Alonso szélvészgyors, de örülhet a Ferrari is

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2005.04.02. 15:08
Címkék
Fernando Alonso, a Renault pilótája Szahírban ott folytatta, ahol Sepangban abbahagyta: az összetettben vezető és a Malajziai Nagydíjat megnyerő spanyol versenyző 1:29,848 perces idővel szerezte meg az első helyet a Bahreini Nagydíj első hivatalos időmérő edzésén. Alonso mögött az olasz Jarno Trulli (Toyota) várhatja a második helyről a holnapi második kvalifikációt (1:29,993), míg a Ferrari-rajongók nagy örömére a címvédő Michael Schumacher lett a harmadik az új F2005-ös modellel (1:30,237).
Fernando Alonso számára ismét kinéz egy pole pozíció (fotók: Reuters)
Fernando Alonso számára ismét kinéz egy pole pozíció (fotók: Reuters)
Fernando Alonso számára ismét kinéz egy pole pozíció (fotók: Reuters)
Fernando Alonso számára ismét kinéz egy pole pozíció (fotók: Reuters)
Fernando Alonso számára ismét kinéz egy pole pozíció (fotók: Reuters)
Fernando Alonso számára ismét kinéz egy pole pozíció (fotók: Reuters)

Sokáig Giancarlo Fisichella ideje volt az etalon a 2. Bahreini Nagydíj első időmérő edzésén. Az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat megnyerő, a malajziai futamon viszont a Mark Webberrel történt ütközése után kieső olasz Renault-pilóta 1:30,445-tel tartotta az első helyet egészen addig a szahíri pályán, amíg nem jött Michael Schumacher.

Előtte Kimi Räikkönennek (McLaren-Mercedes) volt komoly esélye arra, hogy megverje Fisichellát, a pálya első két szakaszán jobb időt autózó finn pilóta azonban a célegyenesbe vezető elnyújtott kanyarban kissé kisodródott, így annyit veszített, hogy nemcsak Fisichellát, hanem a második helyen tanyázó Mark Webbert (Williams-BMW) sem sikerült megelőznie.

Michael Schumacher elégedett lehet a harmadik helyével
Michael Schumacher elégedett lehet a harmadik helyével
Michael Schumacher elégedett lehet a harmadik helyével
Az új Ferrari F2005-tel száguldó Michael Schumacher azonban hibátlanul teljesítette az 5417 méteres kört, minden szektorban jobb volt az ideje az olaszénál, így több mint két tizedmásodperccel megjavította az addigi legjobb eredményt.

Az utána következő David Coulthard - aki az egész hétvégén elég gyengén teljesít - messze elmaradt tőle, az öccse, Ralf Schumacher (Toyota) pedig csúnyán elnézte az egyik kanyart, így az ő esélye is elszállt egy jó edzéseredményre.

Nick Heidfeld (Williams-BMW) viszont becenevéhez (Quick-Nick) híven gyors volt, igaz, a címvédőénél az ő is ideje is rosszabbra sikerült.

Szavazás

Bahreini Nagydíj: ki lesz a győztes?

Már csak ketten voltak hátra ekkor, és a Ferrari szurkolók kezdhették dörzsölni a tenyerüket: bizony kinézett ebből még egy előzetes pole pozíció is. (Schumacher csapattársa, a brazil Rubens Barrichello már a célegyenest követő első kanyarban durván elfékezte magát, így egyelőre a vert mezőnyben foglal helyet.)

Jarno Trulli (Toyota) viszont kitűnően vezetett, 244 ezredmásodperccel gyorsabb volt Michael Schumachernél, és átvette a vezetést. Fernando Alonso gurult ki utolsóként a pályára, és a spanyol megint igazolta klasszisát. A Renault-ja csak úgy repült a pályán, a második időmérő pontnál több mint négy tizedmásodperccel volt gyorsabb Trullinál, és bár az utolsó szektorban csökkent az előnye, így is maradt belőle elég ahhoz, hogy az első helyről várhassa a holnapi második időmérőt.

Idősíkok találkozása Szahírban…
Idősíkok találkozása Szahírban…
Idősíkok találkozása Szahírban…

Fernando Alonso 1:29,848 perces ideje ugyan nem abszolút pályacsúcs Bahreinben (szabaedzésen tavaly hárman, idén hatan értek körbe gyorsabban ennél), kvalifikációs tréningen azonban a legjobb.

Továbbra sem áll jól a szénája Jacques Villeneuve-nek: a kanadaiak 1997-ben világbajnoki címet szerző versenyzője a Sauber-Petronasszal egész hétvégén gyengén szerepelt eddig, általában csak a Jordaneket és a Minardikat tudta megelőzni, és ez még akkor is kritikán aluli teljesítmény tőle, ha Playstation-szimulátoron tanulta meg a pályát.

A holnap, magyar idő szerint 13:30-kor kezdődő nagydíjfutam rajtsorrendjét a mai és a holnapi második időmérő edzés összetett végeredménye határozza meg.

Főszereplők mondták:

Fernando Alonso (Renault, 1.): - Nagyon barátságosan viselkedett az R25 a gyors körömben, könnyű volt irányítani. A Michaelin gumik szintén nagyon jók voltak. Ha az abroncsok oldaláról nézem a dolgot, mindez azt jelenti, hogy a körülményektől függetlenül mindig versenyképesek vagyunk. Azt is mutatja a mai eredmény, hogy a karosszéria-motor kombináció szintén nagyon jó. Az utolsó kanyarban veszítettem egy kis időt, de még nem értem el a saját határaimat. Holnap még jobban kell majd nyomnom, hogy megőrizzem az előnyömet.

Jarno Trulli (olasz, 2.): - Nagyszerű ez az eredmény, nem csak nekem, hanem az egész csapatnak. Az autó ma jobb volt, mint a tegnapi gyakorlásokon, de sajnos még most is egy kicsit túlkormányzott, ami időveszteséget okoz. Remélem, meg tudom ismételni a Malajziában elért eredményemet.


Michael Schumacher (Ferrari, 3.): - Azt kell mondjam, hogy a Malajziai Nagydíjon történtek ébresztőt fújtak számunkra, és meg kell köszönnöm a csapatnak azt a hatalmas erőfeszítést, amelynek köszönhetően az új autót bevethető állapotba hozták. A munkánk kifizetődő volt, hiszen újra közel kerültünk az éllovasokhoz. Úgy tűnik, a Bridgestone és mi újra versenyben vagyunk. Eddig az edzéseken nem tudtuk tartani a tempót, a versenyen kicsit jobbak voltunk. Most már a tréningen is számolni kell velünk, és a tempónk jónak tűnik. Péntek reggel óta folyamatosan fejlődtünk."
2. Bahreini Nagydíj, első hivatalos időmérő edzés:
1.F. AlonsospanyolRenault1:29,848
2.J. TrulliolaszToyota1:29,993
3.M. SchumachernémetFerrari1:30,237
4.N. HeidfeldnémetWilliams-BMW1:30,390
5.G. FisichellaolaszRenault1:30,445
6.M. WebberausztrálWilliams-BMW1:30,592
7.K. RäikkönenfinnMcLaren-Mercedes1:30,594
8.C. KlienosztrákRed Bull-Cosworth1:30,646
9.P. de la RosaspanyolMcLaren-Mercedes1:30,725
10.F. MassabrazilSauber-Petronas1:30,933
11.R. SchumachernémetToyota1:30,952
12.J. ButtonbritBAR-Honda1:30,957
13.T. SzatojapánBAR-Honda1:31,113
14.D. CoulthardbritRed Bull-Cosworth1:31,211
15.R. BarrichellobrazilFerrari1:31,826
16.J. VilleneuvekanadaiSauber-Petronas1:32,318
17.N. KarthikeyanindiaiJordam-Toyota1:33,190
18.T. MonteiroportugálJordan-Toyota1:33,424
19.C. AlbershollandMinardi-Cosworth1:34,005
20.P. FriesacherosztrákMinardi-Cosworth1:34,848
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik