Neki találták ki az olimpiákat

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2004.12.22. 20:08
Címkék
Az olimpia évében a vívásban világbajnokságot nem rendeznek ugyan, de Európa-bajnokságot igen. Az idén azonban a kontinensbajnokság mezőnye - éppen az ötkarikás játékok közelsége miatt - jócskán elmaradt a megszokottól, ráadásul Koppenhágában nem is született magyar aranyérem, így kétség sem férhetett ahhoz, hogy az Athénban a magyar vívócsapat egyetlen győzelmét elérő, a Sydneyben kiharcolt címét megvédő Nagy Tímea legyen a hazai legjobb.
Nagy tímea

Született: 1970. augusztus 22., Budapest
Fegyverneme: párbajtôr
Klubja: Honvéd-LNX
Edzôje: Kulcsár Gyôzô
Legjobb eredményei. Egyéni: 2x olimpiai bajnok (2000, 2004), olimpiai 5. (1996), Európa-bajnok (1995). Csapat: 2x olimpiai 4. (1996, 2000), olimpiai-5. (2004), 5x világbajnok (1992, 1993, 1995, 1997, 1999), 2x vb-3. (2001, 2003)
Nagy tímea

Született: 1970. augusztus 22., Budapest
Fegyverneme: párbajtôr
Klubja: Honvéd-LNX
Edzôje: Kulcsár Gyôzô
Legjobb eredményei. Egyéni: 2x olimpiai bajnok (2000, 2004), olimpiai 5. (1996), Európa-bajnok (1995). Csapat: 2x olimpiai 4. (1996, 2000), olimpiai-5. (2004), 5x világbajnok (1992, 1993, 1995, 1997, 1999), 2x vb-3. (2001, 2003)
- Athén után rengeteg interjú készült önnel, talán nincs olyan kérdés, amit ne tettek volna fel az újságírók, illetve az érdeklődők. Mire voltak a legtöbben kíváncsiak?
- Hogy a két arany közül melyik a kedvesebb. De én ezt a kérdést nagyon nem szeretem, mert nem lehet összehasonlítani a két győzelmet - feleli Nagy Tímea.
- Melyik volt a legfurcsább kérdés?
- Egy iskolában tette fel egy kisgyerek, és máig elgondolkodtat, hogy van-e olyan versenyző, akit nem tudtam legyőzni. Azt feleltem, hogy szerintem nincs, és ma is így vélem, mert ha lenne, az biztos megmaradt volna bennem. A legnagyobb meglepetést pedig egy kisfiú szerezte Kecskeméten, akitől egy CD-t kaptam, amelyen közvetítette a vívásomat. Nagyon megható ajándék volt.
- Az élménybeszámolókkal szinte bejárta az országot…
- Az azért túlzás, mert csak olyan helyekre mentem el, ahol gyerekek vannak, vagyis iskolákba. Decemberben viszont már kevesebb meghívást fogadtam el, mert így is el vagyok maradva a karácsonyi készülődéssel.
- Ha már szóba hozta a karácsonyt… Most is olimpiai aranyérmet tehet a fa alá, mint négy éve.
- Ez igaz, de nálam a karácsonyt sosem befolyásolta a sport. Egyébként pedig más lesz ez az ünnep, hiszen gyarapodott a család, Csenge mellett most már Luca is velünk lesz. A két gyerkőc egyébként most tudja majd meg, hogy kistestvérük érkezik. Kapnak egy kiscipőt, és amikor találgatják, hogy melyiküké lehet, eláruljuk, hogy a jövevényé.
- Hogy viseli a várandós állapotot?

Taps a közönségnek: Nagy Tímea az athéni dobogó tetején köszöni meg a szurkolást (Fotó: Németh Ferenc)
Taps a közönségnek: Nagy Tímea az athéni dobogó tetején köszöni meg a szurkolást (Fotó: Németh Ferenc)
Taps a közönségnek: Nagy Tímea az athéni dobogó tetején köszöni meg a szurkolást (Fotó: Németh Ferenc)
- Most kicsit nehezebben, mert hét kilót híztam. Igaz, az elején Lucánál is megugrott a súlyom, bizonyára azért is, mert visszavettem a sportolásból.
- Ezt úgy értsem, hogy azért sportol?
-Igen. Hetente kétszer-háromszor iskolázom mesteremmel, Kulcsár Győzővel. Lucánál a hetedik hónapig mindennap iskoláztam, szerintem most hamarabb abbahagyom.
- Jó érzés egy olyan kiegyensúlyozott, boldog embert hallgatni, mint ön.
- Pedig az olimpia után csalódás ért, ami a mai napig megvisel, és nem tudom, hogy túlteszem-e magam rajta valaha. De erről nem szeretek beszélni, mert magánügy. Csak az fáj, hogy ami az életemet bearanyozta volna, emiatt rossz érzésekkel keveredik. Szerencsére ilyenkor is van, ami kapaszkodót jelent, erőt ad. Például az, hogy előző mesterem, Udvarhelyi Gábor őszintén örült az újabb aranyérmemnek, pedig ezt már nem vele szereztem.
- Mindent elért, amit egy sportoló elérhet. Hiányzik valami a pályafutásából?
- Igen, a csapat olimpiai érem. Athénban rosszul vívtam a csapatversenyen, és ezzel hátráltattam a lányokat a jó eredmény elérésében. Furcsa, hogy engem ünnepel az ország, a lányokat meg nem. Szeretnék még egyszer hasznára lenni a magyar csapatnak. Jó lenne többször is, de akkor lennék nyugodt, ha olimpiai éremhez segíteném a válogatottat.

Az elmúlt 4 év győztesei
2003: Ferjancsik Domonkos
2002: Boczkó Gábor
2001: Mincza Ildikó
2000: Nagy Tímea ---- Az ötkarikás játékokat egy arany- (Nagy Tímea) és két ezüstéremmel (Nemcsik Zsolt, férfi párbajtőrcsapat) zárta a magyar válogatott. Athénban csupán ketten tudták megvédeni Sydneyben szerzett aranyérmüket, Nagy Tímea és az olasz Valentina Vezzali. Ha ehhez hozzávesszük a csapatok produkcióját, a szám eggyel nő, ugyanis az orosz női párbajtőrcsapatot sem tudta senki letaszítani a trónról. Sporttörténelmi tettnek is tanúi lehettünk: a férfi kardcsapatok versenyét a szakág 1908 óta íródó ötkarikás történetében először nyerték meg a franciák. Sok meglepetés született, ebből két igen szomorú minket, magyarokat sújtott. Aranyesélyesnek (is) kikiáltott női párbajtőrcsapatunknak harmadik nekifutásra, Atlanta és Sydney után sem jött össze a győzelem, sőt, még az éremszerzés sem. A lányok a negyeddöntőben 38:37-re kikaptak Kanadától (!), és ezzel az alsó ágra kerültek, vagyis ellentétben az eddigi két olimpiával, még a bronzéremért sem vívhattak, ötödikek lettek. Férfi kardcsapatunktól is mindenki legalább érmet várt, de az arany sem tűnt elérhetetlennek. Itt is már a negyeddöntőben ki kellett józanodniuk, az Egyesült Államoktól elszenvedett 45:43-as vereség után. Az elképzelt magyar-orosz döntő helyett maradt az ötödik hely. Hasonlóan csalódottak voltak az oroszok is, akik 1992-től zsinórban háromszor álltak az ötkarikás dobogó tetején, Athénba címvédőként, világ- és Európa-bajnokként érkeztek. Ezek után Pozdnyakovékat bizonyára az sem vigasztalta, hogy ők legalább "érmet csíptek", harmadikok lettek.
A legtöbb aranyat az olaszok és a franciák szerezték (3-3), egy-egy jutott a magyaroknak, az oroszoknak, a svájciaknak és az amerikaiaknak.
Végezetül szóljunk a három magyar éremről! Nagy Tímea kétgyermekes anyaként is meg tudta védeni sydneyi aranyérmét, pedig nehezen tért vissza, sérülések gátolták, így sokáig az sem volt biztos, hogy ott lehet Athénban. Belegondolni is rossz: egy arannyal kevesebbet nyertünk volna… Nemcsik Zsoltot ellenfele, az olasz Aldo Montano "színészi képességei", valamint az ezt díjazó zsűri téves, de legalábbis vitatható ítélete fosztotta meg az aranytól. Igaz ez akkor is, ha Nemcsik sportszerűen senkit sem hibáztat vereségéért. Férfi párbajtőrcsapatunk ezüstérme arannyal ér fel, különösen azt figyelembe véve, hogy reménytelen helyzet, a tavalyi havannai világbajnokságon elért 13. hely után harcolta ki a válogatott azt, hogy egyáltalán ott lehessen Athénban. ---- A bajnoknő anyai örömök előtt

Az olaszok 30 éves tőrvívója az athéni olimpián megvédte a Sydneyben kiharcolt aranyérmét. Erre rajta kívül csak Nagy Tímea volt képes. Szóval az újabb ötkarikás győzelem már elegendő ok arra, hogy ő legyen az esztendő legjobbja. Ám V. V., vagyis Valentina Vezzali nem csak ezzel vált "leggé".
Ma ő a világ első számú női tőrvívója. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy általában azzal szerez meglepetést, ha nem ő nyer meg egy versenyt, no és eddigi pályája is bámulatos. Az 1998-as világbajnokságon szerzett bronzérmével robbant be az élmezőnybe, és azóta is őrzi pozícióját. Az említett svájci vb óta csak egyetlen esztendő volt, amikor érem nélkül zárt világversenyen: a 2002-es vb-n ötödik volt. A kudarcot nehezen viselte, már csak azért is, mert Lisszabonba olimpiai és világbajnokként, királynőként érkezett. A sajtóközpontot menedzserei elárasztották Vezzali CD-vel, és a vívónő is többször megfordult a helyiségben, mintha interjúra kínálná magát. Minden adva volt az újabb győzelemhez - ám az ünneplésből bujdoklás lett. Ez a pofon valószínűleg jót tett Vezzalinak, mert 2003-ban visszahódította a vb-trónt, az idén ismét olimpiai bajnok lett. Viselkedése is megváltozott, kevesebbet hisztizik a páston. A megnyugvásra egyébként szüksége van, mert kisbabát vár, de az októberi vb-n ott akar lenni. ---- JANUÁR
A budapesti női párbajtőrcsapat Világkupa-versenyen Kína mögött második, és ezzel biztos olimpiai résztvevő lesz a magyar válogatott. A gödöllői férfi kard csapat Vk-n francia siker születik, a magyar csapat a nyolc között kikap Kínától, végül a hetedik helyen zár.

FEBRUÁR
A Gerevich, Kovács, Kárpáti férfi kard Vk-viadal a francia Boris Sanson sikerével zárul, Ferjancsik Domonkos harmadik, Lengyel Balázs hatodik. Az ötéves ciklust záró vándordíjat Sztanyiszlav Pozdnyakov viheti haza. A budapesti női kard Vk-n egyetlen magyar sem jut a nyolc közé. A Tokaj Expressz férfi párbajtőr Világkupa-versenyen az orosz Pavel Kolobkov sporttörténelmi győzelmet arat: az 1970-ben életre hívott sorozat utolsó kiírását nyeri meg - Boczkó Gábor harmadik -, ugyanis a nemzetközi szövetség elveszi a rendezés jogát, mondván: túl sok rangos viadalnak ad otthont Magyarország.

MÁRCIUS
A férfi kardozók athéni GP-versenyén Lengyel Balázs győz, pályafutása első Vk-sikerét aratva. A vancouveri férfi párbajtőr csapat Vk-n a franciák mögött második a magyar válogatott, és ezzel biztossá válik a tavalyi vb 13. helye után elveszettnek hitt olimpiai kvótája. Varga Gabriella a szentpétervári női tőr Vk-n elért 10. helyével megőrzi 11. helyét a világranglistán, így ott lehet az olimpián.

ÁPRILIS
A genti olimpiai kvalifikáló európai zónaversenyen a kardozó Nagy Orsolya kvótát szerez, a tőröző Marsi Márknak ugyanez nem sikerül.

JÚNIUS
Az olimpián nem szereplő két szakágban, női tőr- és női kardcsapatok versenyében világbajnokságot rendeznek New Yorkban. Kardozóink a hetedik, a tőrözők a negyedik helyen zárnak.

AUGUSZTUS
Az athéni olimpián megvédi bajnoki címét a párbajtőröző Nagy Tímea. A kardozó Nemcsik Zsolt, valamint a férfi párbajtőrcsapat (Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián) ezüstérmes lesz. Kellemetlen meglepetésre még érmet sem szerez az aranyra is esélyes női párbajtőr és férfi kardcsapat.

NOVEMBER
A portugáliai junior Eb-n két bronzérmet szereznek a magyar fiatalok, a női tőr- és kardcsapat állhat a dobogóra.

DECEMBER
A párizsi tisztújító kongresszuson egymás után negyedszer René Roch-ot választják meg a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) elnökének. A 75 éves francia 78:30-ra nyer az orosz Aliser Uszmanov ellen. A bizottsági választások során a kilenc magyar jelölt közül Kamuti Jenő megőrzi helyét az orvosi bizottságban, az először pályázó Mincza Ildikó tagja lesz a jogi bizottságnak. Európa vereségét hozza a szavazás, a legfontosabb testületbe, a végrehajtó bizottságba nem kerül francia, olasz, orosz és magyar jelölt sem.
Az orszagos felnőttbajnokságon egyéniben csak a tőröző Mohamed Aida védi meg cimét, akinek ez a hetedik aranya.


Emlékeztető
OLIMPIA, ATHÉN, augusztus 14-22.
Férfiak. Párbajtőr. Egyéni: …13. Kovács Iván, …18. Boczkó Gábor, …21. Imre Géza. Csapat: …2. Magyarország (Boczkó, Imre, Kovács, Kulcsár Krisztián). Kard. Egyéni: …2. Nemcsik Zsolt, …10. Ferjancsik Domonkos, …18. Lengyel Balázs. Csapat: …5. Magyarország (Nemcsik, Ferjancsik, Lengyel, Fodor Kende). Nők. Tőr. Egyéni: …4. Mohamed Aida, …6. Varga Gabriella. Párbajtőr. Egyéni: 1. Nagy Tímea, …4. Mincza Ildikó, …17. Hormay Adrien. Csapat: …5. Magyarország (Nagy, Mincza, Hormay, Tóth Hajnalka). Kard. Egyéni: …18. Nagy Orsolya

NÔI TÔR- ÉS KARD-CSAPAT-VB, NEW YORK (Egyesült Államok), június 13.
Tőr: …4. Magyarország (Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Varga Katalin). Kard: …7. Magyarország (Csaba Edina, Nagy Annamária, Nagy Orsolya, Sznopek Gabriella)

32. EURÓPA-BAJNOKSÁG, KOPPENHÁGA (Dánia), június 25-július 4.
Férfiak. Tőr. Egyéni: …30. Berjozkin Anton, …49. Mazza Lorenzo, …55. Szabados Gábor, …64. Huszka Zsombor. Csapat: …10. Magyarország (Szabados, Huszka, Mazza, Berjozkin). Párbajtőr. Egyéni: …8. Kulcsár Krisztián, …10. Fekete Attila, …35. Somfai Péter, …86. Pádár Tamás. Csapat: …12. Magyarország (Fekete, Kulcsár, Pádár, Somfai). Kard. Egyéni: …26. Lontay Balázs, …31. Fodor Kende, …36. Decsi Tamás, 37. Móczár Benjamin. Csapat: …7. Magyarország (Decsi, Fodor, Lontay, Móczár). Nők. Tőr. Egyéni: …27. Knapek Edina, …32. Jeszenszky Szilvia, …34. Berta Adrienn, …42. Deli Dóra. Csapat: …8. Magyarország (Berta, Deli, Jeszenszky, Knapek). Párbajtőr. Egyéni: …3. Tóth Hajnalka, …10. Kiskapusi Dóra, …17. Szász Emese, …31. Fodor Renáta. Csapat: …2. Magyarország (Tóth, Fodor, Kiskapusi, Szász). Kard. Egyéni: …15. Varga Dóra, 16. Sznopek Gabriella, …21. Csaba Edina, 22. Gergácz Veronika. Csapat: …7. Magyarország (Csaba, Sznopek, Gergácz, Varga)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik