Játékos a varázslók világából

VARGA T. RÓBERTVARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.04.03. 20:09
Címkék
"Gabri Magyarországra jön!" - szólt a telefonba Szendrei József, az Újpest és a spanyol Malaga, valamint a Cadiz korábbi kapusa, aki ma már a Joma sportszermárka Magyarországi képviselője. - "Debrecenben megnyitja az első márkaboltot. Ha készíteni szeretnétek vele egy interjút, gyertek az Aquincum szállóba szombat reggel fél nyolckor!" Természetesen ott voltunk. És ott volt Gabri is.
Gabri új frizurával érkezett Budapestre Szendrei József (balra) hívására
Gabri új frizurával érkezett Budapestre Szendrei József (balra) hívására
Gabri új frizurával érkezett Budapestre Szendrei József (balra) hívására
Gabri új frizurával érkezett Budapestre Szendrei József (balra) hívására
Gabri új frizurával érkezett Budapestre Szendrei József (balra) hívására
Gabri új frizurával érkezett Budapestre Szendrei József (balra) hívására

Gabriel García De la Torre
Mûvészneve: Gabri
Születési idô, hely: 1979. 02. 10, Sallent (Spanyolország)
Magassága: 174 centiméter
Testsúlya: 74 kilogramm
Debütálása a Barcelonában: 1999. 08. 08
Válogatottságai/góljai száma: 2/0
Mindez úgy lehetséges a spanyol bajnokság kellős közepén, hogy a katalán sztárklub labdarúgója szeptember 24-én súlyos térdsérülést szenvedett, októberben megoperálták, és azóta nem léphetett pályára. Obligát volt tehát a nyitó kérdés: hogy van?
- Most már jobban, főleg lelkileg: életem legsúlyosabb sérülését szenvedtem el az ősszel - válaszolta Gabri. - Néha ugyan érzek még enyhe fájdalmat a térdemben, de már megkezdtem az edzéseket, és hamarosan teljesen egészségesnek vallhatom magam. Igaz, ahhoz, hogy pályára léphessek, még el kell telnie egy-két hónapnak. Ugyebár a féléves kihagyás után mire formába lendül az ember…

A pályát hibáztatják a sok sérülés miatt

Gabri fél éve arra vár, hogy a Barcelona szerelésében ismét pályára léphessen és labdába rúghasson
Gabri fél éve arra vár, hogy a Barcelona szerelésében ismét pályára léphessen és labdába rúghasson
Gabri fél éve arra vár, hogy a Barcelona szerelésében ismét pályára léphessen és labdába rúghasson
- Márpedig a bajnokság hajrájában nagy szükség lenne egy keménykötésű játékosra a csapat védelmében. Kivált, hogy Carles Puyol is kidőlt vagy három hétre.
- Nehéz időszak előtt állunk, de ha ugyanolyan alázattal lépünk pályára, mint eddig, és nem hisszük el magunkról, hogy már most kézben a bajnoki cím, akkor nem lesz gond a végjátékban. Frank Rijkaard eddig is megoldotta, eztán is megoldja a nehézségeket.

- A bajnokság kezdetén hasonló baleset érte Mottát, Edmílsont, Sylvinhót, korábban Patrick Andersson szenvedett el súlyos térdsérülést. Úgy tetszik, valami nem stimmel a Barcánál. Voltak, akik felvetették, mindennek az oka a Nou Camp gyepszőnyege…
- A klubnál zajló vizsgálat sem állapította meg pontosan, mitől jött ez a sérüléshullám, egyesek valóban a pályában, mások az esetlegesen nem megfelelő felkészítésben keresték a választ, ám szerintem csupán arról van szó, ez egy ilyen szerencsétlen időszak volt.

Az akarat és a tehetség

Édesapja korán meghalt, édesanyja futballistakarriert szánt neki. Ehhez a tehetsége is megvolt, felvették a Barcelona labdarúgó-akadémájára, ahonnan kikerülve a harmadosztályból a másodosztályba feljutó Barca B-nek alaptagja lett, és olyan játékosokkal szerepelt együtt, mint Carles Puyol, Victor Valdés, avagy a ma már liverpooli Luis Garcia. Csaknem 60 mérkôzésen hétszer volt eredményes. A Barcelona A csapatához a holland Louis van Gaal edzôsködése idején, 1999-ben ifjúsági világbajnokként – a ma már csapatkapitány és közönségkedvenc – Carles Puyol társaságában került fel. Korábban fôként támadófeladatokkal lépett pályára, nem ritkán versenyben volt a házi gólkirályi címért, nem túl magas termete ellenére többször is fejjel vette be az ellenfelek kapuját. A katalánoknál nem túlzottan kedvelt holland tréner ellenben amolyan mindenest faragott belôle, játszott jobb- és balhátvédet, szélsô- és belsô középpályást. Univerzális labdarúgónak, remek kiegészítô csapattagnak tartják. Kemény, agilis, jól szerel – már amikor játszik. Ebben a bajnokságban két mérkôzés adatott neki.
- A Barcelona mégis dicsőséges korszakát idézően futballozik ebben a bajnokságban: tetemes előnnyel vezet az ősi rivális Real Madriddal szemben. Minek tudja ezt be?
- Ha az egyszerűbb válaszomra kíváncsi: azért vagyunk elsők, mert sorozatban nyerünk. Ha viszont bővebben kell válaszolnom, akkor azt mondom: az utolsó bajnoki címünk óta állandóan rosszul kezdtük a szezont, most viszont remekül rajtoltunk. És ahogy sorozatban jöttek az eredmények, egyre nagyobb lett az önbizalmunk, mindinkább összeszoktunk, s és immár azt érezzük, nincs együttes, amelyet ne tudnánk legyőzni.
- Elfelejtette megemlíteni az okok között: eddig teli volt a keret hollandokkal…
- Hm… Nem én mondtam… Minden csapat történetében különféle ciklusok váltogatják egymást, a múlt nyáron véget ért az egyik, elment csaknem valamennyi németalföldi, és elkezdődött egy másik, főként brazilok érkeztek. Velük érezhetően jobban együtt tudnak működni a spanyolok, katalánok.

- Gerard, Iniesta, Xavi, Victor Valdes, Gabri. Egytől egyig a Barcelona akadémiájáról kerültek ki. A mai elitklubok esetében elég ritka, hogy ennyi saját nevelésű játékost foglalkoztatnak.
- A klub az utánpótlás-nevelést egyik legfontosabb feladatának tekinti. Úgy hiszem, nincs még egy európai élgárda, amely olyan nagy hangsúlyt fektetne a fiatalokra, mint a Barca. Mi mindannyian élünk-halunk a klubért, és ha a vezetőség játékosvásárlási politikája megfelelő, akkor nagyszerű csapatot lehet összeállítani a külföldiekből és az akadémiáról kikerülő labdarúgókból. Olyat, mint amilyen a mostani Barca. ---- R ---- -
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik