Anglia: ma lezárul az átigazolási szezon

PATAKI GYULAPATAKI GYULA
Vágólapra másolva!
2005.01.31. 13:03
Címkék
Az angol futballban a bajnoki és kupamérkőzéseken kívül az átigazolási szezon szolgáltatta a legnagyobb érdeklődést. A teljesség igényével készült összeállítsunkból megtudhatja, ki kivel kötött szerződést, és hol játszik a Premiership küzdelmeinek második féidejében.
1. Chelsea
Távozott: Celestine Babayaro (Newcastle)
Érkezett: Jiri Jarosik (CSZKA Moszkva)

A listavezetőnél nem volt különösebb mozgás az átigazolási szezonban, hiszen egy játékos távozott, egy érkezett. Celestine Babayaro ebben a szezonban elvétve kapott csak lehetőséget José Mourinhótól, a portugál szakember a bal oldali védő posztján inkább Wayne Bridge-et favorizálta, de ha ő nem szerepelt, akkor is inkább a jobb oldalról tette be Johnsont, vagy Ferreirát, így a nigériai távozása senki számára nem volt meglepő.
Az egyetlen érkező a cseh Jiri Jarosik volt, a CSZKA Moszkvától érkező futballistára egyelőre még nem hárult főszerep, de hasznos tagja lehet a listavezető londoni sztárcsapatnak.


2. Arsenal
Távozott: Jordan Fowler (Chesterfield)
Érkezett: Emmanuel Eboue (Beveren)

Az Arsenalnál is minimális volt a keretváltozás, a Chesterfieldnek kölcsönadott Jordan Fowlert még kiegészítő embernek is túlzás nevezni, míg az érkező elefántcsontparti Emmanuel Eboue inkább a jövőben számíthat erősítésnek. Arséne Wenger együttesétől távozhat még a brazil Edu, akit a Valencia csábít.


3. Manchester United
Távozott: Chris Eagles (Watford), Kenny Cooper (Oldham), Kieran Richardson (West Bromwich), Eric Djemba-Djemba (Aston Villa)
Érkezett: -

A Manchester United együttesének kerete a jelek szerint Alex Ferguson minden igényét kielégíti, ugyanis csak távozók voltak, nem érkezett senki. Eagles és Cooper abszolút nem, míg Kieran Richardson - akit korábban csodagyerekként harangoztak be - elvétve kapott lehetőséget a skót mestertől. Richardson számára gyógyír, hogy maradt a Premier League-ben, hiszen Gera Zoltán csapattársa lesz a West Bromwichban. Az utolsó pillanatban a kameruni válogatott Djemba-Djemba az Aston Villához igazolt.


4. Everton
Távozott: Kevin Campbell (West Bromwich), Thomas Gravesen (Real Madrid)
Érkezett: James Beattie (Southampton), Mikael Arteta (Real Sociedad)

A Goodison Parkban élénk volt a piaci mozgás januárban, ugyanis olyan futballisták hagyták el klubot, akik az utóbbi időben vagy korábban meghatározó tagjai voltak a keretnek. A távozók közül Thomas Gravesen a csapat motorja volt, komoly szerepe volt abban, hogy a tavaly a kiesés ellen küzdő Everton idén ilyen jól szerepel. Nem véletlen, hogy a védekező középpályás posztján gondokkal küszködő Real Madrid lecsapott rá és megvásárolta, pótlása nem lesz egyszerű. Szintén távozott Kevin Campbell: a veterán csatár idén kevés lehetőséget kapott, de Birminghamben megújulhat.
David Moyes két játékost igazolt: James Beattie korábban a Southamptonban ontotta a gólokat, idén azonban a kikötővárosiak rosszul szerepelnek, anyagi gondjaik is vannak, így az Everton elhappolhatta az Aston Villa orra elől a válogatott csatárt. A másik érkező a Real Sociedadtól kölcsönvett spanyol középpályás, Mikael Arteta.


5. Liverpool
Távozott: Salif Diao (Birmingham), Stephane Henchoz (Celtic)
Érkezett: Mauricio Pellegrino (Valencia), Fernando Morientes (Real Madrid), Scott Carson (Leeds)

Morientes oldhatja meg a Liverpool csatárgondjait
Morientes oldhatja meg a Liverpool csatárgondjait
Morientes oldhatja meg a Liverpool csatárgondjait
Liverpool másik csapatánál sem tétlenkedtek, hiszen Kewell, Cissé, Smicer és Baros sérülése miatt komoly támadóínség ütötte fel a fejét Rafael Benitez gárdájánál, ezért várható volt, hogy leginkább támadóposzton erősít majd a Pool. Az új támadó igazi nagyágyú, a Real Madridnál a tartalékok keserű kenyerét evő Morientes (képünkön) lett. Szükség is van rá, hiszen bár Baros felépült, a francia Sinama-Pongolle is kiesett a szezon hátralevő részére…
Szintén Spanyolországból, egészen pontosan Valenciából érkezett az argentin Mauricio Pellegrino, akinek szerződtetését némi fanyalgással vették tudomásul, ugyanis az egykori Barcelona-védő már jócskán túlvan pályafutása zenitjén, és az eddigi meccseken nem is tudta bizonyítani, hogy helyes volt őt szerződtetni. A harmadik igazolás az ifjú Leeds-kapus, Scott Carson, aki Dudek és Kirkland mellett a közeljövőben még nem nagyon fog lehetőséget kapni.
Eddig egyedül a szenegáli Salif Diao távozott, a középpályás Birminghambe került kölcsönbe, de távozott a svájci Henchoz is, aki Skóciában, a Cleticnél szerepel a jövőben.


6. Middlesbrough
Távozott: Massimo Maccarone (Siena), Andrew Davies (Queen’s Park Rangers), Mark Wilson (Livingston)
Érkezett: -

Steve McClaren együttesétől távozott az olasz támadó Massimo Maccarone, aki az elmúlt években több fontos góllal is segítette a Borót, ám idén Viduka és Hasselbaink érkezése miatt már csak elvétve kapott lehetőséget. Davies és Wilson nagyon ritkán kapott lehetőséget, utóbbi Horváth Ferencék csapattársa lesz a skót Livingstonban.


7. Charlton
Távozott: Simon Royce (Queen’s Park Rangers), Neill McCafferty (Rushden), Graham Stuart (Norwich)
Érkezett: -

A már 14 éve hivatalban lévő Alan Curbishley méltán lehet elégedett a Charlton eddigi szereplésével, hiszen a kiscsapat a 7. helyet foglalja el. Csak távozók vannak, ők keveset szerepeltek, igaz, Stuart az elmúlt években meghatározó ember volt, a Norwichban is az lehet.


8. Tottenham
Távozott: Callum Davenport (Southampton), Jamie Redknapp (Southampton), Kasey Keller (Mönchengladbach)
Érkezett: David Limbersky (Viktoria Plzen), Emil Halfredsson (Hafnarfjördur), Mido (Roma), Mounir el-Hamdaui (Excelsior), Radek Cerny (Slavia Praha)

A középmezőnyben szereplő Tottenhamnél nagy mozgás volt a hónapban, de egyelőre a távozók névsora tűnik veretesebbnek. Jamie Redknapp liverpooli időszaka alatt többször helyet kapott a válogatottban is, míg Fülöp Márton egyik vetélytársa, Kasey Keller amerikai válogatottként a kispadot koptatta. Őt először a Southamptonnak adták kölcsön, majd a német Mönchengladbachhoz távozott. A harmadik búcsúzó, Callum Davenport a sokadik középhátvéd volt a sorban, ám a Southamptonból érkezése óta kirobbanthatatlan.
Az érkezők közül az egyiptomi Mido számít a legnagyobb névnek, ő az AS Romában Cassanoék mögött háttérbe szorult.


9. Bolton
Távozott: Danny Livesey (Carlisle)
Érkezett: Vincent Candela (AS Roma)

Sam Allardyce bő kerettel dolgozhat, ezért mindössze egyetlen új játékost igazolt: a Wanderers ingyen szerezte meg a francia Vincent Candela játékjogát az olasz AS Romától. Az egyetlen távozó, Livesey nem számít jelentős veszteségnek.


10. Manchester City
Távozott: Christian Negouai (Coventry), Nicolas Anelka (Fenerbahce)
Érkezett: Kiki Musampa (Atletico Madrid)

Manchester másik csapatánál a Martinique-ról származó Negouait adták át kölcsönszerződéssel a Coventrynek, ő a bajnokságban mindössze egyszer kapott szerepet, akkor is becserélése után három perccel kiállították az Everton ellen. Érzékeny veszteség viszont a francia Nicolas Anelka távozása, aki 7 millió fontért a török Fenerbahcét szolgálja majd a jövőben. Anelka az utóbbi időben eléggé összerúgta a port Kevin Keegannel. Az érkezők listáján Kiki Musampa található, a holland futballista az Atletico Madridot cserélte fel Manchesterre, s a középpálya bal oldalán hasznos tag lehet.

Szavazás

Ön szerint ki nyeri meg az angol bajnokságot?



---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik