A kapitány felfigyelt rá

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2005.01.03. 20:51
Címkék
Fiatal vívóink versennyel zárták az óesztendőt, és azzal nyitják az újat.
Péntektől három napon át a Nemzeti Sportcsarnokban rendezik meg a világon egyedülálló, mind a hat szakágat felvonultató Világkupa-versenyt, amelynek a mezőnyében ott lesz a sportág egyik hazai üdvöskéje, Kreiss Fanni. Az UTE-Selectrade 15 éves tőrözője a december végi felnőttbajnokságon a hatodik helyet szerezte meg, majd teljesítményéről Szabó Bence szövetségi kapitány a következőket mondta: "Vívása, korához képest profi versenyzése a bajnokság nagy pozitívuma, és remélem, nem kiabálom el, hogy személyében új Mohamed Aida van születőben."
Kreiss Fanni elôtt szép jövô áll (Fotó: Farkas József)
Kreiss Fanni elôtt szép jövô áll (Fotó: Farkas József)
Kreiss Fanni elôtt szép jövô áll (Fotó: Farkas József)
Kreiss Fanni elôtt szép jövô áll (Fotó: Farkas József)
Kreiss Fanni elôtt szép jövô áll (Fotó: Farkas József)
Kreiss Fanni elôtt szép jövô áll (Fotó: Farkas József)
- Mit szóltál ahhoz, hogy a szövetségi kapitány külön kiemelte a bajnokságon mutatott vívásodat, és szépeket mondott rólad?
- Nagyon jólestek a szavai, és remélem, nemcsak fellángolás volt a szereplésem, hanem sokáig megmarad ez a formám. Az pedig, hogy Aidához hasonlított, külön megtiszteltetés - felelte Kreiss Fanni, a Szinyei Merse Pál Gimnázium első osztályos diákja.
- Miért? Talán ő a példaképed?
- Igazi példaképem nincs, mert többen vannak, akiket jó vívónak tartok. Köztük van természetesen Aida, aztán az olasz Vezzali és Trillini. Igaz, hogy Vezzali a kétszeres olimpiai bajnok, én azért Trillinit jobban szeretem, mert szebben vív.
- Te hogy kaptál kedvet ehhez a sportághoz?
- Apukám Salzburgban edzősködött, és délutánonként, amikor éppen nem tudtunk mit csinálni, bátyámmal, Tamással lementünk hozzá a vívóterembe. Hétéves voltam, és még szóba sem került, hogy vívók leszünk, mindketten csak játéknak tekintettük az egészet. Aztán megszerettük. Osztrák gyerekversenyeken is voltak már eredményeink, majd hazatértünk után itthon megnyertem a gyerekbajnokságot.
- Bár még előtted az élet, rövid pályafutásod ellenére sok sikerben volt részed. Melyik a legemlékezetesebb?
- Tavaly juniorbajnok lettem, aminek azért örültem különösen, mert saját korosztályomban, a kadettben nem tudtam győzni, az idősebbek között pedig sikerült. Nagy eredménynek tartom a junior Európa-bajnoki ötödik helyemet, és azt, hogy már képes voltam Világkupát nyerni. De a legjobban az Európa-bajnoki csapatbronznak örültem ugyanebben a korosztályban.
- A decemberi bajnokságnak milyen reményekkel vágtál neki?
- Ha előtte azt mondják, hogy bejutok a nyolc közé, örültem volna. Utólag viszont úgy érzem, négyben is lehettem volna, s akkor érmes vagyok.
- Igazi vívócsalád a tiétek, hiszen a szüleid egykori versenyzők, ma edzők, és két fiútestvéred is ezt a sportágat választotta. Otthon is szóba kerül a vívás, vagy a "teremben hagyjátok"?
- Otthon mindig mindent megbeszélünk. Például a bajnokság után arról beszélgettünk, hogy jó lenne a mostani csapatbronzot aranyra váltani.
- Vasárnap a Nemzeti Sportcsarnokban lesz "jelenésed". Milyen eredménnyel lennél elégedett?
- Ez a verseny a világbajnokságnál is erősebb, mert hatalmas mezőny lép pástra, ráadásul a többség nálam jóval idősebb, ezért a tizenhat közé jutással már elégedett lennék. A többi már ráadás lenne.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik