Pérez is megbukott

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.11.01. 21:57
Címkék
Rájár a rúd mostanság a Phonak kerekeseire, igaz, ha valaki kihívja maga ellen a sorsot, olykor szembe is kell néznie vele.
A Marca minap repítette világgá a hírt, miszerint a svájci klub spanyol kerekese, Santiago Pérez doppingtesztje is pozitív eredményt hozott, méghozzá ugyanúgy tiltott vértranszfúziót mutatott ki, mint csapattársa, az amerikaiak olimpiai bajnoka, Tyler Hamilton esetében. (Az amerikai kerekes pozitív tesztet produkált az athéni olimpia és a Vuelta Espana során is, ám az ötkarikás játékokon nem tudták elvégezni a B-próbát, mert a minta - a labor alkalmazottainak hibájából - időközben "megöregedett", így Hamilton megtarthatta az egyéni időfutamversenyben megszerzett aranyérmét. A Vueltán levett minta B-tesztje viszont pozitív eredményt hozott, ezért az amerikai kerekes eltiltásra számíthat.)
A 27 esztendős Santi Pérez nagy meglepetésre az összetettben az utolsó pillanatig harcban volt a Spanyol körverseny első helyéért, végül csupán néhány másodperccel maradt el a végső győztes Roberto Heras mögött. Pérez szárnyalása főleg azért volt meglepő, mert korábban nem ért el jelentős sikereket, a profik között mindössze egyetlen szakaszgyőzelmet jegyzett, azt is úgy, hogy az előtte célba érkező Garzellit utólag kizárták.
Santiago Pérez vélhetően már az A-próba eredményének ismeretében nem állt rajthoz a veronai világbajnokságon (akkor hivatalos közleményben gyomorpanaszokra hivatkozott - akárcsak néhány héttel korábban Hamilton), s a spanyol lap szerint már a B-próba eredménye is jó ideje ismert, ám a Spanyol Kerékpáros-szövetség mindeddig nem hozta nyilvánosságra azt. Az említett szervezet az ügyben gyorsan reagált, bejelentette: csupán technikai okok miatt késlekedett, mert a B-teszt elvégzésénél sem Pérez, sem csapatának képviselője nem volt jelen.
Nem sokkal később a Phonak elismerte a történteket, s kiderült az is, hogy Pérezt alig egy héttel a Vuelta befutója után, a svájci Aigle-ben ellenőrizték. Ugyanakkor a svájci csapat nyílt levelében hozzáfűzte: "Miután Santiago Pérez esetében ugyanazt a számunkra hiteltelen ellenőrzési módszert alkalmazták, amelyet Tyler Hamiltonnál, a csapat vezetősége biztos a versenyzők ártatlanságában." Pérez szinte szóról szóra azt nyilatkozta, amit korábban klubtársa: "Nem tettem semmi olyat, amit a szabályok tiltanak, biztos vagyok benne, hogy hamarosan fény derül az igazságra."
Hacsak nem derült rá máris fény...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik