Magyar arany a fiúknál

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2004.12.12. 21:40
Címkék
Szoros volt a befutó a junior fiúknál
Szoros volt a befutó a junior fiúknál
Szoros volt a befutó a junior fiúknál
Szoros volt a befutó a junior fiúknál
Szoros volt a befutó a junior fiúknál
Szoros volt a befutó a junior fiúknál
Szép magyar siker született vasárnap a németországi Heringsdorfban a 11. mezei futó Európa-bajnokságon: a juniorkorú fiúk versenyében a pécsi Bene Barnabás bátor futással az első helyen végzett. A PVSK atlétája végig az élbollyal tartott, s végül nagy hajrában egy másodperccel előzte meg a címvédő Jevgenyij Ribakovot. Csapatunk a tizenegyedik helyen végzett.
A felnőtt nők versenyében is érdekelve voltunk, sőt arra számítottunk, hogy Kálovics Anikó ismét felállhat a dobogóra. Így gondolták a helyszínen tartózkodó szakemberek is, s mint a legesélyesebb indulók egyikét, meghívták a versenyt megelőző sajtótájékoztatóra. A tavalyi bronzérmes azonban óvatosan nyilatkozott.
"A pálya nagyon nehéz, tele van lejtővel és emelkedővel" - mondta, s elárulta, ez a terep nem tartozik a kedvencei közé. Ennek ellenére bizakodott, mert jó formában érezte magát, ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy a mezőny rendkívül sűrű, legalább tíz olyan futónő rajtol, aki hasonló eséllyel pályázik a dobogóra.
Nos, az 5640 méteres táv háromnegyedéig a magyar atléta állta a versenyt a többiekkel, az elsők között futott, ráadásul féltávnál vezetett. A hajrát azonban ezúttal kevésbé bírta, és végül meg kellett elégednie a nyolcadik hellyel. A címvédő Paula Radcliffe távollétében is brit győzelem született, Hayley Yelling egy másodperccel előzte meg a lengyel Justitia Bakot. A bronzérem ugyancsak egy britnek, Jo Paveynek jutott, csapatban azonban a portugálok voltak a legeredményesebbek. A Kálovics, Papp Krisztina, Tóth Lívia, Staicu Simona összeállítású négyes az ötödik helyen végzett.
A férfiak küzdelmének az volt a nagy kérdése, hogy sikerül-e az ukrán Szerhij Lebidnek ötödszörre is nyernie. A címvédő ebben az idényben még nem versenyzett, minden energiájával az Európa-bajnokságra készült, és a vártnál könnyebben szerezte meg ötödik aranyát. Legfőbb riválisa, a spanyol Joan Carlos de la Ossa csak féltávig bírta vele a versenyt, ezt követően leszakadt tőle. Az ukrán az ötödik körben még csak három másodperccel vezetett, a hatodikban tizenháromra növelte az előnyét, az utolsó kilométeren pedig ünnepelt. Lebid így utolérte a portugál Paulo Guerrát, aki szintén öt mezei futó Eb-aranynyal dicsekedhet. ---- 1 ---- F
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik