Bottal üthették Rossi nyomát

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.10.09. 22:25
Címkék
Hárman nagyon elégedettek voltak a 14. Malajziai Nagydíj szombati edzései után. A 125-ös géposztályban Andrea Dovizioso életében először pole pozíciós lett Malajziában, azaz egy lépcsőfokkal megint közelebb került nagy álma megvalósításhoz - ahhoz, hogy már Sepangban világbajnok legyen.
A 250-ben Sebastian Porto szintén az első malajziai rajtelsőségének örülhetett, amellyel egyúttal látványosan jelezte, hogy még nem mondott le a vb-címről Daniel Pedrosával szemben. A MotoGP-ben Valentino Rossi 1997, 1999 és 2003 után immár negyedszerre lett pole-tulajdonos Malajziában, ám a Doktor is úgy örült, mintha "elsős" lenne. Nyilván dolgoztak benne az egy héttel ezelőtti katasztrofális Katari GP emlékei.

Valentino Rossi 13 év után újra rajtelsôséget szerzett a Yamahának Malajziában – naná, hogy nem kíváncsi a kritikusok véleményére
Valentino Rossi 13 év után újra rajtelsôséget szerzett a Yamahának Malajziában – naná, hogy nem kíváncsi a kritikusok véleményére
Valentino Rossi 13 év után újra rajtelsôséget szerzett a Yamahának Malajziában – naná, hogy nem kíváncsi a kritikusok véleményére
A 125-ösök szabadedzésén egy, a pályán átsikló kígyó szerzett meglepetést a pilótáknak, a francia Mike Di Meglio el is gázolta a szerencsétlen állatot - érdekesség, hogy néhány évvel ezelőtt éppen Di Meglio jelenlegi csapattársa, Gino Borsoi ütött el egy kígyót Sepangban. Ezt leszámítva minden úgy alakult, mint pénteken, Doviziosót például senki sem tudta kiütni az előző nap megszerzett első rajtkockából. A hondás folyamatosan javult, és két perccel a leintés előtt megadta a kegyelemdöfést a többieknek: egy másodpercet lefaragva az előző napi idejéből, 0.9 másodpercet vert a második helyezett Hector Barberára.
Két honfitársunk is faragott az idejéből, de csak Talmácsi Gábor lehet elégedett. "Nem szeretnék semmit sem elkiabálni, de eddig tökéletesen működik a Malagutim, az első tízbe kerülésért is csatázhatok majd" - bizakodott Talma, akivel ellentétben Tóth Imre csak szomorkodott, mivel a pénteki naphoz hasonlóan megint futóműgondjai voltak.
A 250-ben Portónak sem volt ellenfele, ám ez elsősorban nem rajta múlt. Az edzés elején kisebb zápor sepert végig a pályán, a vizes aszfalton nem lehetett javítani - a legtöbb pilóta a 45 perces időmérő legnagyobb részében ki sem jött a boxból. A pálya csak az utolsó percekre száradt fel elfogadható mértékben, de Randy De Puniet-n kívül senki sem keltett feltűnést - ő az utolsó körében a hatodik helyről feljött a harmadikra.
A MotoGP-ben végig jó volt az időjárás, és az erőviszonyok alaposan meg is változtak. A pénteki legjobbnak, Tamada Makotónak gumigondjai voltak és nem tudott lefaragni az idejéből, végül az 5. helyen kötött ki; Sete Gibernaunak folyamatosan "elpattogott" a hátsó kereke, a második helyről visszaesett a negyedikre. Ellenben Rossi megoldotta az összes pénteki problémáját - a kigyorsításoknál "lassú" volt, a hátsó futóműve pedig rendre ide-oda csúszkált -, és begyűjtötte idei ötödik pole-ját. Nem is akárhogyan! A délelőtti második szabadedzésen 14 ezredmásodperccel túlszárnyalta Tamada egy nappal korábbi pályacsúcsát, a versenyszimulációs köreiben pedig félelmetes volt, 22 köréből 15-ben legalább 2:03 perces időt ment. A második időmérőn még nyomasztóbbá vált a yamahás fölénye, egyedül ő tudott 2:02 alá jutni. Négy tizedmásodpercet vert a második helyezettre, a versenyszimulációs tesztelései során pedig folyamatosan tartotta a 2:02 perces köröket.
Rossi a 36. pole-jával nagyon megörvendeztette a Yamahát. A Malajziai GP-n 1991 óta nem volt rajtelsője a márkának, míg a sepangi pályán - 1999 óta rendezik itt a Malajziai Nagydíjat - Rossi az első yamahás, aki a pole pozícióból indulhat. ---- M ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik