A tét a magyar sport hírneve

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.07.12. 22:37
Címkék
Július 14. és 24. között Duisburgban és környékén rendezik meg a 7. világjátékokat, de a "nem olimpiai sportágak olimpiáján" először vesz részt egységes magyar csapat. A németországi viadalon 12 sportágban (ejtőernyőzés, erőemelés, fallabda, karate, ritmikus gimnasztika, sárkányhajózás, strandkézilabda, terepíjászat, testépítés, uszonyos úszás, versenytánc és vízideszka) összesen 62 sportoló képviseli majd a magyar színeket. A nagy utazás előtt a magyar delegáció vezetőjével, Berényi Jánossal beszélgettünk.
Reméljük, a karatézó S. Kovács Ádám sikereinek is tapsolhatunk Németországban (Fotók: Czagány Balázs)
Reméljük, a karatézó S. Kovács Ádám sikereinek is tapsolhatunk Németországban (Fotók: Czagány Balázs)
Reméljük, a karatézó S. Kovács Ádám sikereinek is tapsolhatunk Németországban (Fotók: Czagány Balázs)
Reméljük, a karatézó S. Kovács Ádám sikereinek is tapsolhatunk Németországban (Fotók: Czagány Balázs)
Reméljük, a karatézó S. Kovács Ádám sikereinek is tapsolhatunk Németországban (Fotók: Czagány Balázs)
Reméljük, a karatézó S. Kovács Ádám sikereinek is tapsolhatunk Németországban (Fotók: Czagány Balázs)

- Mit jelent az, hogy először lesz egységes a magyar csapat?
- Hetedszer rendezik meg a világjátékokat, a magyar sportolók pedig hatodszor lesznek jelen az eseményen, de a Nemzeti Sportszövetség örömmel vállalta, hogy az eddig külön-külön próbálkozó sportágakat összefogja, és végre fazont adjon a magyar csapatnak - válaszolt Berényi János, a Nemzeti Sportszövetség elnöke. - Az NSSZ a teljes hazai sportélet gyűjtőszövetsége, és ebbe beletartoznak a nem olimpiai sportágak is. Ezek között is találhatunk olyan sportágakat, amelyekben rendkívül eredményesek vagyunk, világbajnoki, Világkupa-érmeseink vannak, ám a magyar közvélemény vajmi keveset tud róluk. Ezek a sportágak is megérdemlik, hogy foglalkozzanak velük, az NSSZ-nek nagyon fontos, hogy a világjátékok kapcsán ezekre a sportágakra is fény vetül. Most indul a legnagyobb magyar küldöttség a világjátékokon, tizenkét sportágban hatvankét sportolónak sikerült a rendkívül kemény kvalifikációs sorozatban megszereznie az indulási jogot, mindehhez minden eddiginél nagyobb állami támogatást kaptunk, több mint negyvenmillió forintot fordíthattunk az edzőtáborokra és a versenyekre, ezt ezúton is köszönjük.

Hírek a világjátékokról

• Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is megtekinti a világjátékokat. A belga sportdiplomata – rövid hongkongi kitérô után – három napot tölt el a nem ötkarikás sportágak seregszemléjén.

• Végleges a világjátékokon induló nôi strandkézilabda-válogatott kerete. Neukum Tamás szövetségi kapitány a Megyes Ildikó, Pásztor Rita (kapusok), Augusztné Kévés Renáta, Ács Barbara, Balogh Piroska, Kocsis Ágnes, Pavelekné Kovács Judit, Simonné Hingyi Beatrix, Szélesi Melinda, Varga Brigitta összállítású keret tagjaira számít Duisburgban.

• Aikidóban is lesznek magyarok, a magyar csapat mellett ugyanis 80 aikidós is készül Duisburgba. A sportág bemutató jelleggel lesz jelen a világjátékokon, a külön küldöttséget a Magyarországi Kobayashi Dojók Egyesülete fogja össze, a németországi bemutatókat a ma élô legnagyobb, hét-nyolc-kilenc danos mesterek tartják majd.
- Milyen a kapcsolatuk az olimpiai mozgalommal?
- A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elismeri és támogatja a világjátékokat. A világjátékok alapító sportágai közül több ma már az olimpiai programban szerepel, például a triatlon, a tollaslabda vagy a női súlyemelés, ráadásul világszerte nagy visszhangot kapott, hogy a napokban döntöttek az olimpiai program esetleges változásairól, és a világjátékokon szereplő sportágak közül a karate, a fallabda, a hetes rögbi és a görkorcsolya is esélyes volt arra, hogy felkerüljön a nyári játékok műsorába.

A másik fontos kapcsolódási pont, hogy akárcsak az olimpiákon, nálunk is a zéró tolerancia elve érvényesül, a magyar csapat tagjait a felkészülés során folyamatosan szúrópróbaszerű ellenőrzéseknek vetettük alá, és ezek a vizsgálatok egyetlen pozitív eredményt sem hoztak. Ugyanakkor aki a legkisebb mértékben is húzódozott a doppingvizsgálatok miatt, esetlegesen kibúvót keresett, az ma már nem tagja a keretnek.

Berényi János bízik a magyar delegáció sikeres szereplésében
Berényi János bízik a magyar delegáció sikeres szereplésében
Berényi János bízik a magyar delegáció sikeres szereplésében
- Milyen reményekkel utaznak Duisburgba?
- A magyar csapat 1985-ben Londonban szerepelt a legjobban a világjátékokon, akkor a mieink négy arany-, öt ezüst- és öt bronzérmet szereztek. Ez nagyszerű eredmény lenne Németországban is, ugyanakkor én igazán elégedett lennék azzal is, ha mindhárom éremből legalább egyet hazahoznánk.

Azt kívánom, hogy a magyar sportolók problémamentes körülmények között, tiszta eszközökkel, a fair play szabályainak megfelelően szerepeljenek, azzal pedig tisztában kell lenni, hogy a legtöbb sportágban a világjátékokon rendkívül nehéz érmet szerezni, hiszen előfordul, hogy csak a világ legjobb nyolc versenyzője vagy csapata indulhat.

- Az olimpiai bajnokok és érmesek jelentős pénzjutalmat, később pedig életjáradékot kapnak, miben részesülhet a világjátékok érmese?
- Ahhoz, hogy a világjátékok érmesei hasonló megbecsülésben részesülhessenek, fel kell építenünk ezt a rendszert. Nem ringathatjuk magunkat abba, hogy azonnal az olimpiákkal egyenértékű versenyként kezelik majd a világjátékokat. Megpróbáljuk megismertetni a közvéleménnyel a nem olimpiai sportágaink büszkeségeit, ők most még kevéssé ismertek, ha a sikereik tartósak lesznek, több figyelmet kapnak, akkor mondhatjuk majd azt is, hogy ismerjük el anyagilag is a teljesítményüket. Egyelőre az is nagy eredmény, hogy a média többet foglalkozik velük, annál is inkább, mert ők is szépek, okosak és jó sportolók, ugyanúgy, mint az olimpiai csapat tagjai, ugyanúgy a magyar sport kedvező megítéléséhez járulnak hozzá, ha a tiszteletükre eljátsszák a Himnuszt. Természetesen minden lépésünket úgy kívánjuk megtenni, hogy azzal ne sértsük az olimpiai sportágakat, elvégre a Nemzeti Sportszövetségnek ők is tagjai, nekünk mindkét fél érdekeit egyaránt szem előtt kell tartanunk. Ráadásul a célunk is közös, öregbíteni a magyar sport hírnevét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik