Európa-bajnokság kétévente?

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2005.04.21. 00:37
Címkék
Míg jó néhány sportágban évente, de legfeljebb kétévente rendeznek Európa-bajnokságot, atlétikában csak négyévenként léphetnek pályára szabadtéri kontinensviadalon a versenyzők. Igaz, világbajnokságra minden második esztendőben sor kerül, ám azon sok számban - elsősorban a futásokban - kevés babér terem az öreg kontinens képviselői számára.
Schulek: még nincs jó megoldás
Schulek: még nincs jó megoldás
Schulek: még nincs jó megoldás
Schulek: még nincs jó megoldás
Schulek: még nincs jó megoldás
Schulek: még nincs jó megoldás
Nem csoda, hogy több európai szövetség vezetői hosszú ideje küzdenek azért, hogy gyakrabban - konkrétan kétévente - rendezzék meg a kontinensviadalt. Bár a program sűrítése nehézségekbe ütközik, legutóbb Ljubjanában az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) kongresszusán a küldöttek egyhangúan úgy döntöttek, a szervezet vezetői folytassanak tárgyalást a nemzetközi szövetséggel arról, miként lehetne megvalósítani az elképzelést anélkül, hogy az Európa-bajnokság rangja csökkenjen.

- Érthető, hogy sokan szeretnék, ha gyakrabban rendeznénk kontinensviadalt - mondta Schulek Ágoston, az EAA alelnöke.
- Ezt kik szorgalmazzák?
- Elsősorban a spanyolok, hiszen kiváló közép- és hosszútávfutóik vannak, akik a vébéken az afrikaiak mellett nincs sok esélyük. Hónapok óta vizsgáljuk, hogy hogyan lehetne megvalósítani az elképzelést, de még nem találtunk jó megoldást. Az egyik verzió szerint az olimpia évében is sor kerülne kontinensviadalra, ennek azonban két buktatója is van. Egyrészt abban az évben a játékok mellett futball Eb-t is rendeznek, így a tévétársaságokat már kevésbé érdekelné a mi eseményünk. Márpedig bevételeink jelentős része a közvetítési díjakból származik. Másrészt biztosan lennének olyan versenyzők, akik az olimpiára való felkészülés miatt távol maradnának az Európa-bajnokságtól.

- Márpedig ez nem tenne jót az esemény színvonalának.
- A másik verzió, hogy vegyük rá a nemzetközi szövetséget arra, hogy csak négyévenként rendezzen világbajnokságot, s így a páratlan években mi rendezhetnénk kontinensviadalt. Ezt az ötletet kivitelezhetetlennek tartom, már csak azért is, mert az IAAF több, mint kétszáz tagországának küldöttei kongresszusi határozatot hoztak a kétévenkénti világbajnokságról, s ennek megváltoztatásához kétharmados többség kell.
- Európa ehhez önmagában kevésnek tűnik.
- A maga félszáznál is kevesebb voksával feltétlenül. Ilyen ötlettel akkor kellett volna előállni, amikor még négyévenként volt vébé. Megoldást talán az jelenthetne, ha a kontinensviadalok struktúráján is változtatnánk. Rövidebb, négynapos rendezvény esetén talán megoldható lenne az ügy. Mindenesetre folytatjuk a vizsgálódást, részletes esettanulmányok készülnek, s ezek után dönthetünk arról, megpróbáljuk-e a változtatást.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik