Fiatalon a rutinos nagyok között

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2005.01.09. 22:43
Címkék
Az új olimpiai ciklusban új válogatott kerettel kezdte meg a munkát Szabó Bence szövetségi kapitány. A szakágak legjobbjai között helyet kaptak az athéni hősök - így például az ezüstérmes Nemcsik Zsolt és a férfi párbajtőrcsapat - mellett tehetséges fiatalok is. Az újoncok egyike a 19 éves tőröző Szabados Gábor, akiről már a december végi felnőttbajnokság után dicsérőleg beszélt a szakvezető.
Szabados Gábor immár a válogatottban is bizonyíthat (Fotó: Farkas József)
Szabados Gábor immár a válogatottban is bizonyíthat (Fotó: Farkas József)
Szabados Gábor immár a válogatottban is bizonyíthat (Fotó: Farkas József)
Szabados Gábor immár a válogatottban is bizonyíthat (Fotó: Farkas József)
Szabados Gábor immár a válogatottban is bizonyíthat (Fotó: Farkas József)
Szabados Gábor immár a válogatottban is bizonyíthat (Fotó: Farkas József)
- Az utóbbi években a felnőttek között rendre hallatott magáról, hiszen két éve bronzérmes volt egyéniben, tavaly csapatával bajnok lett, decemberben pedig újabb egyéni érmet, ezüstöt szerzett. Számított a mostani eredményre?
- Nem! Meglepetés volt, hogy második lettem - ismerte el Medgyes Tamás tanítványa. - A bajnokság előtt ugyanis több mint egy évig szinte semmi sem jött össze. Legutóbb kétezer-három novemberében vívtam jól, amikor a madridi junior Világkupán ezüstérmet szereztem. Utána mintha elvágták volna: eredményem sem volt, és az érzést sem találtam a páston. Ezek után nem csoda, hogy az önbizalmam is elszállt.
- Pedig már évekkel ezelőtt nagy tehetségként emlegették önt, ahogy fokozatosan haladt előre korosztályról korosztályra.
- Valóban jól indult a pályafutásom, a gyermekkorosztály kivételével, ahol második lettem, mindegyikben voltam bajnok egyéniben és csapatban is, és kétezer-kettőben a felnőttek között is érmet szereztem. Aztán jött az említett megtorpanás.
- Hogyan sikerült kimásznia a gödörből?
- Sokat köszönhetek Márta néninek, vagyis Vura Márta pszichológusnak. Sejtettem, hogy a vívásommal olyan nagy gond nem lehet, inkább lelki segítségre volt szükségem. A magánéletben is ingerlékenyebb vagyok az átlagosnál, és ez kihatott a vívásomra is. Márti néni rendbe tett. Az is hozzájárult a kedvező változáshoz, hogy a tanulmányaimat ma már levelező tagozaton végzem. Az első évet nappalisként kezdtem a Kereskedelmi és Vállalkozási Akadémián, ám mivel vidéken élünk, nekem naponta kellett a fővárosba utaznom Dabasról, és ez sok időt elvett az életemből, nem beszélve arról, hogy fáradtan már nem tudtam annyira koncentrálni az edzéseken és az iskolában.
- A bajnokságon már megtalálta a régi érzést?
- Azt hiszem, igen. A selejtező során csak egy vereségem volt, annak pedig különösen örültem, hogy az elődöntőben sikerült legyőznöm Juhász Attilát, amire korábban nem voltam képes.
- A döntőben Marsi Márkkal már nem bírt.
- No, azt az asszót szívesen elfelejteném. Nem azért, mert kikaptam, hanem mert csúnyán kaptam ki. Nem mentségként mondom, de ez volt az egyetlen asszó, amit már az új szabályok szerint vívtunk, és én még nem hangolódtam rá az új szisztémára.
- Úgy tudom, Marsi Márk az egyik példaképe.
- Kifejezett példaképem nincs, de nagyon becsülöm a "nagy öregeket", Márkot, Juhász Attilát és Juhász Bencét, hogy még mindig csinálják, munka mellett vívnak és edzenek. Sokat lehet tanulni tőlük. És nagyon tetszik az oroszok vívása, ők a felnőtteknél és a junioroknál is kiemelkednek a mezőnyből.
- Ön is fiatal, Szabó Bence kapitány mégis a legjobbak közé válogatta.
- Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy juniorként tagja lehetek a keretnek, és szeretném bebizonyítani, hogy méltó vagyok a kapitány bizalmára.

Gyenge Világkupa-zárás
A vártnál is gyengébben szerepeltek fiatal versenyzőink vasárnap a Héraklész-kupa junior Világkupa-viadalon. A záró napon a férfi (160 induló) és a női tőrözők (141) léptek pástra. A nőknél a 15 éves Kreiss Fanni szerepelt a legjobban, aki a 27. helyen zárt. A férfiaknál Mazza Lorenzo bejutott a nyolc közé, ám ott 15:8-ra kikapott az orosz Korobejnyikovtól, így a nyolcadik helyen végzett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik