A címek megvédésére készül

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2004.12.20. 23:12
Címkék
Az öttusában az olimpiai esztendő ugyanolyan, mint a többi, azaz ekkor is rendeznek világ- és Európa-bajnokságot is. Az NS által az év legjobbjának választott Vörös Zsuzsanna a három világversenyből kettőt megnyert: májusban Moszkvában harmadik egyéni vb-aranyát vehette át, augusztusban pedig az ötkarikás dobogó tetejére szólították. A szeptember végi Eb-sikert vélhetően csak azért nem söpörte be, mert Albenában nem állt rajthoz. Vörös Zsuzsanna 2004-ben profi, tudatos versenyzőként pályafutása csúcsára ért - de még vannak megvalósításra váró álmai.
Az NSO ajánlja:

Az összes hős: 2004 legjobbjai a Nemzeti Sport szerint
Az NSO ajánlja:

Az összes hős: 2004 legjobbjai a Nemzeti Sport szerint
- Hogy érzi magát az év vége felé, a háromhetes alapozó edzőtáborozás után?
- Mi tagadás, elfáradtam! Jó kis edzőtáborok voltak, elsősorban a futásra "kihegyezve". Most éppen a fáradalmaimat pihenem ki, ugyanis kaptunk három szabadnapot - feleli Vörös Zsuzsanna.
- Elárulná, mit jelent a pihenés?
- Aktív pihenést, mert a kutyáimmal foglalkozom. Van mit pótolnom három hét távollét után. Azonban a kis szusszanás után újból folytatódnak az edzések.
- Szereti még az öttusát, a mindennapos edzéseket, az állandó utazásokat, edzőtáborokat?
- Ha nem szeretném, nem lennék itt. Igaz, a fiatalos hév már nincs meg bennem, bár azt hiszem, már tavaly sem az jellemzett. Jó pár évet eltöltöttem a sportban, másként látom az életet és az értékeket, de az öttusát ma is szeretem.
- Hogy áll a sokak számára szörnyű korai kelésekkel?
- Már annyira az életem részévé vált a hajnali kelés, hogy nem okoz gondot. Persze, a kutyák miatt sem alhatnék sokáig…

Vörös Zsuzsanna
Született: 1977. május 4., Székesfehérvár
Klubja: Alba Volán
Edzôi: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Korponai István, Mészöly Gábor, Heilig Anita
Legjobb eredményei. Egyéni: olimpiai bajnok (2004), olimpiai 15. (2000), 3x világbajnok (1999, 2003, 2004), 2x vb-2. (1998, 2002), Európa-bajnok (2000), Eb-2. (2003). Csapat: világbajnok (2002), 2x Európa-bajnok (2000, 2003), 2x vb-3. (1998, 2003), Eb-4. (2002). Váltó: 2x világbajnok (2000, 2003), vb-3. (2002), 2x Európa-bajnok (2001, 2003), Eb-2. (2004), Eb-3. (1997). Juniorként. Egyéni: világbajnok (1997), Európa-bajnok (1997), Eb-2. (1998). Csapat: 2x vb-2. (1996, 1998), vb-3. (1997). Váltó: 3x világbajnok (1996, 1997, 1998), Eb-2. (1998)
Elismerései: a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozata) kitüntetés (2004), SportStar Awards-díj (2004), Székesfehérvár olimpiai díszpolgára (2004)
- Az olimpiai győzelemmel pályafutása csúcsára ért. Mi hajtja még előre?
- Például az, hogy megvédjem a címeimet. Tudom, nem lesz könnyű, mert mindenki az aktuális bajnokot akarja legyőzni, de megpróbálom megint. Egyszer már sikerült, hiszen májusban címvédőként érkeztem Moszkvába, és újból világbajnok lettem. Fantasztikus érzés volt!
- Nyert olimpiát, világ- és Európa-bajnokságot, vagyis sportolói gyűjteménye teljes. Mire vágyik még?
- Nagyon szeretnék egyszer az Év sportolója lenni! Kétszer az ezüstéremig jutottam: kilencvenkilencben a vébé-győzelmemmel, valamint tavaly a vébéaranyal és Eb-ezüsttel. Ez a cím még hiányzik, és nagyon vágyom rá. ---- Az év külföldi sportolója: Andrejus Zadnieprovskis

Olimpia évében "illene" az ötkarikás aranyérmest az esztendő legjobbjának választani. Vagyis esetünkben Andrej Mojszejevet - hiszen a másik győztes magyar, Vörös Zsuzsanna. A 2004-es idény legjobbja mégsem a 25 éves orosz, hanem Andrejus Zadnieprovskis, aki "csak" a dobogó második fokára állhatott Athénban.
Hogy mi döntött a 30 éves litván kitűnőség javára? Egyrészt az, hogy a "csak" ezüstérem mellé világbajnoki címet szerzett (2000 után másodszor), második lett a Világkupa-döntőben is, és egész idényben kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott.
Amit a május végi moszkvai világbajnokságon produkált Zadnieprovskis, az előtt le a kalappal! A sportág népszerűsítésének jobb példáját talán nem is lehetne találni a vb záró számánál - ami elsősorban "Zadnye" hihetetlen teljesítményének köszönhetően vált hallatlanul izgalmassá és változatossá. A 3000 méteres futásnak az ötödik helyen vágott neki a rendkívül szimpatikus versenyző, fél perc hátránnyal a vezető kínai Csen-hua mögött, és előtte rajtolt egy másik "futógép", az 1999-es margitszigeti vb-ről ismert cseh Capalini is. Zadnieprovskis számára ez sem volt reménytelen helyzet. Nagyon okosan futva előbb felzárkózott a bolyhoz, majd a hajrában mindenkit faképnél hagyott. Remek fizikai számaival ellensúlyozni tudta gyengébb, 800 pont alatti vívását. A sportág híveinek élményt jelentett a versenyzése, megérdemelten lett ismét világbajnok. ---- Február
Az idénynyitó budapesti nemzetközi fedett pályás versenyen a nőknél Vörös Zsuzsanna, a kairói nemzetközi, világranglistapont-szerző versenyen Balogh Gábor nyer.

Március
Az olimpiai kvalifikáló Világkupa-versenyen Mexikóban - ismét magaslaton, Queretaróban rendezik meg - az első két hely jelent athéni részvételt. A nőknél Vörös 2., de már van kvótája. Először rendez Világkupa-versenyt Rio de Janiero, és a 2006-os vb főpróbájának nevezett viadal jól sikerül, a szervezők nem vallanak szégyent. A férfiaknál Horváth Viktor lesz az első.

Április
A lisszaboni verseny Vörös sikerével zárul. Az ifjúsági A Európa-bajnokságon, Mafrán, aranyérmes Kasza Róbert, Prill Katalin, a női csapat és váltó (Prill, Hidvégi Ildikó, Bartalis Zsófia), ezüstérmes a férfi váltó (Kasza, Betye János, Szendrei Dániel). Az olimpiai kvalifikáló kínai Vk női döntőjében az orosz Tatjana Muratova mögött Füri Csilla második, ezzel kvótát szerez. A férfiaknál Balogh Gábor győzelmével biztosítja helyét Athénban.

Május
Életének 86. esztendejében, hosszú betegség után meghal Karácson László, aki 1946-ban az első magyar bajnoki címet szerzi, és a második világháború után jelentős a szerepet játszik az öttusaélet újraindításában. A budapesti olimpiai kvalifikáló Westel Világkupa-versenyen a nőknél második helyével ismét kvótát szerez Vörös. A férfiaknál az orosz Andrej Mojszejev nyer, Kállai Ákos ezüstérme is kvótát ér. A moszkvai vb-n a magyar csapat egyetlen éremmel, Vörös Zsuzsanna harmadik egyéni győzelmével zár. A férfiaknál Kállai Ákos 6. helyével megerősíti olimpiai kvótáját. A junior Eb-n Drzonkówban ezüstérmes a férficsapat és váltó (Németh Róbert, Marosi Ádám, Kasza Róbert), a lányok nem nyernek érmet.

Június
A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) hivatalos összesítése szerint az elmúlt egyéves szereplése alapján Horváth Viktor - aki a férfiak listáján a negyedik helyet szerezte meg - indulási jogosultságot szerez az athéni olimpiára. Mivel egy országból nemenként legfeljebb két versenyző indítható, és korábban Balogh Gábor, illetve Kállai Ákos biztosította magának a kvótát, a magyar szövetségnek kell eldöntenie, hogy hármójuk közül kit nevez. Pálvölgyi Miklós kapitány Baloghot és Kállait jelöli meg. A nőknél nem kell dönteni, mert csak Vörös és Füri kvótás.

Július
A székesfehérvári junior-vb-n egyetlen érmet szereznek versenyzőink, Marosi Ádám lesz ezüstérmes.

Augusztus
Az athéni olimpián aranyérmes Vörös Zsuzsanna, a férfiak versenyében 24 év után nem születik magyar érem.

Szeptember
Az idény végére szorult felnőtt Eb-n, Albenában Füri Csilla és a férfiváltó (Fülep Sándor, Kállai Ákos, Marosi Ádám) aranyérmes, a női váltó (Füri, Szatmári Adrienn, Vörös Zsuzsa) és a női csapat (Füri, Szatmári, Máthé Vivien) ezüstérmes lesz. Az Eb idején tartott tisztújító kongresszuson Császári Attila helyett az orosz Dmitrij Szvatkovszkijt választják elnöknek.

Október
Súlyos betegségben, 75 éves korában meghal Mizsér Jenő mesteredző, a sportág polihisztora.

November
Az európai szövetségek vezetőinek prágai tanácskozásán a résztvevők döntenek a 2006-os felnőtt Európa-bajnokság helyszínéről: a 2000-es székesfehérvári Eb után lesz ismét Magyarország a házigazda, Budapest ad majd otthont a nők és a férfiak vetélkedésének.

December
Az UIPM kongresszusán újabb négy évre Klaus Schormannt választják elnöknek, Bretz Gyula kincstárnokként maradt a végrehajtó bizottság tagja. A MÖSz rendkívüli közgyűlése után tanácskozott az elnökség, és újabb négy évre megbízta a kapitányi teendőkkel Pálvölgyi Miklóst, a férfiak, és Kulcsár Antalt, a nők szakvezetőjét. ---- Európa teljes sikere

Sydneyben még csak 24-24 férfi és női öttusázó szerepelt, a létszámot Athénra megemelték, és minden más világverseny döntőjéhez hasonlóan itt is 32-32 versenyző (országonként legfeljebb 2-2) indulhatott - vagyis már az olimpia sem "lógott ki" a sorból. Amint várható volt, ezúttal is az európai országok képviselői játszották a főszerepet, olyannyira, hogy a dobogón csak az öreg kontinens képviselői állhattak. (Sydneyben a női ezüstérem amerikai versenyzőé lett).
A nők esetében fogalmazhatunk úgy: érvényesült a papírforma, nagyobb meglepetés nem történt. Különösen akkor igaz ez, ha az aranyérmes Vörös Zsuzsannára gondolunk, aki toronymagas esélyesként, újdonsült háromszoros egyéni világbajnokként érkezett a görög fővárosba. Ám ami ennél még fontosabb: érett, rutinos, a sydneyi gyengébb produkcióból tanult versenyzőként. Egész évben kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, csupán egyetlen viadalon nem tudott érmet nyerni. Athénban két szám után már az élen állt, és a záró 3000 métert elég volt "biztonsági futással" megtennie, hogy a nyakába akasszák a várva várt aranyat. A másik magyar, az első olimpiáján szereplő Füri Csilla 11. lett. Vörös egyébként a magyar öttusázás kilencedik, egyben ötödik egyéni olimpiai aranyérmét vehette át.
A férfiaknál nem az orosz arany a meglepetés - orosz volt a sydneyi győztes is -, inkább az, hogy ez az orosz igen fiatal, mindössze 25 éves. Persze, nyertek olimpiát ilyen fiatalon is, sőt, Martinek János Szöulban csak 23 esztendős volt , de akkor is… Andrej Mojszejev korábban nem nagyon villogott. Jó, megnyerte a májusi budapesti Világkupa-versenyt, ám utána a hazai pályán, Moszkvában rendezett vb-n "csak" 7. volt. Szóval, Mojszejevre nem sokan tippeltek. Annál többen a rutinos litván Andrejus Zadnieprovskisra, aki éppen Moszkvában szerezte meg második egyéni vb-aranyát, és olimpiai tapasztalattal is rendelkezik. Mégis az orosz lett a bajnok, elsősorban kiváló vívásának és remek fizikai számainak köszönhetően.
A magyar férfiak a hagyományokhoz méltatlanul szerepeltek: 24 év után először érem nélkül maradtak az olimpián. A Sydneyben ezüstérmes Balogh Gábor úgy lett nyolcadik, hogy az első három számban még árnyéka sem volt önmagának. Hiába lovagolt és futott jól, a hátrányt lehetetlen volt ledolgozni. Az ötkarikás újonc Kállai Ákos a 18. helyen zárt. ---- Európa-bajnokság, Albena, szeptember 23-28.
Férfiak. Egyéni: 23. Fülep Sándor, 24. Horváth András, 27. Marosi Ádám, 32. Horváth Viktor. Csapat: 6. Magyarország (Fülep, Marosi, Horváth V.). Váltó: 1. Magyarország (Fülep, Kállai Ákos, Marosi )
Nők. Egyéni: 1. Füri Csilla, 10. Szatmári Adrienn, 24. Máthé Vivien. Csapat: 2. Magyarország (Füri, Szatmári, Máthé). Váltó: 2. Magyarország (Füri, Szatmári, Vörös Zsuzsanna)

Világbajnokság, Moszkva, május 27.-június 1.
Férfiak. Egyéni: 6. Kállai Ákos, 11. Balogh Gábor. Csapat: 4. Magyarország (Kállai , Balogh , Horváth Viktor). Váltó: 5. Magyarország (Fülep Sándor, Horváth, Kállai )
Nők. Egyéni: 1. Vörös Zsuzsanna, 20. Szatmári Adrienn, 25. Füri Csilla
Csapat: 5. Magyarország (Vörös, Szatmári, Füri). Váltó: 5. Magyarország (Füri , Simóka Bea, Vörös )

Olimpia, Athén, augusztus 26-27.
Férfiak: 8. Balogh Gábor, 18. Kállai Ákos
Nők: 1. Vörös Zsuzsanna, 11. Füri Csilla
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik