Tigrist kapott az aranyért

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2004.12.14. 20:29
Címkék
Risztov Éva újra mosolyog
Risztov Éva újra mosolyog
Risztov Éva újra mosolyog
Risztov Éva újra mosolyog
Risztov Éva újra mosolyog
Risztov Éva újra mosolyog
- Milyen volt a bankett Bécsben?
- Nem mentem el - mondja Risztov Éva, aki a rövid pályás Európa-bajnokságon 400 méter vegyesen lett kontinensbajnok.
- Csak azt ne mondja, hogy az aranyérem után nem volt kedve kimozdulni egy kicsit.
- Így alakult, ennek ellenére jól éreztem magamat, Szepesi Nikolettel a szállodai szobában százhuszonhatodszor is megnéztük az Üvegtigrist. Nagyon jó magyar film.
- Mit kapott az Európa-bajnoki címért cserébe a családjától? Volt már kutya, ló…
- Most egy tigrissel lepett meg az anyukám.
- Élővel?
- Nem, egy plüssváltozattal. És azzal a megjegyzéssel adta át, hogy úgy küzdöttem Bécsben, mint egy tigris.

Risztov Éva

Született: 1985. augusztus 30., Hódmezôvásárhely
Klubja: Bp. Spartacus
Edzôje: Turi György
Kiemelkedô eredményei: olimpiai 4. (400 m vegyes, 2004); 3xvb-2. (400 m gyors, 200 m pillangó, 400 m vegyes, 2003), vb-3. (800 m gyors, 2003); 5xEb-2. (400 m gyors, 800 m gyors, 200 m pillangó, 400 m vegyes, 2002; 400 m vegyes, 2004), Eb-3. (200 m pillangó, 2004); 6x rövid pályás Európa-bajnok (400 m gyors, 800 m gyors, 200 m pillangó, 2002; 200 m pillangó, 400 m vegyes, 2003; 400 m vegyes, 2004), rövid pályás Eb-2. (400 m vegyes, 2002), rövid pályás Eb-3. (800 m gyors, 2003), rövid pályás Eb-4. (200 m pillangó, 2004)
- Nem látszott idegesnek, úgy úszott a döntőben több ezer ember előtt, mintha a Kőér utcában edzegetne.
- Azért annál egy kicsit jobban oda kellett figyelnem, ám tény, egyáltalán nem voltam feszült. A négyszáz vegyesnél már reggel éreztem, hogy nagyon jól megy az úszás. Az előfutamban könnyedén ment, mindez pedig megnyugtatott. A döntőt nagyon élveztem, csak arra figyeltem, hogy hamar jelentős előnyt szerezzek, azt pedig a futam végéig megtartsam.
- A kétszáz pillangó negyedik helyezése után is mosolygott, pedig korábban nem volt mindig így, már-már a világversenyek velejárója volt a sírdogáló Risztov Éva.
- Nem sírtam, nem volt miért, hiszen bár negyedik lettem, az időeredményem egyáltalán nem volt rossz. Amúgy pedig úgy érzem, már a helyén tudom kezelni az eredményeimet. Nem esem össze, ha valami nem sikerül, és a győzelmet is könnyebben viselem.
- Beérett?
- Talán.
- Gondolom, most egy ideig az uszoda környékére sem néz.
- Szép is lenne, csupán egy bökkenő van, a hét végén a Komjádi uszodában évzáró nagymedencés versenyt tartanak. Nekem pedig ott a helyem.

„A négyszáz vegyesnél már reggel éreztem, hogy nagyon jól megy az úszás” – mondta Bécs aranyérmese (Fotók: Czagány Balázs)
„A négyszáz vegyesnél már reggel éreztem, hogy nagyon jól megy az úszás” – mondta Bécs aranyérmese (Fotók: Czagány Balázs)
„A négyszáz vegyesnél már reggel éreztem, hogy nagyon jól megy az úszás” – mondta Bécs aranyérmese (Fotók: Czagány Balázs)
- Úszás aranyvasárnap, felemelő…
- Mindegy, azért megpróbálom odatenni magamat. A tervek szerint két számban indulok, kétszáz pillangón és négyszáz vegyesen.
- Mi a cél, országos rekord?
- A túlélés…
- Aztán pedig karácsony. Hol is?
- Mártélyon leszünk a családdal. Ott lesznek a szüleim és a nagyszüleim is. Már nagyon várom.
- Még nem is kérdeztem, mit szól Hosszú Katinka Európa-bajnoki bronzérméhez?
- Örülök neki. Nekem is jó, ha van hazai riválisom, hiszen az is fontos, hogy az itthoni versenyeken is a maximumra törekedjek. Ha tudom, hogy hét másodperccel jobb vagyok a többieknél, nekem is másképp megy a vízben. Így viszont biztosan nagy csatákat vívunk majd vegyesen.
- Jana Klocskova a női úszósport legje, ám a rövid pályás Európa-bajnokságot kihagyta. Jelentkezett?
- Igen, a döntő után félórával írt egy sms-t. Barátnőmnek tekinthetem.

- Megtudhatom, hogy mit írt?
- Azt, hogy megérdemeltem, meg örül az Európa-bajnoki címemnek. Majd hozzátette, kapott az edzőjétől néhány hónap pihenőt, most éppen Tahiti szigetén nyaral.
- Szegény…
- Tényleg csak viccből mondom, de jó lenne, ha jövő nyáron, a montreali világbajnokság ideje alatt a Bahamákon pihenne. Kétségtelen, ő a legjobb négyszáz vegyesen.
- Szóval egy arany a bécsi termés.
- Pontosítok, két érmet
hoztam.
- Hogyhogy?
- Most kaptam meg az Európai Úszóligától a nagymedencés bronzérmemet. Biztosan emlékszik rá, kétszáz pillangón negyedik lettem májusban a madridi kontinensviadalon, de utólag doppingolás miatt kizárták a dán Jacobsent, így pedig én lettem a harmadik.
- El sem tudom képzelni, hogyan adták át. Fanfárok, tapsvihar?
- Ruza József, a magyar szövetség főtitkára adta oda egy borítékban. Ahhoz képest, hogy májusban nyertem, csak megérkezett valahogy…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik