Mohamed megvédte a címét

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2004.12.18. 21:34
Címkék
Mivel a női kardozók már a selejtező napon levívták az elődöntőket, pénteken biztossá vált, hogy a tavalyi bajnokok közül Nagy Orsolya nem védheti meg címét az országos bajnokságon. Aztán szombat estére az is kiderült, hogy további négy bajnok sem ismételhet - vagyis egyedül Mohamed Aida őrizheti meg trónját.
Mohamed Aida a döntôben vesztett állásból fordítva nyert, és védte meg ezzel bajnoki címét (Fotó: Farkas József)
Mohamed Aida a döntôben vesztett állásból fordítva nyert, és védte meg ezzel bajnoki címét (Fotó: Farkas József)
Mohamed Aida a döntôben vesztett állásból fordítva nyert, és védte meg ezzel bajnoki címét (Fotó: Farkas József)
Mohamed Aida a döntôben vesztett állásból fordítva nyert, és védte meg ezzel bajnoki címét (Fotó: Farkas József)
Mohamed Aida a döntôben vesztett állásból fordítva nyert, és védte meg ezzel bajnoki címét (Fotó: Farkas József)
Mohamed Aida a döntôben vesztett állásból fordítva nyert, és védte meg ezzel bajnoki címét (Fotó: Farkas József)
Ebben a kijelentésben tehát egyben az is benne van, hogy az éremosztó nap sem telt el meglepetések nélkül.
Emeljünk ki néhányat.
A férfi párbajtőrözőknél már a 32 között összekerült az athéni ezüstérmes csapat két tagja, Kovács Iván és Boczkó Gábor - a címvédő Boczkó nyert. Aztán őt a negyeddöntőben az olimpiáról lemaradt Fekete Attila győzte le. Férfi kardban is a negyeddöntőben "vérzett el" a címvédő: az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolton válogatottbeli társa, Fodor Kende kerekedett felül. Női párbajtőrben nem volt teljes a mezőny, az Athént megjárt csapatból csupán Tóth Hajnalka lépett pástra - Nagy Tímea kisbabát vár, Mincza Ildikó csak a csapatversenyen szerepel, Hormay Adrien a közelmúltban térdműtéten esett át -, és ő el is jutott a döntőig. Ám nem tudta megszerezni első bajnoki aranyát, mivel a fiatal, 2002-ben már a dobogó tetejére jutó Szász Emese a ráadás egypercben bevitte a győztes tust ellene. Szintén egy fiatal titán, a junior világbajnok Decsi Tamás sikerét hozta a kardozók döntője, ahol a remek napot kifogó tehetség szinte lelépte a vb-ezüstérmes csapat tagját, Fodor Kendét. Továbbra is a fiataloknál maradva: bár nem lett bajnok, de minden dicséretet megérdemel a női tőrözőknél 6. helyen végző, csupán 15 (!) éves Kreiss Fanni, valamint a férfiaknál az ezüstéremig jutó, 19 éves Szabados Gábor, aki egy ideig tartotta a lépést a sok csatát megélt Marsi Márkkal, ám végül a rutin kerekedett felül.
A nap legérdekesebb döntőjét Mohamed Aida és Knapek Edina összecsapása hozta. Mindkét tőröző volt már bajnok, Knapek 1999-ben, Mohamed pedig hatszor, 2000 óta zsinórban négyszer. Úgy tűnt, a célba vett hetedik aranyról le kell mondania Mohamednek, mert Knapek villámrajttal 4:1-re, 7:4-re is vezetett ellene. Csupán 3 másodperc volt hátra, amikor még mindig Knapeknél volt az előny (9:7). Mohamed azonban véghezvitte a lehetetlent, egyenlített - ekkor letelt az vívóidő. A ráadás egypercben is ő talált, megszerezve pályafutása hetedik egyéni aranyát. Ezzel a teljesítményével pedig magasan kiemelkedik az aktív vívók közül.
A nap krónikájához tartozik egy szomorú hír is: a vívótársadalom a döntők előtt emlékezett meg a napokban elhunyt idősebb Nedeczky Györgyről, a versenyek elmaradhatatlan alakjáról, a szövetség fegyelmi bizottságának elnökéről, aki éppen szombaton lett volna 86 éves. ---- Mohamed Aida: - A nap folyamán minden asszóm sima volt, a döntő kivételével. Bevallom, akkor sem izgultam, amikor Edina nagyon vezetett ellenem, mert tudtam, hogy addig én hibáztam. Nem vesztettem el a fejem, hittem abban, hogy nyerni tudok.
Csaba Edina: - Sokszor voltam már ezüstérmes a bajnokságon, végre nyertem! Már nagyon vártam rá. Nem volt könnyű az utam idáig, a negyeddöntőben például hét-tizenkettőről fordítva tudtam csak legyőzni a címvédő Nagy Orsolyát. Az aranyéremért vívott asszóban Dóri vezetett ugyan ellenem, de a rutinommal megszereztem a győzelmet.
Szász Emese: - Nehéz volt, főleg a döntő! Kisebb betegséggel, gégegyulladással küszködve vívtam végig a versenyt, szerencsére sikerült nyernem. Tóth Hajnival mindig szoros asszókat vívunk, most nekem volt szerencsém.
Marsi Márk: - Kortársaimmal, Juhász Bencével és Juhász Attilával megállapodtunk, hogy ma csak öreg vívó nyerhet. Mivel én jutottam el a döntőig, nekem kellett hoznom az aranyat.
Decsi Tamás: - Végre sikerült! Ez volt a harmadik alkalom, hogy négy közé jutottam, voltam már ezüst- és bronzérmes is, mint ahogy bátyám, Andris is. Ez a család első egyéni aranyérme. A célom, hogy az idén bekerüljek a felnőttválogatottba.
Fekete Attila: - Szerintem a fiúktól ajándékba kaptam ezt az aranyérmet, mert meglepően simán nyertem meg az asszóimat. Ôk olimpiai ezüstérmesek lettek, lehet, hogy azt akarták, nekem is jusson apró öröm ebben az évben. ---- Országos felnőtt bajnokság az Eximbank-kupáért
Egyéni versenyek
Férfi tőr. Elődöntő:
Szabados G. (Csata Csepel)-Juhász A. (Vasas) 15:12, Marsi (MTK)-Mazza (MTK) 15:9. Döntő: Marsi-Szabados 15:8
Bajnok: Marsi Márk (MTK, edző: Szőcs Bertalan), 2. Szabados Gábor (Csata Csepel), 3. Juhász Attila (Vasas) és Mazza Lorenzo (MTK), 5. Huszka (MTK), 6. Juhász B. (MTK)

Férfi párbajtőr. Ed:
Fekete (BVSC)-Szőke (OMS-Tata) 15:7, Imre (Honvéd-LNX)-Kulcsár (Honvéd-LNX) 15:14. D: Fekete-Imre 15:9
B: Fekete Attila (BVSC, e: Nedeczky György), 2. Imre Géza (Honvéd-LNX), 3. Szőke Attila (OMS-Tata) és Kulcsár Krisztián (Honvéd-LNX), 5. Kállai (Bolyai), 6. Bartóki (Békéscsaba)

Férfi kard. Ed:
Decsi T. (BSE)-Lengyel (Vasas) 15:9, Fodor (Honvéd-LNX)-Pézsa (Kárpáti VE) 15:11. D: Decsi-Fodor 15:9
B: Decsi Tamás (BSE, e: Decsi István), 2. Fodor Kende (Honvéd-LNX), 3. Lengyel Balázs (Vasas) és Pézsa Gábor (Kárpáti VE), 5. Nemcsik (Vasas), 6. Hamar (UTE-Selectrade)

Női tőr. Ed:
Knapek (Honvéd-LNX)-Varga G. (Honvéd-LNX) 15:13, Mohamed (MTK)-Varga K. (Honvéd-LNX) 15:7. D: Mohamed-Knapek 10:9

B: Mohamed Aida (MTK, e: Solti Antal), 2. Knapek Edina (Honvéd-LNX), 3. Varga Gabriella és Varga Katalin (mindkettő Honvéd-LNX), 5. Madarász (Honvéd-LNX), 6. Kreiss (UTE-Selectrade)

Női párbajtőr. Ed:
Szász (Honvéd-LNX)-Révész (BVSC) 15:8, Tóth (BVSC)-Fodor (Balaton VK) 15:12. D: Szász -Tóth 11:10
B: Szász Emese (Honvéd-LNX, e: Kulcsár Győző), 2. Tóth Hajnalka (BVSC), 3. Révész Júlia (BVSC) és Fodor Renáta (Balaton VK), 5. Kiskapusi (MTK), 6. Diós (Békéscsaba)

Női kard. Ed:
Csaba (BSE)-Sznopek (UTE-Selectrade) 15:13, Varga D. (Csata Csepel)-Kerecsényi (GEAC) 15:8. D: Csaba-Varga D. 15:11
B: Csaba Edina (BSE, e: Gulácsy Ferenc), 2. Varga Dóra (Csata Csepel), 3. Sznopek Gabriella (UTE-Selectrade) és Kerecsényi F. Georgina (GEAC), 5. Nagy O. (UTE-Selectrade), 6. Piecs (Csata Csepel)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik