Rossz előjelek, bizakodó kapitányok

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2005.06.19. 20:23
Címkék
A 2003-as világbajnokság után újból rangos öttusaversenyt rendez az olasz szövetség, ám ezúttal "csak" az öreg kontinens legjobbjait látja vendégül. A sportág hívei viszont tudják, hogy színvonalban ez nem jelent változást, hiszen az összetett sportágban az európaiak a főszereplők.
Füri Csilla címvédôként áll rajthoz a nôi mezôny keddi selejtezôjében (Fotó: Danis Barna)
Füri Csilla címvédôként áll rajthoz a nôi mezôny keddi selejtezôjében (Fotó: Danis Barna)
Füri Csilla címvédôként áll rajthoz a nôi mezôny keddi selejtezôjében (Fotó: Danis Barna)
Füri Csilla címvédôként áll rajthoz a nôi mezôny keddi selejtezôjében (Fotó: Danis Barna)
Füri Csilla címvédôként áll rajthoz a nôi mezôny keddi selejtezôjében (Fotó: Danis Barna)
Füri Csilla címvédôként áll rajthoz a nôi mezôny keddi selejtezôjében (Fotó: Danis Barna)
Szóval a minőség nem változik - más lesz azonban a helyszín: míg 2003-ban, sőt előtte 2000-ben az adriai Pesaróban, a tengerparton és annak környékén, alig tenyérnyi helyen zajlottak az öt szám küzdelmei, addig az előttünk álló Eb-nek az útikönyvek szerint meseszép toszkán város, Motepulciano ad otthont. Az olaszok sajnos megszakították az 1999-es margitszigeti vb-n indult hagyományt, hogy egymáshoz közel alakítsák ki a helyszíneket, az idén a versenyzők idejének egy részét az utazás tölti majd ki.

Pálvölgyi Miklós férfikapitány - aki a felnőttek versenyét megelőző junior Eb-n már belakta a terepet - elmondta, hogy a vívást ezúttal is hatalmas sátorban rendezik meg, az úszást a lovarda szomszédságában lévő 25 méteres medencében bonyolítják le, míg a futásra a belváros kellemes sétálóutcájában kerül sor.

A körülmények ismertetése után térjünk át a versenyzőkre! Pálvölgyi Miklós a hagyományos viadal hétfői selejtezőjében a tapasztalt Balogh Gábor, Fülep Sándor, Kállai Ákos hármast küldi harcba, míg az egyéni induló a junior Eb újdonsült váltóaranyérmese, a tavalyi felnőtt Eb-n szintén váltóaranynyal debütáló Marosi Ádám lesz. (A kapitány eredetileg a rutinos Horváth Viktorra számított egyéni indulóként, ám a vb-ezüstérmes versenyző májusban az egyik karján érgyulladással bajlódott, és bár azóta ebből a sérülésből felépült, a sok edzéskihagyás miatt formája még nem az igazi. A kapitánnyal úgy döntöttek, hogy nem érdemes kockáztatni, inkább kihagyja az Eb-t, hogy az augusztusi vb-n már a "régi" Horváth indulhasson harcba.)
A szakvezető szerint a csapat- és váltóversenyben a mieink legnagyobb ellenfelei - mint általában mindig - az oroszok lehetnek. Az athéni bajnok Mojszejev vezette gárda nagyon erős, ráadásul ők jobb feltételek között, egy öttusabázison, profi sportolóként készülnek, míg a mi versenyzőink között van, aki munka mellett sportol… Egyéniben tíz-tizenkét versenyző is aranyesélyes, az említett Mojszejev mellett az olimpiai ezüstérmes litván Zadnieprovskis, a címvédő, szintén litván Krungolcas - no és a mieink, akik az idényben több Világkupa-éremmel bizonyították, hogy továbbra is számolni kell velük.

A magyar indulók

Férfiak:
Balogh Gábor: egyéni, csapat, váltó(?)
Fülep Sándor: egyéni, csapat, váltó(?)
Kállai Ákos: egyéni, csapat, váltó(?)
Marosi Ádám: egyéni, váltó(?)

Nők:
Vörös Zsuzsanna: egyéni, csapat, váltó
Füri Csilla: egyéni, csapat, váltó
Szatmári Adrienn: egyéni, csapat
Máthé Vivien egyéni, váltó
"Az idén a szokottnál több baljós jellel vágunk neki az Európa-bajnokságnak, betegségek, sérülések zavarták az edzéseket - kezdte Kulcsár Antal, a nők kapitánya. - Mostanra javult a helyzet, és mivel született optimista vagyok, most már nagyon várom, hogy valami jó történjen. Családi okok miatt sajnos nem utazhatok a csapattal, de a lányok felkészülten várják a keddi rajtot. Bevallom, kicsit tartok a lóállománytól, amelyről nem túl jó hírek érkeztek, valamint a versenybíráskodástól. Félő, hogy kedvencük, Claudia Corsini felé fog "lejteni" a pást… Mivel a Simóka testvérek kiválása után az idén új csapatot kellett építenem - a rutinos Vörös Zsuzsanna és Füri Csilla mellett két fiatal, Szatmári Adrienn és Máthé Vivien kap szerepet -, kértem az elnökséget, hogy ne csak éremben gondokodjunk, célnak az első négy hely valamelyi-kének megszerzését tűzzük ki csapatban és váltóban. Egyébként Szatmári és Máthé versenyek sorozatán edződött, megdolgoztak a csapatba kerülésért, és nem lenne meglepetés, ha már ezen az Eb-n összeállna egy eredményes csapat. Nem tagadom, az év elején kíváncsi voltam arra, hogy olimpiai győzelme után milyen lesz Vörös hozzáállása, és nagyon jók a tapasztalataim. A versenyzésében volt egy hosszabb kihagyás, amelyet aztán sikerült pótolnia, így nagyon bízom abban, hogy hozza a szokott formáját".

A CÍMVÉDÔK

FÉRFIAK
Egyéni: Edvinas Krungolcas (litván). Csapat: Fehéroroszország.
Váltó: Magyarország (Fülep, Kállai, Marosi)

NÔK
Egyéni: Füri Csilla (magyar)
Csapat: Oroszország
Váltó: Oroszország

AZ EB MÛSORA

június 20.: férfiselejtező
június 21.: női selejtező
június 22.: férfidöntő, bajnokavatás egyéniben és csapatban
június 23.: női döntő, bajnokavatás egyéniben és csapatban
június 24.: férfiváltó
június 25.: női váltó ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik