Potya gól döntött a rangadón

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2005.01.15. 21:37
Címkék
Rafael Benítez már a Manchester United elleni rangadó előtt igyekezett megnyugtatni a szurkolókat: Fernando Morientes érkezése nem jelenti azt - bármit is pletykáljanak a lapok -, hogy Steven Gerrard az ellenkező irányban járja meg a Liverpool-Madrid utat.
A spanyol edző jó érzékkel szólt a "vörösök" híveihez, mert bizonyára amúgy is elég sötét a jövőképük. Most például azt kellett látniuk, hogy a Rio Ferdinand, Ryan Giggs és Ruud van Nistelrooy nélküli MU az Anfield Roadon gyepálja el a csapatukat, Morientesestül.
Távol álljon tőlünk, hogy egy nagy hiba kapcsán rögtön Lehmann-Dudek, esetleg Howard-Dudek párhuzamokat keressünk, de tény, hogy a Liverpool kapusa ajándékozta a Manchesternek a meccs egyetlen gólját. Wayne Rooney nem túl jól helyezett, bár kétségkívül elég erős, lapos lövésénél Jerzy Dudek a klasszikus árnyékra vetődést mutatta be, s máris vezettek az eladdig inkább védekező vendégek. (Érdekes, hogy a lengyel kapus rendszeresen bakizik az MU ellen: két évvel ezelőtt Diego Forlán két találata, az előző évadban meg Giggs egy gólja száradt a lelkén.)

Wayne Rooney (jobbra) volt evertonosként borsot törhetett az ôt nem éppen szívelô Liverpool-szurkolók orra alá
Wayne Rooney (jobbra) volt evertonosként borsot törhetett az ôt nem éppen szívelô Liverpool-szurkolók orra alá
Wayne Rooney (jobbra) volt evertonosként borsot törhetett az ôt nem éppen szívelô Liverpool-szurkolók orra alá
A Manchester persze nem volt rest addig ütni a vasat, amíg meleg, Roy Keane lefelé csapódó bombájánál csak kevés hiányzott, hogy a labda a lécről befelé pattanjon. A hazaiak rövidesen magukhoz tértek, de csatáraik nem remekeltek, Morientes debütálása is elég csendesre sikeredett. A 64. percben felcsillant a remény a liverpooliak előtt, mert Wes Brown a második csúnya szabálytalansága után piros lapot kapott. Gerrardék azonban képtelenek voltak kihasználni az emberelőnyt, noha az utolsó pillanatokban is volt lehetőségük: Jamie Carragher lövését Roy Carroll lábbal védte.

Tv: a Sport2 15 órától a Middlesbrough-Everton, 17 órától pedig a Fulham- West Bromwich mérkőzést közvetíti élőben

Szavazás

Ön szerint ki nyeri meg az angol bajnokságot?

---- Király Gáborral a kapuban szenvedett 3-1-es vereséget a Crystal Palace a Manchester Citytől (Torghelle Sándort nem nevezte be a tréner, Iain Dowie), de a magyar hálóőr nemigen tehetett a gólokról. Shaun Wright-Phillipst és Robbie Fowlert rendre a kapu elé engedték a londoniak bekkjei. "Az első kettő valóban elég közeli találat volt, ilyenkor a kapusnak arra kell figyelnie, hogy szögben álljon, és a rövidre ne kapjon gólt, ha a hosszú sarkot célozzák meg, többnyire tehetetlen. De nem ezzel foglalkozom, hanem azzal, hogy sajnos veszítettünk. Pedig úgy mentem fel a pályára, hogy nyerünk, ami azért is jött volna jól, mert a mögöttünk állók kikaptak. Így nem tudtunk elszakadni tőlük. A manchesteriek letámadtak minket, jobban kihasználták a lehetőségeiket, hamar vezettek két góllal. Hiába szépítettünk egy fejessel, a végén kaptunk még egyet. A jövő héten otthon megpróbáljuk meglepni a Tottenhamet, szerintem van rá esélyünk, elvégre nemrégiben idegenben játszottunk vele döntetlent" - mondta Király.

---- A Chelsea semmi különöset sem csinált, pusztán megint nem lehetett neki gólt lőni, Frank Lampard viszont mindkét félidő végén szerzett egyet, úgyhogy a kitűnő formában lévő Tottenhamnek is meg kellett hajolnia José Mourinho seregének tudása előtt. (A "kékek" már 18 éve veretlenek a White Hart Lane-en!) Mourinho komolyan vette a Spurs erejét, az MU elleni Ligakupa-elődöntőn a kezdőből hiányzó Arjen Robben, Didier Drogba, Petr Cech, Glen Johnson és Alekszej Szmertyin mind visszakerült. Utóbbi az első félidő végén átesett Ledley King lábán, Lampard pedig a helyiek nagy felháborodására megítélt büntetőt a bal alsó sarokba lőtte.
A Spurs ritkán jutott el a Chelsea kapujáig - amikor igen, mint például Jermaine Defoe próbálkozásánál, akkor a rendíthetetlen Cech magabiztosan hárított. A végére a hazaiak talán kissé hitehagyottá váltak az eléjük tornyosuló áttörhetetlen védelem láttán, a csereként beálló Eidur Gudjohnsen ellenben nagy kedvvel futkározott, és a 90. percben ki is szolgálta Lampardot, aki kegyetlen erővel bombázott a kapuba.
A Chelsea diadalának jelentőségére akkor derült fény, amikor - az utolsó szombati összecsapáson - az Arsenal elbukott a Boltonnal szemben (pedig ilyen még sosem fordult elő vele a Reebok-stadionban). Az ily módon tízpontos hátrányba kerülő "ágyúsok" mintha be lettek volna oltva góllövés ellen, beleértve Thierry Henryt és Dennis Bergkampot is - nem úgy Szteliosz Jannakopulosz, a Wanderers játékosa. A görög futballista az első játékrész végén El-Hadji Diouf beadását fejelte az öt és felesről az Arsenal kapujának felső sarkába, majd a Bolton végig megőrizte az 1-0-s eredményt.
Alan Shearer két hónap után tért vissza a Newcastle-be, és karrierje 400. góljával tette emlékezetessé a Southampton elleni mérkőzést. Mielőtt a veterán gólzsák bevágta a Shola Ameobi által kiharcolt tizenegyest, addigra a "szentek" kénytelenek voltak kapust cserélni, Antti Niemi ugyanis megsérült. A finn hálóőrt felváltó Paul Smithnek bőven volt dolga a büntető után is, Craig Bellamy és Kieron Dyer sokat mozgatta őt élete első Premier League-találkozóján. A Newcastle Titus Bramble révén növelte az előnyét, de aztán kis híján elszórakozta a meccset: Peter Crouch szépített, és a látogatók a hajrában több ízben is közel jártak az egyenlítéshez.
Az Aston Villa szerfölött egyoldalú összecsapást vívott a Norwich Cityvel (3-0). A húszéves Liam Ridgewell élete első élvonalbeli góljával megadta az alaphangot, attól fogva csak az volt a kérdés, mennyivel nyernek a birminghamiek. Városi riválisuk, a City meglepően simán, 3-1-re kikapott a Charltontól, amelyben immár a marokkói középhátvéd, Talal el-Karkuri a szezon legeredményesebb futballistája. A Portsmouth kilenc emberrel fejezte be a Blackburn elleni mérkőzést, de ennél is kellemetlenebb, hogy a norvég Morten Pedersen "jóvoltából" 1-0-ra kikapott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik