Balogh Gábor ezüstérmet szerzett

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2005.02.21. 01:01
Címkék
Balogh Gábor (balra) a futásban feljött a második helyre, a litván Edvinas Krungolcas (jobbra) mögé
Balogh Gábor (balra) a futásban feljött a második helyre, a litván Edvinas Krungolcas (jobbra) mögé
Balogh Gábor (balra) a futásban feljött a második helyre, a litván Edvinas Krungolcas (jobbra) mögé
Balogh Gábor (balra) a futásban feljött a második helyre, a litván Edvinas Krungolcas (jobbra) mögé
Balogh Gábor (balra) a futásban feljött a második helyre, a litván Edvinas Krungolcas (jobbra) mögé
Balogh Gábor (balra) a futásban feljött a második helyre, a litván Edvinas Krungolcas (jobbra) mögé


"Na végre már!" - szakadt ki Balogh Gáborból a Nemzeti Sportcsarnokban vasárnap 11.20-kor. Hogy az időmegjelölést a hétköznapi nyelvből a sportra váltsuk: a férfidöntő vívásának a vége felé jártunk ekkor.
És hogy mi volt olimpiai ezüstérmesünk kiáltásának hátterében? Csak annyi, nem úgy ment neki a vívás, mint szerette volna. Pedig biztatóan kezdett, 8 győzelem és 2 vereség állt a neve mellett, utána azonban zsinórban három tust kapott, és ez elbizonytalanította. Nem vívott rosszul, csak hullámzott a teljesítménye. Nagyon szép, látványos találatokat vitt be, de néha butákat vagy szebben fogalmazva, elkerülhetőket kapott.

NEMZETKÖZI FEDETT PÁLYÁS VERSENY, BUDAPEST
Férfi döntô: 1. Edvinas Krungolcas (litván) 5740 pont (lövészet: 179 kör/1084 pont, vívás: 1084 pont, úszás: 2:03.27/1324 pont, lovaglás: 1144 pont, futás: 9:34.46/1104 pont), 2. Balogh Gábor (magyar) 5628 pont (183/1132, 888, 2:03.13/1324, 1116, 9:18.91/1168), 3. David Svoboda (cseh) 5552, 4. Tibolya Péter (magyar) 5528, 5. Chmielewski (lengyel) 5512, 6. Németh Róbert (magyar) 5512, …8. Pajor Tamás (magyar) 5468, …15. Horváth Viktor (magyar) 5340, …19. Kertész Ádám (magyar) 5244, …22. Halmai Ottó (magyar) 5136, …26. Asztalos András (magyar) 4972, 27. Marosi Ádám (magyar) 4916
Csak összehasonlításképpen: míg az ő neve mellett 15/12-es mérleg állt a Cardsys hatalmas kivetítő tábláján - amelynek segítségével asszóról asszóra követni lehetett az összetett állását is -, addig a litvánok Európa-bajnoka, Krungolcas 22/5-nél járt. A másik litván klasszis, a Baloghhoz hasonlóan olimpiai ezüstérmes és kétszeres egyéni világbajnok Zadnieprovskis sem remekelt a páston, ő akkor 11/16-nál tartott.
Szerencsére a végére összekapta magát Balogh, a 6:3-as hajrának köszönhetően a vívásban az első tíz között zárt (18/13). Nagyon jól forgatta a fegyvert a junior vb-ezüstérmes Marosi Ádám, aki holtversenyben a második lett ebben a tusában (20/11). Talán mondani sem kell: a győzelmet Krungolcas könyvelhette el bravúros, 25/6-os eredménnyel, és az összettben is jelentős előnyre tett szert. Balogh az ötödik helyen állt két szám után, és benne volt a szurkolók minden (érmes) reménye.
Hogy miért? Történt ugyanis, hogy az Eb-bronzérmes Fülep Sándor hátsérülése kiújult, így hiába jutott a döntőbe, a Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitánnyal történt konzultáció után - a következő Vk-versenyek érdekében - inkább pihent, helyére a sorban következő magyar, a fiatal Pajor Tamás lépett. Mivel a vb-ezüstérmes Horváth Viktor az első két számban halványan produkált, a 175 körös lövészet és a 748 pontos vívás után már nem volt esélye a jó helyezésre, tényleg csak Baloghban bízhattunk.
Az úszás ezúttal sem rendezte át a mezőnyt, bár a kitűnő úszó, Zadnieprovskis öt helyet előre lépett.
"Az olimpia után két hónapot teljes pihenéssel töltöttem, a sportot csak a foci és a tenisz jelentette számomra, így három-négy kiló fel is szaladt rám. Novemberben a futással kezdtem el az edzéseket. Az idén ez már a második versenyem, egy hónapja Minszkben már rajthoz álltam. Mit mondjak? A formám még idény eleji, a mostani lövészetem még elfogadható, de a vívással nem vagyok elégedett. Persze még nem is az eredmény a lényeg, hanem az, hogy visszaszerezzem a versenyrutint" - mondta a litvánok 30 éves klasszisa.

Hogy valóban van még pótolnivalója "Zadnyénak", azt a lovaglás jelezte: azzal a lóval, amellyel előző nap Füri Csilla csupán egy akadályt vert, a litván többet is. Remekül lovagolt viszont a beugró Pajor Tamás, aki az első kanyar lovasai - vagyis az élmezőnyben helyet foglalók - közül egyedül volt képes hibátlan, 1200 pontos teljesítményre. Az ötödik helyről rajtoló Marosi Ádám nehéz lovat húzott és viszszaesett. Balogh Bábor jól lovagolt, és a harmadik helyen vághatott neki a záró számnak. Krungolcas viszont szinte aranyéremmel a nyakában: 144 pontra volt tőle a lengyel Chmielewski, 176-ra Balogh. A futótudás alapján várható volt, hogy a litvántól senki sem veszi el az aranyat, Balogh viszont előreléphet a második helyre. Így is történt, olimpiai ezüstérmesünk a dobogó második fokára állhatott. Minden dicséretet megérdemelnek a magyar fiatalok, Tibolya Péter, Németh Róbert és Pajor Tamás is, akik az élmezőnyben végeztek.
"A fedett pályás versenyen ez az első érmem, még sosem sikerült ilyen eredményt elérnem. Sőt, még sosem tudtam befejezni ezt a viadalt, mert baleset vagy betegség mindig megakadályozott ebben. Most nem volt különösebb célom, csak az, hogy jót versenyezzek, az eredménynek majd az Európa- és világbajnokságon kell kijönnie" - mondta Balogh.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik