Cseh László: háton, pillangón is remek

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2005.06.23. 23:57
Címkék
Cseh László 50 méter háton új országos csúccsal, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen a világbajnoki részvételt jelentő szintidőt úszva győzött a Komjádi-uszodában zajló országos bajnokságon. A viadalon nem indul a napokban autóbalesetet szenvedett Kovács Ágnes, s ez azt jelenti, hogy a vb-szereplés is elúszott a 200 méteres mellúszás kétszeres világbajnoka számára. A 200 mellen olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel továbbra sincs jó formában, hiszen 100 méteren csak a hatodik legjobb idővel kvalifikálta magát a holnapi fináléba.
Ha Cseh László így folytatja, nagy örömöt szerezhet a magyar sportrajongóknak Montrealban (fotó: Czagány Balázs)
Ha Cseh László így folytatja, nagy örömöt szerezhet a magyar sportrajongóknak Montrealban (fotó: Czagány Balázs)
Ha Cseh László így folytatja, nagy örömöt szerezhet a magyar sportrajongóknak Montrealban (fotó: Czagány Balázs)
Ha Cseh László így folytatja, nagy örömöt szerezhet a magyar sportrajongóknak Montrealban (fotó: Czagány Balázs)
Ha Cseh László így folytatja, nagy örömöt szerezhet a magyar sportrajongóknak Montrealban (fotó: Czagány Balázs)
Ha Cseh László így folytatja, nagy örömöt szerezhet a magyar sportrajongóknak Montrealban (fotó: Czagány Balázs)

T-MOBILE 107. MAGYAR BAJNOKSÁG, KOMJÁDI-USZODA

Férfiak.50 m gyors. Bajnok: Takács Krisztián (Dunaferr, edzô: Kovács József) 23.38, 2. Gáspár Zsolt (FTC-Viva) 23.45, 3. Flaskay Mihály (Delfin-Lászlóvill) 23.98. 1500 m gyors: 1. Kis Gergô (Ajkai Rája, e: Farkas András) 15:38.84, 2. Nagy Péter (Ajkai Rája) 15:44.10, 3. Verrasztó Dávid (Jövô SC) 16:01.25. 50 m hát. B: Cseh László (Kôbánya SC, e: Turi György és edzôi team) 25.68 – magyar csúcs, régi: 25.86, Horváth Péter – 2002., 2. Szabó János (Bp. Honvéd) 26.98, 3. Bodrogi Viktor (Százhalombatta) 27.03. 50 m pillangó. B: Cseh László (Kôbánya SC, e: Turi György és edzôi team) 24.36, 2. Gáspár Zsolt (FTC-Viva) 24.69, 3. Takács Krisztián (Dunaferr) 25.56. 4x100 m gyorsváltó. B: Kôbánya SC (Cseh László, Makány Balázs, Batházi István, Zubor Attila, e: Turi György és edzôi team) 3:26.21, 2. Jövô SC (Fekete István, Gyurta Dániel, Hôs Péter, Gercsák Balázs) 3:30.13, 3. Delfin-Lászlóvill (Kerékjártó Tamás, Kolozár Dávid, Mészáros Gergely, Batházi Tamás) 3:30.22

Nôk. 400 m gyors. B: Nagy Réka (Ajkai Rája, e: Farkas András) 4:15.76, 2. Risztov Éva (Kôbánya SC) 4:19.49, 3. Hosszú Katinka (Baja) 4:19.66. 50 m mell.B: Kovács Krisztina (Bp. Honvéd, e: Nagy József) 33.86, 2. Reményi Diána (BVSC) 33.88, 3. Veisz Kitti (Bp. Honvéd) 34.41. 400 m vegyes. B: Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs, e: Petrov Anatolij) 4:40.83, 2. Hosszú Katinka (Baja) 4:45.34, 3. Risztov Éva (Kôbánya SC) 4:46.42
"Köszöntjük a fedélzeten!" - mondhatták volna csütörtök este úgy fél hatkor Jakabos Zsuzsannának. Igen, a pécsi tehetség is csatlakozott a július végi, montreali világbajnoki csapathoz. Mondjuk, még nem kell chartergépet rendelni a szövetségnek, hiszen most is csak négyen vannak. Cseh, Risztov és Nagy Réka már korábban "becsekkolt", s most Jakabos is. A repülőjegyet érő időeredményt egyébként 400 méter vegyesen úszta, ahol rajta kívül még a bajai Hosszú Katinka (a bécsi rövid pályás Eb bronzérmese) pályázott Montrealra. Nos, már az előfutam során sejthető volt, ezen a napon Jakabos más színvonalat képvisel, s így is történt, Hoszszút és Risztovot (akiről keretes írásunkban olvashatnak) megelőzve, parádés időeredménnyel ért célba. A világranglista ugyanis immár így fest: 1. Hoff (amerikai) 4:39.25, 2. Jakabos 4:40.83, 3. Sandeno (amerikai) 4:41.87… Petrov Anatolij tanítványának szárnyalása - ahogy mondani szokták - benne volt a levegőben, hiszen az idén háromszor is 4 perc 42-t tudott már, Egerben az ifi ob-n, az Akropolisz-kupán, s péntek reggel a Komjádi-uszodában.
"Nagyon örülök, hiszen régóta készültem arra, hogy megússzam a vb-szintet. Már reggel nagyon jól ment az úszás, ennek alapján pedig bíztam benne, sikerülni fog. Megyek a világbajnokságra, ám előtte a budapesti ifjúsági Európa-bajnokságon is szeretnék jól szerepelni" - összegzett Jakabos.
Egy biztos, ha ezen az időeredményen még farag valamennyit (persze könnyű mondani…), akár még a világbajnoki érmekért is harcban lehet Montrealban.

Jakabos tehát szintet úszott, Cseh pedig országos csúcsot, méghozzá 50 méter háton, ahol Horváth Péter hároméves rekordját törölte a statisztikákból. Az első napot három arannyal zárta (lásd még keretes írásunk), s gyanítható, hét-nyolc bajnoki címig is eljuthat vasárnap estig.
De visszatérve a szintekhez. Jakabos simán vitte a magasságot, ám Lipcsei Krisztina és Boulsevicz Beatrix is közel járt Kanadához. A két hölgy parázs kis meccset vívott 200 méter pillangón - ráadásul az elődöntőben -, így szinte garantált, hogy pénteken minden idők legrangosabb fináléja várható. Rajtuk kívül ugyanis Jakabos - úgy nyerte az elődöntős futamát, hogy az utolsó métereken csak fürdőzött… - és Risztov is ott lesz a mindent eldöntő futamban.

A jó után némi rossz, a jelek szerint Gyurta Dániel továbbra sem kapta el a fonalat, legalábbis erről tanúskodott a 100 méter elődöntője, ahol 1:04-en kívüli idővel került a fináléba. Igaz, a 100 mell számára csak bemelegítés, hiszen 200 méter mellen olimpiai ezüstérmes.
A vb-csapat tehát csütörtökön immár négytagúvá bővült. Ha minden jól megy, péntek estére öten lesznek… ---- Nyitásként triplázott

Habár Jakabos Zsuzsanna is parádézott, nem volt kérdéses, hogy a nyitó napot három aranyéremmel, nem mellesleg egy új magyar rekorddal záró Cseh László (képünkön) a nap embere. A Kőbánya SC ékköve ott folytatta, ahol az európai turnéja során abbahagyta: lenyűgöző úszással. A bajnokságon "végigeszi" az étlapot, s az igazi csemegék (400 m vegyes, 200 m vegyes) még hátravannak. Most ugyebár az 50 méter hát (a világranglista 12. idejét repesztette), az 50 méter pillangó és a 4x100 méteres gyorsváltó volt soron. A mérleg pedig: háromból három. "Az ötven méter hát magyar csúcsával nem számoltam, de annyira közel jártam hozzá, hogy várható volt, idővel megdöntöm. A pillangó nagy csatát hozott, a váltógyőzelem pedig a csapat miatt volt kötelező" - összegzett. ---- Risztov Évának nem ment csütörtökön. Egyáltalán nem. Fő számában, 400 méter vegyesen csak harmadik lett, s 400 méter gyorson is másnak jutott az aranyérem. Persze még mielőtt valaki sötét fellegekről kezdene beszélni, nem árt tudni: a hatszoros Európa-bajnok korábban (nem mellesleg elsőként) már megúszta a világbajnoki kiküldetési szintet. Másodszor, ritka peches szezonja van, májusban például azért nem ment el az Akropolisz-kupára Athénba, mert vírusos betegség támadta meg, ám mire hazajöttek a többiek, ő elesett a fürdőszobájában, s agyrázkódást szenvedett. Neki tehát nem a bajnokságon kell spiccen lennie, más kérdés, ha öt héttel a vb előtt így úszik… Persze van, aki már a Komjádiban "temette". Az athéni olimpia után többen biztosra vették, Risztov már soha többé nem lesz a régi. Decemberben, a rövid pályás Eb-n aranyéremmel válaszolt a kétkedőknek. Amúgy pedig aki egyszer 4 perc 36 másodpercet tudott, azt lehet temetni, csak felesleges… ---- Civilben üldögélt a női 50 méter mell fináléja alatt. Pedig a vízben lett volna a helye. Mint az utóbbi tíz évben mindig. Ehhez képest… Ebből már kiderülhetett, az autóbalesete nem múlt el nyomtalanul, az orvosokkal konzultálva végül is Kovács Ágnes (képünkön) úgy döntött: nem indul a bajnokságon, s ezzel az is eldőlt, nem lesz ott egy hónap múlva a montreali vb-n (most úszhatott volna utoljára szintet). "Fáj a hátam, a nyakam, nem lenne értelme az indulásomnak - mondta Ági, aki azért már mosolyogni is tudott. - A decemberi, trieszti rövid pályás Európa-bajnokságon már ott leszek - persze ha nem jönnek megint nyolcvannal a kocsimnak."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik