Kovács Ágnes: a vb-t is vitte a baleset?

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2005.06.21. 22:31
Címkék
Amikor Risztov Éva elesett a fürdő-szobájában és a fejét beverve agyrázkódást szenvedett, azt gondoltuk, ennél több baj nem éri az úszóválogatottat. Különben is, évente egy baleset bőven elég (mint ismeretes, tavaly nyáron Cseh László a lábát törte az edzőtáborban). Úgy látszik, nem elég& Hiszen itt a legújabb, az olimpiai bajnok Kovács Ágnes vb-szereplése is veszélybe került. Ági ugyanis edzésre menet karambolozott. De hallgassuk inkább őt.
Kovács Ági: „Nagy csattanást hallottam, s már zuhantam is elôre”
Kovács Ági: „Nagy csattanást hallottam, s már zuhantam is elôre”
Kovács Ági: „Nagy csattanást hallottam, s már zuhantam is elôre”
Kovács Ági: „Nagy csattanást hallottam, s már zuhantam is elôre”
Kovács Ági: „Nagy csattanást hallottam, s már zuhantam is elôre”
Kovács Ági: „Nagy csattanást hallottam, s már zuhantam is elôre”
"A budai alsó rakpartra akartam lekanyarodni, megálltam a táblánál, amikor is nagy csattanást hallottam, s már zuhantam is előre. Hirtelen nem tudtam, mi történt, néhány másodperc múlva tudatosult bennem, valaki nagy sebességgel beleszállt az autóm hátuljába - mondta Kovács Ági. - Be voltam kötve, így nem vertem be a fejemet a szélvédőbe, ám így is eléggé rosszul jártam. Már megvizsgáltak az orvosok, megrándult a nyakam, fáj a hátam, s a mellhártyám is megsérülhetett. Az autós, aki a karambolt okozta, rendes volt, felhívott telefonon, és az állapotom iránt érdeklődött. Egyébként nem ismert meg elsőre, csak a személyim láttán kiáltott fel, hogy te vagy az?"

Ágnes autója az autószerelőnél kötött ki, ami viszont ennél nagyobb baj, veszélybe került az ötkarikás bajnok világbajnoki szereplése (július utolsó hetében Montrealban tartják a vb-t). Veszélybe került, hiszen csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a magyar bajnokságot, s már csak ott lehet vb-szintet úszni. Neki pedig egyelőre nincs szintje…

"Ilyen körülmények között nem sok esélyt látok a szintre - folytatta Ágnes. - Pedig úgy éreztem, hogy egyre jobb formába lendülök, ha nincs ez a baleset, talán meg is úsztam volna, ám így kevés rá az esély. Az, hogy indulhatok-e a bajnokságon, szerdán derül ki, akkor vizsgál meg Kausz István, a válogatott orvosa."

Risztov agyrázkódást kapott - azóta már felépült -, Gyurta Dániel a formája miatt került meszsze Montrealtól és most itt van Kovács Ágnes esete. Nyomasztó… Ági egyébként tartja, ha a bajnokságon indul, s nem úszik szintet, akkor sem fogja kérni Kiss László szövetségi kapitányt, hogy vigye ki a világbajnokságra:
"Minden évben ez a szabály, most is mindenki tudta, hogy mennyi a kiküldetési szintidő. Ha valaki nem teljesíti, ne is menjen, senkivel sem szabad kivételezni. Más kérdés, hogy az idén különösen erősek a szintidők, sok számban magyar csúcs kellene ahhoz, hogy valaki kikerülhessen Montrealba" - zárta szavait Kovács Ágnes.

Kétségtelen, jelenleg ott tartunk, hogy csak Cseh Lászlónak, Risztov Évának (aki agyrázkódással melegített) és az ajkai Nagy Rékának van meg a szintje. A bajnokságon még Jakabos Zsuzsannának (200 m pillangó, 400 m vegyes) és Hosszú Katinkának (400 m vegyes) komoly esélye van a repülőjegyet érő időhöz, ám mások - így Gyurta is - messze járnak Kanadától. Kiss László szövetségi kapitány viszont tartja, ha csak hárman úsznak szintet, akkor háromtagú lesz a csapat.

"Én legalábbis azt fogom javasolni az elnökségnek, hogy csak az menjen a montreali világbajnokságra, aki szintet úszott. Négy éve, a fukuokai világbajnokságon héttagú csapatunk volt, de hoztunk két érmet. Akkor sem dőlt össze a világ, s most sem fog. Mindamellett a magyar úszósport szempontjából baljós, hogy csak hárman képesek lépést tartani a legjobbakkal" - összegzett a szövetségi kapitány.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik