Fordulatos karddöntő honvédos bravúrral

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2005.06.12. 22:10
Címkék
"Nincsenek csodák. Megint ott vagyunk a döntőben, és valószínűleg ismét ezüstérmesek leszünk a Honvéd mögött. Iván kiválásával nagyon meggyöngültünk" - panaszkodott vasárnap kora délután a férfi párbajtőrcsapatok elődöntőjét követően Gömöri Zsolt, a BVSC együttesének rangidős tagja, és már sietett is az öltözőbe, ahol a lábszúrást szenvedett Kovács Ivánt ápolta Bodnár József gyúró.
Lontay Balázs öröme jogos, hiszen csapata vesztett állásból fordított a döntôben
Lontay Balázs öröme jogos, hiszen csapata vesztett állásból fordított a döntôben
Lontay Balázs öröme jogos, hiszen csapata vesztett állásból fordított a döntôben
Lontay Balázs öröme jogos, hiszen csapata vesztett állásból fordított a döntôben
Lontay Balázs öröme jogos, hiszen csapata vesztett állásból fordított a döntôben
Lontay Balázs öröme jogos, hiszen csapata vesztett állásból fordított a döntôben
"Huszonhét éve vívok, és ilyen még nem történt velem. Eddig összesen egy sebhelyet szedtem össze, most meg itt van ez a lyuk a lábamon. A penge az izmot tolta le a csontról, az elmozdult és bedagadt" - magyarázta, immár ötszörös egyéni bajnok Kovács Iván.

Miközben a társak Ivánt zrikálták - "Mivel gyógyítsam a lábad, hazaszaladjak fűrészért?" "Járni tudsz majd még az életben?"- Bodnár gyúró szakszerű magyarázattal szolgált, mondván: "Ez egy szúrt seb, amit régen összevarrtak, most azonban speciális ragasztóval összehúzom. Iván a döntőben természetesen nem vívhat, de nincs nagy vész."
A párbajtőrözőktől azt hallottuk, nincsenek csodák, viszont a férfi kardcsapatok elődöntője azt bizonyította, hogy néha azért mégiscsak vannak. Az egyik ágon a címvédő BSE könnyedén masírozott a döntőbe, a másikon azonban megszületett a bombameglepetés: kikapott a tavalyi ezüstérmes, az egyéni bajnok és olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt vezérelte Vasas. Ráadásul nem szoros mérkőzésen, ugyanis a honvédosok "lemosták" a piros-kékeket a pástról. Az első hat aszszót a Honvéd nyerte, majd a csereként beállt Jolánkai Zsolt megszerezte a Vasas első sikerét. Az utolsó asszóra 40:30-as vezetésnél állt fel Fodor Kende és Nemcsik, és innen képtelenség fordítani. Fodornak 5, Nemcsiknek 15 tust kellett volna adnia. Ebben a helyzetben megint az bizonyosodott be, hogy nincsenek csodák.

Akárcsak a férfi párbajtőrben, a nőknél sem született meglepetés, vagyis a tavalyi döntősök - a BVSC és az MTK - vívhattak ezúttal is az aranyért.
A finálék sorát a máskor talán legizgalmasabb, legfordulatosabb párharc, a férfi párbajtőrözők mérkőzése nyitotta, amely - ahogy az előzmények után várható volt - most sima ügy volt. Bár Gömöri a nyitó asszóban tartotta Boczkót, utána 15:8-ra elhúzott a Honvéd. Gömöri 7:3-as győzelme Kulcsár ellen még felélesztette a vasutasreményeket, ám onnan már menetelt a Honvéd, s megvédte címét.

A nőknél a címvédő vasutasok bevetették a mindössze 14 éves Pelka Szilviát (edzője, Andrásfy Tibor szerint a serdülőbajnokságon nyújtott teljesítményének jutalmaként szerepelhetett a nagyok között), aki nem vallott szégyent. A mérkőzés hőse azonban az egyéni bajnok Révész Julianna volt, aki a ráadás egy percben hihetetlen nyugalommal vitte be a csapata címvédését jelentő tust.

A férfi karddöntőről még sokáig beszélni fognak, akik látták. A címvédő BSE ellen már 25:15-re vezetett a Honvéd - a Vasas legyőzése után érett az újabb bravúr. Ekkor azonban az egyéni ezüstérmes Decsi Tamás 15:4-re (!) "legázolta" Márffy Gézát, aki az elődöntőben még villogott, de ekkorra elfáradt. Szóval, tíztusos hátrányból 30:29-re fordított a BSE. A Honvéd fiataljai - akik hárman vívták végig az egész napot, nem volt csereemberük - nem adták fel, most ők fordítottak, és az utolsó asszóra 40:37-es vezetésnél álltak fel. A befejező emberek, Fodor és Decsi asszójában az volt a kérdés: képes lesz-e újabb bravúrra Decsi, vagy a Honvéd tesz újabb csodát. Nos, Fodor imponáló biztonsággal 5:1-re nyert, s vezette 2003 után újabb aranyéremre csapatát.

Fair play díj a Flessnek

A férfi párbajtőrcsapatok elődöntőjében, a BVSC-Fless mérkőzésen 40:36-ra vezetett a vasutascsapat, és 33 másodperc volt hátra az öszszecsapásból, amikor Kovács Ivánt lábon szúrta Pádár Tamás. Az olimpiai ezüstérmes sípcsontjában akadt meg a fegyver, amely szerencsére nem tört el, csak meghajolt, Kovács tíz perc ápolásra szorult. Amikor a felek visszatértek a pástra, a fiatal Pádár nem élt viszsza a helyzettel, nem támadta meg Kovácsot, bár megkísérelhette volna a kiegyenlítést. A csapat azonban egyöntetűen úgy határozott, hogy sérült vetélytárs ellen nem tisztességes vívni. A sportszerű cselekedetet vastapssal jutalmazták a nézők. Az örökifjú Kolczonay Ernő vezette fiatal társaság példát mutatott: így kell viselkedni hasonló helyzetekben.

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG AZ ALLIANZ HUNGÁRIA BIZTOSÍTÓ-KUPÁRT, CSAPATVERSENYEK,

NEMZETI SPORTCSARNOK
Férfi párbajtőr. Elődöntő: BVSC-Fless 40:36. BHSE-MTK 45:36. A 3. helyért: MTK-Fless 42:41. Döntő: BHSE-BVSC 45:34. Bajnok: BHSE (Imre Géza, Boczkó Gábor, Kulcsár Krisztián, Budai Dániel, edzők: Udvarhelyi Gábor, Kulcsár Győző), 2. BVSC (Kovács, Fekete, Gömöri, Csohai, Sallay), 3. MTK (Somfai, Szegedi, Szényi, Spisják, Csík), 4. Fless, 5. Bolyai, 6. PEAC. Férfi kard. Ed: BSE-GEAC 45:33, BHSE-Vasas 45:32. A 3. helyért: Vasas-GEAC 45:31. D: BHSE-BSE 45:38. B: BHSE (Lontay Balázs, Márffy Géza, Fodor Kende, e: Varga József, Somlai Béla), 2. BSE (Decsi T., Kósa, Kocsis Zs., Dallos, Prutkay), 3. Vasas (Nemcsik, Lengyel, Nagy Zs., Nagy P., Jolánkai), 4. GEAC, 5. Csata, 6. Kárpáti VE

Női párbajtőr. Ed: MTK-BHSE 45:31, DVSC-BKLVE 45:36. A 3. helyért: BHSE-BKLVE 45:30, D: BVSC-MTK 40:39. B: BVSC (Tóth Hajnalka, Révész Julianna, Szabó Ildikó, Pelka Szilvia, e: Nedeczky György, Németh Árpád, Andrásfy Tibor), 2. MTK (Hormay, Kiskapusi, Takács, Szívós, Mincza), 3. BHSE (Szász, Csontos, Szeile, Antal, Tóbel), 4. BKLVE, 5. OMS-Tata, 6. Bolyai
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik