Bírói tévedés női távolban

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2005.03.05. 22:38
Címkék
Zsivoczky Attila a negyedik helyen várja a mai folytatást - számunkra ez a legfontosabb hír Madridból a 28. fedett pályás Európa-bajnokság második napjáról.
Igor Pavlov beállította a férfi rúdugrás fedett pályás Európa-bajnoki csúcsát
Igor Pavlov beállította a férfi rúdugrás fedett pályás Európa-bajnoki csúcsát
Igor Pavlov beállította a férfi rúdugrás fedett pályás Európa-bajnoki csúcsát
Igor Pavlov beállította a férfi rúdugrás fedett pályás Európa-bajnoki csúcsát
Igor Pavlov beállította a férfi rúdugrás fedett pályás Európa-bajnoki csúcsát
Igor Pavlov beállította a férfi rúdugrás fedett pályás Európa-bajnoki csúcsát


Tegnap szokás szerint a többpróbázók léptek pályára a legkorábban, a férfi hétpróbázók 60 méteres síkfutással kezdtek a Palacio de Deportesben. A leggyorsabb az észt Kristjan Rahnu volt, 6.80 másodperccel ért célba.

Zsivoczky egyre előrébb a rangsorban

A mi versenyzőnk idei legjobbját (7.22) futotta, ezzel azonban akkor még csak a 15. helyen állt. Távolugrásban is rátett öt centit ez évi legjobb eredményére, 709 centiméternél landolt, s két hellyel előrébb lépett. Az Európa-rekorder Roman Sebrle ebben a számban már megmutatta, hogy viszonylag gyengébb futása ellenére (7.06) még nem tudják háttérbe szorítani a fiatalok. 757 centiméterrel nyerte meg a számot, s ezzel a hetedik helyről feljött a másodikra. Az élen változatlanul Rahnu állt, aki 746 centiméterrel beállította egyéni legjobbját. Súlylökésben az orosz Alekszandr Pogorelov volt a legeredményesebb (16.12), aki Sebrle (15.27) elé került, Rahnu (15.69) előnye hat pontra csökkent. Zsivoczky 14.58 métert ért el. Ezután azonban a debreceni versenyző percei következtek: akárcsak három évvel ezelőtt, magasugrásban egyedül maradt a verseny végére, s 215 centiméteres eredményével feljött a negyedik helyre. Rhanu ebben a számban már nem indult, sérülés miatt feladta a küzdelmet. Az élre az első nap után Pogorelov került, aki magasban 209 centimétert teljesített. A második helyen Sebrle (209) várja a folytatást, a harmadikon az orosz Alekszej Drozdov áll.

A fedett pályás világversenyek döntőjének sajátos szabálya segítette aranyéremhez Igor Szpaszovhodszkijt a férfi hármasugrásban. Az orosz versenyző első három kísérletére belépett, így szabadtéri döntőben nem folytathatta volna a versenyt. Csarnokban azonban minden finalistának hat ugrása van, s Szpaszovhodszkij ötödikre 17.20 centiméterig szállt. Ráadásul úgy, hogy nem is fogott pontosan deszkát. "Kockáztattam, mert tudtam, hogy bennem van a tizenhét méter - mondta utóbb. - A taktikám bevált, mostantól azon leszek, hogy a helsinki szabadtéri világbajnokságon is indulhassak. Nálunk ugyanis nagyon nehéz bekerülni a csapatba."

Tölgyesi Péter helytállt Madridban
Tölgyesi Péter helytállt Madridban
Tölgyesi Péter helytállt Madridban
A második helyet az ukrán Mikola Szavolainen 17.01 méterrel szerezte meg. Tölgyesi Péterből sokat kivett a selejtező, s valószínűleg meg is könnyebbült attól, hogy a várakozás ellenére bekerült a döntőbe. Elsőre 16 métert ért el, aztán kétszer belépett. Ötödikre három centit javított, legjobbját (16.17) utolsóra ugrotta, ezzel hetedik lett.
A román középtávfutónők ismét az élre törnek. A 30 éves Elena Iagar úgy nyert 1500 méteren, ahogy akart. Rögtön a rajt után az élre állt, mögötte 20 éves honfitársa, Corina Dumbravean futott. Ahogy Iagar fokozta a tempót, úgy szakadtak le az ellenfelei, a lépést csupán társa, a francia Hind Dehiba és a brit Helen Clitheroe tartotta vele. Ôk sem sokáig. A célegyenesbe Iagar hatalmas fölénnyel érkezett, és a világ idei legjobbjával, 4:03.09 perccel nyerte meg a versenyt.

Nem kellett sokáig várni az újabb világranglista-vezető eredményre. Női négyszázon az orosz Szvetlana Poszpelova fergetegesen kezdett, ám ő nem csak az óra ellen futott. A fehérorosz Szviatlana Uszovics tartotta vele a lépést, s Poszpelovának ugyancsak igyekeznie kellett, ha nem akarta elveszteni a versenyt. Az aranyat 50.41 másodperccel szerezte meg, alaposan megjavítva az idei legjobb eredményt (51.26). Uszovics 50.55 másodperccel ért célba. Ugyancsak a világ idei legjobbjával lett első rúdugrásban Igor Pavlov. Az orosz versenyző második kísérletére vitte az 585 centimétert, az 590-et viszont elsőre teljesítette.

Lökdösődés a férfi 400 méter döntőjében

Az orosz Dmitrij Forszevnek köszönheti aranyérmét az ír David Gillick. Férfi 400 méteren a hazaiak kedvencének, David Canalnak kötelezően győznie kellett, s a közönség biztatásától kísérve remekül is kezdett. Csakhogy a második kör kezdetén, a kanyarban az orosz futó megpróbált erőszakosan elébe vágni, csaknem leszorította Canalt a pályáról. A spanyol nem hagyta magát, a test test elleni küzdelemben ő bizonyult erősebbnek, ám a birkózás sokat kivett belőle. Forszev visszaesett, a mögöttük futó Gillick a célegyenesben könnyedén ment el Canal mellett, 46.30 másodperccel nyert. "Örülök, hogy megnyertem Spanyolországnak az első érmet - mondta Canal -, csakhogy aranyat szerettem volna. Ám ha egy verseny nem tiszta, nehéz elsőnek lenni."

Úgy tűnt, a spanyolok a női magasugrásban megszerzik a hőn áhított aranyat. Ruth Beitia remekül versenyzett, 199 centiméterig mindent elsőre ugrott, riválisa, az orosz Csicserova az utóbbi magasságon egyszer hibázott. A spanyol lány azonban megijedt az egyéni csúcsát jelentő 201 centiméteres magasságtól, s ezen csak egy valamirevaló kísérletet tett. Csicserova viszont két biztató ugrás után harmadszorra átröppent a léc felett.

Férfi háromezren eltaktikázták magukat a futók. A ranglistavezető ír Alistair Cragg alaposan elhúzott a mezőnytől, az üldözőbolyt a spanyol Reyes Es-tévez vezette. A többiek valószínűleg a spanyolra figyeltek, s mire észrevették, hogy ez a nap nem Estevezé, addigra Cragg messze járt. Így csak az ezüstéremért folyt küzdelem, Cragg 7:46.32 másodperccel első lett. Biztos győzelem született a két súlylökőszámban: a férfiaknál a dán Joachim Olsen első kísérletével (21.19) eldöntötte a versenyt, a nőknél a fehérorosz Nagyezsda Osztapcsuk (19.37) három dobásával is győzött volna.
Hiába került két görög futónő - Jeorgia Kokloni és Maria Karasztamati - a 60 méter döntőjébe, hiába számítottak sokan arra, hogy Ekaterini Tanut helyettesítve meglepik a világot, a belga Kim Gevaert ismét győzni tudott. Remekül kapott lábra, s bár Kokloni vészesen megközelítette, 7.16 másodperccel megvédte címét. Nem tudta valóra váltani álmát férfi 60 méteren a ranglistavezető francia Ronald Pognon. Bár brit ellenfeleivel, Jason Gardenerrel és Mark Lewis-Francisszel együtt jól kapta el a lövést, mégis rosszabbul rajtolt, s az itt szerzett hátrányát nem tudta ledolgozni. A győzelmet a címvédő és tavalyi fedett pályás világbajnok Gardener 6.55 másodperccel szerezte meg.

Valószínűleg a zöldasztalnál fejeződik be a női távolugrás. Az utolsó sorozatban, ugyanis meglepő eredmény jelent meg az addig ötödik helyen álló német Bianca Kappler neve mellett. 653 centiméterről 696-ra javított, s ezt látva még az edzője is hitetlenkedve fogta a fejét. Az ugrást a verseny után videón többször visszajátszva úgy tűnt, a bírók nagyot tévedtek, sokkal valószínűbbnek látszott, hogy Kappler eredménye legfeljebb 669 centiméter. A portugálok óvtak, hiszen a "második" eredményt Naide Gomes (670) érte el, s óvásuknak helyt is adtak.

Elvérzett a távolugrás ranglistavezetője

230 centiméter kellett a döntőbe jutáshoz férfi magasugrásban. Először úgy tűnt, a 227 centiméter is elég lesz ehhez, ám utolsó kísérletükre hárman is átjutottak a magasság felett. Közöttük volt a 15 évvel ezelőtti szabadtéri Európa-bajnokság győztese, a szerb-montenegrói Dragutin Topics. Az olimpiai bajnok svéd Stefan Holm és a cseh Jaroslav Bába másodikra jutott át a léc felett, a ranglistavezető orosz Jaroszlav Ribakovnak azonban csak egy kísérletre volt szüksége ehhez. Magasban tehát ott lesz minden esélyes a döntőben, nem úgy a távolugrásban, amelyben az idei kontinensrangsort 824 centiméterrel vezető francia Salim Sdiri 785 centiméterrel kiesett. ---- E ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik