Ha kell, csikket is szed

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2004.10.02. 21:08
Címkék
Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke bevallja, gyôzelmet várt Athénban Gyurta Dánieltôl (képünkön) (Fotó: Meggyesi Bálint)
Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke bevallja, gyôzelmet várt Athénban Gyurta Dánieltôl (képünkön) (Fotó: Meggyesi Bálint)
Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke bevallja, gyôzelmet várt Athénban Gyurta Dánieltôl (képünkön) (Fotó: Meggyesi Bálint)
Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke bevallja, gyôzelmet várt Athénban Gyurta Dánieltôl (képünkön) (Fotó: Meggyesi Bálint)
Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke bevallja, gyôzelmet várt Athénban Gyurta Dánieltôl (képünkön) (Fotó: Meggyesi Bálint)
Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke bevallja, gyôzelmet várt Athénban Gyurta Dánieltôl (képünkön) (Fotó: Meggyesi Bálint)
- Gratulálok!
- Nem túlzás? - kérdez vissza Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, a Nap Tv producere.
- Mégiscsak bekerült az Európai Úszóliga (LEN) legfelsőbb grémiumába. Legutóbb ez Princz Gábornak sikerült.
- Előtte pedig Donáth Leónak, Rajki Bélának és Novák Ilonkának.
- Miért volt fontos, hogy ott legyen?
- Erre valóban választ vár? Miért lenne fontos, hogy bármely sportág vezérkarában magyar helyet kapjon? Tényleg nem tudja?
- Ezzel a kérdéssel nem csipkelődni akartam.
- Én sem a válasszal. Csak közhelyekkel feleltem volna, arra pedig - ahogy ismerem - aligha tart igényt. Vagy mondjam?

A józan ész diadalmaskodni fog

- Le a kalappal ön előtt, hiszen alig két évvel a budapesti úszó Európa-bajnokság előtt az uszodának se híre, se hamva, ehhez képest már a LEN legszűkebb vezérkarában ül. Hogy csinálja?
- Az uszodát vagy az üldögélést?
- A múlt hét végi londoni kongresszuson senki sem kérdezett rá, hogy ugyan már, Mister Gyárfás, hol tart az építkezés?
- De. Többen is. És én mindig azt feleltem, hogy az uszoda felépül az Európa-bajnokságra. A meggyőződésem szerint válaszoltam. Nem tudom elképzelni, hogy a józan ész ne diadalmaskodna.
- Legutóbb ott tartottunk, hogy a zöldek féltenek több tucat margitszigeti fát. Megnyugtatták őket?
- Mi több, már megállapodás is született. Jelen helyzet szerint október harmincadikán lesz a faültetés. Nem várjuk meg az építkezést. Ruza József szövetségi főtitkár tárgyalt a zöldek tekintélyes képviselőivel. Megegyeztek, hogy azonnal cselekszünk. A szakemberek vállalták, hogy kijelölik a helyszínt. Minden fának lesz egy ismert ültetője. Darnyi Tamás, Hargitay András, Verrasztó Zoltán, Cseh László és a többiek, mind készen állnak. Lesznek kis fák is. Gyurta Dani is jön!
- Ki sem vágják, de már ültetnek.
- Igen.
- Nem értem ezt az uszodahercehurcát. Profi pályázat, győzelem, nagyívű építkezési tervek. Szóba került Kőbánya, Lágymányos, még az Elektromos-sporttelep is, és most a Margitsziget…
- …most egy éve.
- Már-már olyan helyzetben van ez a szerencsétlen uszoda, mint az ősi mesterséget űzők Budapesten. Bárhová mennének, mindenhonnan elküldik őket.
- A kurvákra tetszik gondolni?
- Nem, az uszodára. A Margitsziget lesz a végleges "türelmi zóna"?
- Mi egy csodálatos létesítményt szeretnénk, többek között az egészséges ifjúságnak. A lényegre térve: erről a gyakori váltásról, a késlekedésről többször beszélgettem az egykori sportminiszterrel, Gyurcsány Ferenccel. Ha az örömlányokról nem is szóltam, ott én voltam ön, ott én tettem fel a kellemetlenkedő kérdéseket. Nagyképű kijelentéseket is tettem. Azt mondtam, hogy ha nekem lenne jogosultságom az építkezést irányítani, akkor már úszhatnánk a medencében.
- És erre mit válaszolt?
- Hogy menjek be dolgozni a sportminisztériumba.
- Erre ön?
- Látja, itt vagyok. Nem akartam projektmenedzser lenni. Az uszodaépítést miniszteri biztos irányítja. A történetet nyilván ismeri. Először a lágymányosi Műszaki Egyetemen maradt el az egyeztetés. Ha a Draskovics-csomag megszületéséig legalább a gödröt kiásták volna, ha csak az alapokat lerakják, akkor már nincs visszaút. Akkor már drágább visszakozni, mint az építkezést befejezni. A Margitsziget csodálatos környezet. Ha nem is lesz fedett az új ötvenméteres medence, a világon nincs párja annak a komplexumnak, amely itt felépülhet. Athénban egy ország állt az olimpia ügye mögött. Igaz, itt csak Európa-bajnokság lesz, de mi néhány zöldszervezet partnerségét kérjük. Jóval több fát ültetünk, mint amennyit ki kell vágni. Ha csak egy mód van rá, a kivágottakat is megmentjük.
- Inkább a kiásottakat.
- Látom, szakember, emellett úszószakíró. Tartson velünk! Ne feledje, október harmincadika. Ha esik, ha fúj!
- Ne haragudjon, de én olyan területen, amelyre nincs építési engedély, nem szoktam fát aprítani.
- Ne kötözködjön. Most csak ültetni megyünk. ---- - Ültetnek, pedig építkezni kellene. Mitől függ, hogy megkapják-e valahára az építési engedélyt?
- Sajnos az úszószövetségnek ebbe nincs beleszólása. Ha úgy tetszik, mi vagyunk a szurkolók. Érzem, milyen fonák ez az egész. Én csak bekiabálhatok, és ugye a kibicnek semmi sem drága. Az úszószövetség a versenyzők felkészüléséért a felelős. Az ifi és a felnőtt Európa-bajnokságon aranyak lesznek. Már csak medence kell.
- Már csak.
- Vállaltunk csikkszedést is. Ruza úr javaslata tetszett a zöldeknek. Ifjú úszóink kapnak egy-egy botot, tudja, olyat, mint amilyen egykor a csősz bácsiknak volt, és rendszeresen felszedik majd a Margitszigeten a szemetet. Ennyi a mozgásterünk.
- Lehet, hogy az úszó Európa-bajnokság helyett csikkszedő kontinensbajnokságot rendeznek?
- Nem lehet. Nem versenyszám.
- Sikeres tévéproducer, tekintélyes riporter, jeles sportdiplomata, az a típus, akinek általában minden sikerül. Sokan úgy tartják, ez az úszó Európa-bajnokság lenne a Gyárfás-életmű megkoronázása. Az is lehet, hogy belefullad ebbe a bizonyos Európa-bajnoki medencébe?
- Menjünk sorjában! Az Európa-bajnokság célja, hogy úszóink, mi több, műugróink, műúszóink sok-sok örömet szerezzenek. Korona nem kell. Ami pedig a belefulladást illeti, csak ismételni tudom: lesz budapesti Európa-bajnokság. Az elvakultság nem érvényesülhet a józan ésszel szemben. Nem akarok, nem is szeretek felfelé mutogatni, de az immár miniszterelnök, a volt sportminiszter ugyanezt mondta nekem. Meggyőződésem, hogy a jelen kormányzatnak is célja, hogy maradandót alkosson. A korábbi ciklusban felépült a Nemzeti Színház, a leégett Budapest Sportcsarnok helyett felépült a Papp László nevét viselő Aréna. Széchy Tamás-medence is lesz. ---- - Mennyi vigaszdíjat kellene fizetni a LEN-nek, ha Magyarország nem rendezné meg az Európa-bajnokságot?
- Megrendezi.
- Rendben. Amiről még nem beszéltünk: megviselte, hogy oly sok sikeres olimpia után az úszók arany nélkül jöttek haza?
- Meg.
- Bővebben?
- Ön kérte, hogy rövid legyek. Ha feloldoz, emlékeztetem: Sydneyben tizennégy, most huszonegy pontot gyűjtöttünk. Cseh Laci a lábát törte, bár szerintem Phelpset most még egészségesen sem veri meg. Viszont két ezüstérem a harmadik és a negyedik hely helyett az övé.
- Ôszintén mondja meg, az előfutamok után Gyurtától győzelmet várt?
- Naná! Miért? Lehet valakit egy versenyben azzal a jelmondattal elindítani, hogy "majd mindig haladj mögötte"?
- Ellenpontként: Risztovot talán pont az aranykényszer viselte meg lelkileg.
- Ez kérdés, vagy kijelentés?
- Pont van a mondat végén.
- A mércét mindig maga állítja fel. Nem örülnék, ha Éva a történtek után lejjebb adná.
- Vihart kavart egy vele a helyszínen, közvetlenül a sikertelenség után készült tévéinterjú. Látta?
- Láttam, és többekkel ellentétben tetszett. Ôszinte volt és emberi. Mondják ugyan, hogy egy versenyzővel nem szabad közvetlenül egy netán sikertelen nagy megméretést követően riportot készíteni. Akkor miért van a helyszínen az újságíró, vagy jelen esetben a tévéstáb? A nézőket érdekli a sportoló. Simon Andrea, a riporter szerintem a dolgát tette. Éva a rendelkezésére állt. Akkor miről beszélünk? A lényegről beszéltek.
- Október harmincadikán ön is csikket szed? Azt azért megnézném.
- Az első jó hír. Eszerint eljön, és együtt ás és ültet az úszókkal. Én meg majd szedegetek…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik