Tőzsde és hazai olimpia

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2005.05.06. 00:11
Címkék
Holnap tartja tisztújító közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság, és napok óta közismert, hogy kik a jelöltek a különböző tisztségekre. A jelentős sportmúlttal büszkélkedő személyek között feltűnik egy ismert, mégsem a sport világából ismerős név, Szalay-Berzeviczy Attiláé. A Budapesti Értéktőzsde elnökét - aki ma ünnepli 33. születésnapját - márciusban a Magyar Vívószövetség általános alelnökévé választották, a hét végén pedig a MOB felügyelő bizottsági tagságát pályázza meg.
Szalay-Berzeviczy Attila az athéni olimpiai stadionban
Szalay-Berzeviczy Attila az athéni olimpiai stadionban
Szalay-Berzeviczy Attila az athéni olimpiai stadionban
Szalay-Berzeviczy Attila az athéni olimpiai stadionban
Szalay-Berzeviczy Attila az athéni olimpiai stadionban
Szalay-Berzeviczy Attila az athéni olimpiai stadionban
- Sportberkekben eddig nemigen hallottunk önről.
- Tavaly júniusban választottak meg a tőzsde elnökévé, ebben a társadalmi funkcióban az ember reflektorfénybe kerül és sok mindenkivel találkozik. Engem így "találtak meg" az öttusázók és a vívók, és már csak a múltam miatt sem tudtam nekik nemet mondani.
- Mesélne erről a múltról?
- Hosszú éveken át öttusáztam. Tatabányán születtem, ott még csak úsztam és futottam. A szöuli olimpia magyar öttusasikere azonban annyira magával ragadott, hogy elhatároztam, öttusázó leszek. Amikor tizennyolc évesen a fővárosba kerültem, felkerestem az Újpesti Dózsában Pécsi Gábort, és nála kezdtem ezt a sportágat. Kilencvenhétig csináltam a munka majd az egyetem mellett. Bár számottevő eredményeim nem voltak a késői kezdés miatt, ma is büszke vagyok arra, hogy ezt a összetett sportot űztem. Mára az öttusából a párbajtőr maradt meg az életemben, szerdánként a BVSC-be járok vívni. Szóval, olimpiai bajnok helyett "csak" tőzsdeelnök lettem, de a sport iránti szeretetem megmaradt, olyannyira, hogy nézőként ott voltam a legutóbbi négy olimpián.
- Miért pályázik a MOB felügyelő bizottsági tagságára?
- Mert így lehetőségem lenne jobban részt venni a MOB munkájában. Aki engem ismer, az tudja, hogy szeretek dolgozni, és arra törekszem, hogy teljes rálátásom legyen a dolgokra. Egyébként családi indíttatásom is van, mert a MOB egyik alapítója, és 1895 és 1904 között az első elnöke ükapám, Berzeviczy Albert volt. Ô sem volt bajnok, hanem tudós, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, oktatási és kultuszminiszter, ám fontosnak tartotta a sportot.

„Nem az államtól kell állandóan pénzt várni, hanem minél jobban be kell vonni a magánszektort. A sport ugyanolyan szórakoztatóipar, mint bármi más.” (Szalay-Berzeviczy Attila, a Magyar Vívószövetség általános alelnöke)
- Mi a véleménye a mai magyar sportéletről?
- Helyesnek tartom a vívók szabta irányt, vagyis hogy ne az edzők, hanem olyan személyek irányítsák a sportágat, akik értenek a pénzhez, és érzelmileg kötődnek a sporthoz. Az edzők készítsék fel a versenyzőket, a feltételek megteremtését pedig bízzák profikra. Nem az államtól kell állandóan pénzt várni, hanem minél jobban be kell vonni a magánszektort. A sport ugyanolyan szórakoztatóipar, mint bármi más. Az állam feladata az utánpótlás-nevelés és a tömegsport megszervezése, nem pedig az élsport fenntartása. Új szemléletet kell behozni a sportba! Ezért fogok dolgozni, no és egy hazai rendezésű olimpiáért.
- Komolyan gondolja az olimpiát?
- Ma már igen. A sydneyi szuper rendezés után úgy gondoltam, itthon sosem lesz olimpia, és csak politikai blöffnek tartottam a 2012-es ötkarikás játékokat. Az athéni tapasztalatok alapján ma már reálisnak tartom a 2020-as magyarországi olimpiát. Láttam, milyen helyzetben voltak a görögök az olimpia előtti években, és hogy hova jutottak. Az EU tagjai vagyunk, és olyan fejlődés áll előttünk, ami lehetővé teszi a játékok megrendezését. Állítom, hogy semmi sem tesz olyan ismertté egy országot, mint egy olimpia.
- Tele van ambícióval. A gazgasági életben gyors karriert futott be, egész fiatalon lett a tőzsde elnöke. A sportban is hasonló pályára törekszik? Mondjuk, szeretne-e MOB-elnök lenni?
- Nem elképzelhetetlen, de erről ma még korai beszélni, egyelőre más célok vezérelnek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik