Szökésben a nagy trió

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2005.01.01. 22:06
Címkék
Túl vagyunk a Premiership félidején, s mostanra állt be talán végleg az állapot, amelyre előzőleg a legtöbben számítottak: a három legerősebb kerettel felálló együttes foglalja el a dobogós helyeket. Az újévi fordulóban a Chelsea, az Arsenal és a Manchester United is idegenben győzött, és így az utóbbi már nem csupán a gólkülönbségével előzi meg az Evertont.
Joe Cole (jobbra) ezen lövését követôen született meg a Chelsea elsô 2005-ös gyôzelme
Joe Cole (jobbra) ezen lövését követôen született meg a Chelsea elsô 2005-ös gyôzelme
Joe Cole (jobbra) ezen lövését követôen született meg a Chelsea elsô 2005-ös gyôzelme
Joe Cole (jobbra) ezen lövését követôen született meg a Chelsea elsô 2005-ös gyôzelme
Joe Cole (jobbra) ezen lövését követôen született meg a Chelsea elsô 2005-ös gyôzelme
Joe Cole (jobbra) ezen lövését követôen született meg a Chelsea elsô 2005-ös gyôzelme
Hiába, Chelsea-nek kell lenni ahhoz, hogy egy csapat jócskán alárendelt szerepet játszva megverje a Liverpoolt az Anfield Roadon. Emellett jól jön, ha a meccset Mike Riley vezeti, aki hajlamos egy nyilvánvaló kezezés után a szájához emelni a sípot, majd inkább továbbot inteni.
A Liverpool kegyetlen tempóban kezdte a listavezető elleni rangadót, Djimi Traore nagyon korán hatalmas helyzetben találta magát, de akkorában, hogy meglepetésében Petr Cechbe püfölte a labdát. A Chelsea erre még válaszolt egy hasonló lehetőséggel, a megugró Arjen Robben meseszép csel utáni lövését Jerzy Dudek lábbal védte. Az első félidő hátralévő perceiben azonban a hazaiak jórészt a londoniak térfelén időztek, lendületüket az sem törte meg, hogy Frank Lampard belépője nyomán Xabi Alonso sérülten (később kiderült, törött bokacsonttal) bicegett le.

A szünethez közeledve következett Riley sporttárs érthetetlen döntése: Tiago a tizenhatoson belül egyértelműen elütötte a labdát fejelni igyekvő riválisa elől, a büntető mégis elmaradt. A második játékrész többnyire Cech remek védéseivel telt, ám kilenc perccel a vége előtt szerencsés, megpattanó lövéssel megnyerte a meccset a Chelsea.
Egy ideig úgy tűnt, az Arsenal is efféle koreográfia szerint fog diadalmaskodni a Charlton otthonában. A címvédő jó ideig még legnagyobb vetélytársánál is gyengébben játszott, Arséne Wenger játékosai fásultan támolyogtak a pályán, de a vezetést azért megszerezték. Fredrik Ljungberg csapata első helyzetét értékesítette egy közeli, megpattanó lövéssel.
Igen ám, de mivel a svéd még az első félidőben tette ezt, az egygólos előny megtartására ez esetben kisebb volt az esély. Talal el-Karkuri, a Charlton marokkói védője is így gondolhatta, mert kisvártatva óriási erővel bombázott a vendégkapu bal oldalába - úgyhogy az Arsenal kénytelen volt megrázni magát. Nem sokat teketóriáztak az "ágyúsok", a fordulás után Cesc Fabregas zseniális sarkazással indította Ljungberget, ő pedig a rá jellemző higgadtsággal fejezte be az akciót. A találkozó sorsát Robert van Persie döntötte el, egy védelmi hibát kihasználva mutatós mozdulattal suhintott a hálóba.
Az Arsenal tehát tartja lépést, az Everton azonban, úgy tűnik, képtelen továbbra is kiemelkedően teljesíteni. Szerencsétlenségére a Tottenhamnél vizitált a hét végén, márpedig arrafelé - Martin Jol edző ígéretéhez híven - látványos támadójátékkal rukkolnak ki mostanában. Az 5-2-re végződő összecsapáson belőtte első Spurs-gólját Pedro Mendes, Reto Ziegler és Dean Marney - utóbbi egyenesen két találattal és egy assziszttal hívta fel magára a figyelmet.
A Manchester United Ruud van Nistelrooy és Wayne Rooney nélkül is biztosan fektette két vállra a Middlesbrough-t. A "vörös ördögök" egyszerűen nem engedték futballozni a Borót, mindkét félidőben begyötörtek egy-egy gólt, a végén még azt is megengedhették maguknak, hogy kicsit visszavegyenek az iramból.
Öt nyeretlen bajnoki után ismét hárommal hízott az Aston Villa pontjainak száma, igaz, most is kevésen múlt a siker: Nolberto Solano a 89. percben bólintotta be a Blackburn elleni csata egyetlen gólját. A Newcastle szurkolói még régebben, november vége óta vártak már diadalra, s hála Shola Ameobinak és Lee Bowyernek, most, a Birmingham ellen végre meg is kapták. Harry Redknapp Southamptonja egyre nagyobb bajba kerül, ezúttal a Manchester Citytől kapott ki 2-1-re, de valójában simán. A Norwich úgy harcolt ki 1-1-et Portsmouthban, hogy a találkozó nagy részében emberhátrányban küzdött.

Tv: A Sport1 ma 19.30-tól sugározza a forduló összefoglalóját ---- G ---- G
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik