Pécs helyett Bécs

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2004.12.23. 22:00
Címkék
Méltó módon zárta az évet az athéni paralimpia egyetlen magyar aranyérmese, Pásztory Dóra és edzője, Petrov Anatolij. A 200 méteres vegyes úszásban címét megvédő, világcsúccsal győztes húszéves úszónőt és mesterét az Év sportolója választáson kategóriájában a legjobbnak választották.
Pásztory: három érem Athénbôl (Fotó: Czagány Balázs)
Pásztory: három érem Athénbôl (Fotó: Czagány Balázs)
Pásztory: három érem Athénbôl (Fotó: Czagány Balázs)
Pásztory: három érem Athénbôl (Fotó: Czagány Balázs)
Pásztory: három érem Athénbôl (Fotó: Czagány Balázs)
Pásztory: három érem Athénbôl (Fotó: Czagány Balázs)
- A paralimpián történtekkel minden sportrajongó tisztában van. Az viszont már kevésbé ismert, mivel töltötte az athéni olimpia utáni időszakot. Mesélne róla?
- Ez a néhány hónap úgy telt, ahogy számítottam - felelte Pásztory Dóra. - Már Athénban megfogadtam, hogy ha hazaérünk, nem mondok nemet egyetlen felkérésre sem. No, azóta nem volt nap, hogy ne lett volna valami elfoglaltságom. Először inkább a média foglalkoztatott, rengeteg interjút adtam, sok tévébe hívtak meg, most viszont az élménybeszámolók és a különböző protokollesemények töltik ki az időmet.
- Megemlítene néhányat, amely a szívének különösen kedves?
- A protokollesemények közül ki kell emelnem a parlamenti fogadást, Demszky Gábor főpolgármester köszöntőjét, valamint a Sándor-palotai fogadást, amikor tizenegy embert, köztünk engem, kitüntetett a köztársasági elnök úr. Nem is értettem, hogy a magam húsz évével mit keresek ilyen kiválóságok között, ráadásul hihetetlenül szépeket mondtak rólam! Persze, nagyon büszke és boldog voltam. No és az is nagyon jólesett, hogy a PVSK kosármeccsén köszöntöttek, vagy hogy elmehettem volt iskolámba, a Janus Pannonius Gimnáziumba. De tudja, mit vártam a legjobban?
- Kíváncsivá tett.
- A december elején rendezett partit, amikor újból találkozott az athéni küldöttség. Volt, akit az olimpia óta nem láttam, pedig Athénban két és fél hétig együtt voltunk, szurkoltunk egymásnak. Nagyon hiányzott az a légkör, mert szuper csapat jött össze, és most fantasztikus volt feleleveníteni az akkori hangulatot! Képzelje, a Mikulástól, aki meglátogatott minket, még ajándékot is kaptunk, ugyanis a csapat egy-két lelkes fotósa mindenki számára összeállítást készített az athéni felvételekből.
- A sok program mellett sportolásra nemigen maradhatott ideje.
- Az olimpia óta kétszer voltam vízben. Két hettel a játékok után elindultam a Sopron-kupán, és két aranyérmet nyertem, aztán pedig egyesületem, a Pécsi ANK tehetségkutató versenyén leúsztam a kétszáz vegyest.

Pásztory Dóra
Született: 1984. április 4., Nagyatád
Sportága: úszás
Egyesülete: ANK Úszóklub Pécs
Edzôje: Petrov Anatolij
Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (200 vegyes – 2000, 2004), 2x olimpiai ezüstérmes (100 pillangó és 100 hát – 2004), olimpiai bronzérmes (100 pillangó – 2000); világbajnok (200 vegyes – 2002), vb-bronz (100 pillangó – 2002); Európa-bajnok (200 vegyes – 1999), 3x Eb-2. (100 pillangó – 1999, 100 pillangó, 200 vegyes – 2001), Eb-3. (400 gyors – 1999)
- Ezt komolyan mondja? Athénban azt ígérte, hogy jó ideig vizet még fürdőkádban sem akar látni.
- Sopronban azért indultam, mert kicsikkel találkozhattam, és nekem az is feladatom, hogy mozgássérült gyerekek körében népszerűsítsem a sportot, erőt adjak nekik. És ugye, egyesületem rendezvényét sem hagyhattam ki éppen emiatt.
- Nem is hiányzik az életéből a sport?
- Az hiányzik, hogy rendszer legyen az életemben, mert most ide-oda rohangálok, ingázom lakóhelyem, Pécs és a főváros között. Ebbe az életvitelbe nem lehet beilleszteni a rendszeres mozgást. De ez megváltozik majd Bécsben.
- Miért, mi lesz ott?
- Januártól odaköltözöm, hogy nyelvet tanuljak. Nem egyetemre fogok járni, hanem intenzív nyelvkurzusra, és ott lesz módom úszni is.
- Ez azt jelenti, hogy folytatja pályafutását?
- Egyelőre ugyanúgy csak rehabilitációs céllal fogok úszni, mint kezdetben, amikor nem tudtuk, hogy olimpiai győzelemig fogok jutni. Most újból meg akarom találni az örömöt az úszásban. Nem zárom ki a folytatást, de egyelőre nem ez a cél.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik