön mindkettôben jók vagyunk…
A kajakpóló akár magyar sikersportág is lehetne, hiszen külön-külön mindkettôben jók vagyunk…
A kajakpóló akár magyar sikersportág is lehetne, hiszen külön-külön mindkettôben jók vagyunk…
A kajakpóló akár magyar sikersportág is lehetne, hiszen külön-külön mindkettôben jók vagyunk…

Egyetlen magyar résztvevője volt szerdán a világjátékoknak, a ritmikus gimnasztikában a 15 esztendős Benyó Fruzsina képviselte színeinket. Az Óbuda RSG TC versenyzője pályafutásának első felnőtt nemzetközi versenyén szinte hibátlanul teljesített (labdagyakorlatára 11.375, a kötélre pedig 12.275 pontot kapott, ez a 21., illetve a 16. helyezéshez volt elegendő), ám a világsztárok között (indult például az orosz Szesina és Kapranova, az ukrán Besszonova és Godunko, a fehérorosz Rudalova és Zsukova, a kazah Juszupova, a bolgár Pasieva és Szultanova is) esélye sem volt a döntőbe jutásra.

"Boldog vagyok, mert jól sikerült a kötélgyakorlatom, a tizenhatodik hely szép eredménynek számít" - mondta Benyó, akinek edzője, Némethné Érfalvy Dóra elárulta, a legjobb 16 közé kerülést mind a négy szer esetében sikerként értékelték volna.

Az NSO ajánlja:

Cikkgyűjteményünk a felkészülésről:
Világjátékok 2005

Minden információt megtalál a
www.vilagjatekok.hu oldalon!

A Világjátékok hivatalos angol nyelvű honlapja
A ritmikus gimnasztika amúgy meglehetősen "régi vágású" sportág a világjátékok műsorán, elvégre - igaz, csak az összetett versenyszámmal - szerepel a nyári olimpiai játékok programjában. Még két ehhez hasonló sportág képviselőivel találkozhattunk Duisburgban, a trambulinban az olimpiákon egyéni, a világjátékokon pedig párosversenyeket rendeznek, míg az íjászatnak a pálya szakága olimpiai szám, a terepversenyek pedig a világjátékokon zajlanak.

Nagy hagyománya van a versenytáncnak (a standard, a latin táncok és a rock and roll legjobbjait telt ház várta a Papp László Sportaréna méretű oberhauseni sportcsarnokban), a rögbinek (amelynek kevésbé népszerűbb ága, a hetes változat igyekszik az olimpiai programba kerülni, míg a "hagyományos" rögbi - akárcsak a legmagasabb szintű labdarúgás - nem kér az ötkarikás játékokból), az ejtőernyőzésnek (igaz, a klasszikus célbaugró versenyszám - amelyben Asztalos István személyében magyar bajnokot avattak - mellett jó néhány új, "extrém" szám is szerepelt már Duisburgban) vagy a kötélhúzásnak (Nyugat-Európában még ma is sok településen űzik ezt a sportágat, amely az 1900-as olimpia műsorán már szerepelt). A távoli múltban találhatjuk meg a gyökereit néhány távol-keleti küzdő-sportnak, mint a cselgánccsal rokon dzsiu dzsicunak, a szabályrendszer egységesítésével óriásit előrelépő karaténak, a Duisburgban bemutatósportként szereplő aikidónak vagy a szumónak - néhány hete Magyarországon rendezték meg a "nehézfiúk" Európa-bajnokságát, Németországban viszont egyetlen magyar indulója sincs a szumósok versenyének.

Manapság már mifelénk is ismert sport a bowling, az aerobik, a testépítés, az erőemelés, a biliárd, a búvárúszás, a tájfutás, a görkorcsolyázás, a vízisí, a vízideszka (wakeboard), a frizbi vagy a fallabda, sőt a petanque fémgolyóival is egyre többen játszanak Magyarországon, ám jó néhány olyan sportág is szerepel a világjátékok programjában, amelyre érdemes rácsodálkozni.

Mindjárt itt a művészi görkorcsolyázás, amely minden elemében hasonlít a műkorcsolyázásra, csak éppen Katarina Witt távoli követői a gyermekkorunkból ismert négykerekű görkorival róják a köröket. Ugyanúgy láthatunk férfi és női egyéni kűrt, akrobatikus elemekkel nehezített páros számot, illetve táncot, mint a jeges rokonnál - az ember mégis első pillantásra úgy érzi, a "száraz" műkorcsolyázás sosem vetekedhet majd jeges testvérével. Bár ki tudja…

A sportakrobatika leginkább a vasárnap délelőtti cirkuszi közvetítésekből köszönhet vissza, a tumbling nevű sportág viszont a talajtorna elemeire épít, legalább annyira nehéz és látványos, sőt szinte ugyanaz. A fistball is nagy hasonlóságot mutat a röplabdával, a legszembetűnőbb különbség, hogy nem parketten (vagy homokban), hanem füvön űzik.

A kajakpóló két nemzeti sportunk, a kajak és a vízilabda ötvözete, bizonyára a világ legjobbjai lennénk benne, ha nálunk is többen gyakorolnák. És akkor még nem is beszéltünk a sárkányhajózásról vagy a strandkézilabdázásról.

A korfball is csak első pillantásra látszik különleges sportnak, a leginkább a kosárlabda streetball-változatára hasonlít. A görhoki a jégkorong "leszármazottja", olyannyira, hogy Duisburgban az NHL profi jéghokisai is pályára léptek.

Talán az egyik legkülönlegesebb sportág - amely elsősorban Ausztráliában és Új-Zélandon népszerű - az életmentés, egyik változatában az úszómedencében különféle távokon cipelik végig a kimentendő bábot, s a leggyorsabb mentő győz, a másik változatban nyílt vízen vetélkednek az életmentők, szörfdeszkán vagy úgynevezett body boardon próbálják megtenni a lehető leggyorsabban a 4-600 méteres távot.

A maga nemében igazi kuriózum a casting is, amelyhez elegendő az alig egy négyzetméteres dobogó, egy horgászbot, no és hatalmas tér, az egyik versenyszámban ugyanis éppen az a lényeg, ki tudja a lehető legmesszebbre hajítani a "csalit", máskor pedig éppen a pontosság a legfontosabb, aki horgászott már nádas mellett, tudja, miért fontos ez… ---- …újra sűrűsödnek az események, összesen 12 sportágban zajlanak a versenyek. Három sportágban lesznek magyar szereplők, szalaggal és buzogánnyal lép színpadra a ritmikus gimnasztikázó Benyó Fruzsina, bemutatkoznak uszonyos úszóink (Juhos Gergely, Vilhelm Szilárd, Gréczy Attila, Kókai Dániel, Debreczeni Hajnalka, Bercsényi Kinga, Székely Lilla, Károlyi Csilla, Lábodi Laura és Nagy Ágnes) és női strandkézilabda-válogatottunk, amely elsőként Törökországgal méri össze erejét. Folytatódnak a küzdelmek biliárdban, gyorsasági görkorcsolyában, vízisíben és vízideszkázásban. Most kezdődik a verseny fistballban, frizbiben, dzsiu dzsicuban, korfballban és életmentésben. ---- DOPPINGEXPRESSZ. A német csomagküldő szolgálat sofőreinek az egyik legfontosabb feladatuk, hogy minden este 23 óráig eljuttassák a doppingmintákat a közeli, kölni laboratóriumba…

SZÍNPAD. A duisburgi Marientor színházban rendezik meg a ritmikus gimnasztika versenyeit, az 1500 nézőt befogadó terem és a tekintélyes méretű színpad kissé szokatlan, mégis ideális helyszíne az eseménynek - főleg, ha a produkciók művészi értékét nézzük…

NÉZÔCSÚCS. A világjátékok legtöbb eseményére a vártnál többen vásároltak belépőt (az eddigi csúcsot természetesen a megnyitó ünnepség hozta 26 ezer nézővel, míg az amerikai futball döntőjére, a német-ausztrál mérkőzésre 15 ezren voltak kíváncsiak), már most bizonyos, hogy teljesül a szervezők célkitűzése és az össznézőszám meghaladja a félmilliót.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik