Afrika aranyemberei

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2005.02.06. 21:54
Címkék
Az egyik nap Nelson Mandelával fotózkodnak, másnap több ezer ember előtt tartanak élménybeszámolót. Hősök. Dél-Afrika héroszai. A fekete kontinens csücskében utoljára a mellúszó Penelope Heynst övezte hasonló hisztéria, ő az atlantai olimpián (1996) két aranyérmet tett a közösbe. Roland Schoeman és Ryk Neethling.
Schoeman, a közönségkedvenc
Schoeman, a közönségkedvenc
Schoeman, a közönségkedvenc
Schoeman, a közönségkedvenc
Schoeman, a közönségkedvenc
Schoeman, a közönségkedvenc
Jóképűek, és nem kevésbé sikeresek. A kettős meséje még tavaly, az athéni olimpián kezdődött, ott is a 4x100 méteres gyorsváltó döntőjében. Ahol Dél-Afrikát előzetesen úgy az ötödik-hatodik helyre rangsorolták. Ehhez képest világrekorddal "ütötték meg" a mezőnyt, az Egyesült Államokat, Ausztráliát, valamennyi vetélytársat. Nem mellesleg a kvartettet Schoeman és Neethling vitte a hátán. Az előbbi ráadásul 100 méter gyorson ezüstérmes lett, 50 méter gyorson pedig bronzérmes. Azóta sem pihennek, a rövid pályás Világkupa-sorozatban egyre-másra ússzák a világcsúcsokat. Egymást sem kímélik. Schoeman januárban, 100 méter vegyesen elért rekordját például Neethling írta át néhány nappal később.

Dél-Afrika hősei Amerikában élnek, mindketten az University of Arizona hallgatói. Kiváló barátok. A szakemberek szerint amúgy is Schoeman remeklése kevésbé meglepetés. Mindezzel a Dél-Afrikában edzősködő Tőrös Károly is egyetért (az ő tanítványa volt a mellúszó Sarah Poewe). "Schoeman tehetségesebb, már gyerekkorában sokat beszéltek arról, hogy akár világcsúcstartó is lehet egyszer. Született sprinter, várható volt, hogy idővel ott lesz a legjobbak között. Neethling esete érdekesebb, hiszen ő igazából hosszútávúszó. A korábbi olimpiákon ezerötszáz gyorson szerepelt. Ritka, hogy valaki hosszútávúszóból sprinter lesz… Amúgy a szakmai munkájukról nem tudunk sokat itt, Dél-Afrikában, hiszen egész évben Amerikában készülnek. Egy biztos, jelenleg ők a legnagyobb sztárok" - összegzett Tőrös.

Schoemanról többet lehet tudni. A rakétának és aranytornádónak becézett klasszis az úszás mellett imádja az amerikai futballt (arizonai hatás…) és a kosárlabdát. Kedvenc filmje a Gladiátor, a példaképe pedig a brit evezős legenda, Steve Redgrave. És még nincs vége: szereti a zenét és a golfozást, és ha ideje engedni, egyből kerékpárra pattan. Kedvenc sorozata a South Park, thai és mexikói ételekkel kényezteti magát. Az athéni olimpián, a dobogó tetején állva két emberre gondolt. "Penelope Heynsre, hiszen ő volt Dél-Afrika korábbi nagy bajnoka és az édesapámra. Ô már nem él, hét éve meghalt autóbalesetben. Tudom, hogy mennyire boldog lett volna, ha ott van a lelátón Athénban" - mondja Schoeman.

Neethling "csak" váltóaranyig vitte az olimpián, ám a rövid pályás Világkupa-sorozatban neki megy jobban. Ô egyébként minden interjújában hangsúlyozza, a vízben Dél-Afrikáért úszik. "Athén után fantasztikus fogadtatásban volt részünk, találkozhattunk Nelson Mandelával is. Csodálatos érzés volt."

Persze Neethling élete sem fenékig tejfel, az egyik lánytestvérénél, Elsjénél néhány éve agydaganatot diagnosztizáltak. Szerencsére sikerült megmenteni, ám azóta Ryk is másképp néz a világra. A kedvenc mondása amúgy közös Schoemannal: "Győzni a legjobb dolog, ami csak történhet veled."

Kétségtelen, mostanában jócskán van benne részük…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik