Barta: Amerikába mentem?

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2004.11.02. 21:59
Címkék
Könnyen lehet, hogy Barta Nóra hamarosan Amerikába költözik, ha semmi sem változik, elfogadja a phoenixi egyetem ajánlatát. Pedig maradna&
Barta itthon ugrana tovább…
Barta itthon ugrana tovább…
Barta itthon ugrana tovább…
Barta itthon ugrana tovább…
Barta itthon ugrana tovább…
Barta itthon ugrana tovább…
Habár Barta Európa hatodik legjobb műugrója 3 méterről (a májusi, madridi Európa-bajnokságon lett pontszerző), ennek ellenére jelenleg még klubja sincsen. A BVSC színeiben ugrott idáig, ám a szerződése szeptemberben lejárt, azóta pedig nem keresték a vasutasoktól.
Más kérdés, hogy amíg élt a megállapodás, addig sem volt egyszerű az élete, ebben az évben például kétszer kapott fizetést, januárban, majd augusztusban. Ettől azonban még maradna…
Maradna, bár látja ő is, az edzéslehetőségek nehézkesek. Nem véletlen tehát, hogy telente a hazai ugrók többsége Bécsbe jár tréningezni. Magyarországon ugyanis nincs fedettben található torony. Fizetése tehát nincsen, edzeni sem könnyű, ám ettől még maradna… Ebbe nőtt bele.
Viszont az, hogy nincs egyesülete, fizetést sem kap, ráadásul a támogatók is csak hitegetik, az már egy kicsit sok. Pedig sűrűn hívják fotózásokra, divatlapok oldalairól is időről időre visszaköszön, ám mégis…
"A szerződésem valóban lejárt a BVSC-nél, ahonnan csak egy levelet kaptam, hogy a továbbiakban nem számítanak a szolgálataimra. Ez sem használt a lelkiállapotomnak, éppen ezért valóban azon gondolkozom, hogy elmegyek Amerikába tanulni. Tudja, nehéz úgy edzeni, hogy ennyi bizonytalanság van az életemben."
Amerikából öt egyetemről keresték meg, az ötök közül a phoenixi Arizona ajánlata tetszik neki leginkább: "Ott tanul a finn Puhakka, aki amióta Amerikába ment, látványosan fejlődik. Ha megyek, akkor Arizonába költözök, más kérdés, hogy tényleg maradni szeretnék. Nehezen tudom megemészteni, hogy amíg egy hasonló korú orosz vagy éppen brit ugró milyen lehetőségek mellett készülhet, nekem, nekünk az is gondot okoz, hogy telente hol ugorjunk."
Barta edzője, Ligárt Balázs gyorsan leszögezi, a műugrószövetség és rajta keresztül a MOB segíti őket, ám ahhoz, hogy ne csak a világversenyekre tudjanak eljutni, támogatóra lenne szükségük. Hiszen az nem állapot, hogy ő például úgy utazik el külföldi versenyekre, hogy előre felveszi az éves fizetését. Aztán pedig lesz valahogy…
"Nóri két éve versenyez a felnőttek között, az idén már nagyon stabil volt technikailag és fejben is. Meggyőződésem, az elkövetkezendő négy évben lesz a csúcson. Olyan ugrásokat építünk be a programjába, mint például az Auerbach 3 és fél szaltó, amit versenyen hölgy még nem ugrott. Fejlődik, viszont a lehetőségei sajnos nem olyanok, mint a riválisoknak. És akkor még enyhén fogalmaztam. Nem akarunk mi sokat, csak nyugodtan készülni és elutazni a Grand Prix-viadalokra."
Hiszik vagy sem, három-négymillió forintról van szó. Ennyibe kerül egy éve a Barta-Ligárt duónak. A múltkor egy autós cég jelentkezett, ám elhaltak a tárgyalások. Azóta viszont nagy a csönd.
"Nehéz helyeztben van a sportág, ezért kell összefognunk. Lengyel Imre visszavonulása után immár csak két felnőtt ugrója van Magyarországnak, Nóri és Hajnal András. Két év múlva pedig Budapesten lesz az Európa-bajnokság. Ez egy nagy lehetőség, hiszen akkor hosszú idő után ismét középpontba kerülhet a sportág. Én szeretném, ha Budapesten Nóri is ott lenne, és nem valamelyik amerikai egyetem ugrójaként"- összegzett Ligárt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik