Rossi: Motegi a Hondának jó

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.09.16. 20:14
Címkék
Eljött a hosszú repülőutak, a folyamatos fáradtság és álmatlanság, a szállodai alvások időszaka a gyorsasági vb-n.
Vasárnap kezdetét veszi az a 28 napos periódus, amely során négy időzónából ide-oda utazva, négy különböző klímához alkalmazkodva négy nagydíjon kell bizonyítaniuk a versenyzőknek. Az Európán kívüli turné első állomása a Japán Nagydíj lesz, ezt követően Katarba, Malajziába és Ausztráliába látogatnak el a kentaurok.
A Japán Nagydíj hallatán megborzong az ember: tavaly Kato Dajdzsiro halálos kimenetelű balesetet szenvedett Szuzukában. Az idén remélhetőleg sokkal békésebb lesz a Japán GP, amelynek 1999 után újfent Motegi ad otthont. A 4801 méteres aszfaltcsík sokkal biztonságosabb, mint a szuzukai.
Mégis izgalmas versenyekre van kilátás. A MotoGP-ben a Honda legyőzheti a Yamahát. "A hátralévő viadalok közül a Japán GP ígérkezik a legnehezebbnek. A vonalvezetés a Hondának fekszik a legjobban, Motegi a csapat saját pályája, következésképp oroszlánbarlangja. Már azzal is elégedett lennék, ha felállhatnék a dobogóra" - mondta a királykategória listavezetője, Valentino Rossi, aki nem túl jó hangulatban érkezett meg a Tokiótól 150 kilométerre található pályára. Bár a Portugál GP után rendezett estorili teszteken kipróbálta a forradalmian új Yamaha YZR-M1-et, amely rögtön elnyerte a tetszését, a hét végén rossz hírt kapott, egyik barátja életét vesztette motorbalesetben.
A 250-eseknél az Aprilia 2001 óta veretlen Motegiben, így Puniet és Porto nagy reményekkel várják a Japán GP-t, noha tudják, könnyen megszakadhat a márka sorozata. A hondás különítmény ugyanis rendkívül tettrekész. Daniel Pedrosa a portugáliai negyedik helye után mindenképpen javítani akar, az Estorilban feltámadó Elias megismételné 2002-es és 2003-as motegi sikerét. Egy szabadkártyás hondás, Takahasi Juki is veszélyes lehet az apriliásokra: ő két éve harmadik lett Japánban.
A 125-ben minden bizonnyal hárman harcolnak majd az elsőségért. Andrea Dovizioso tavaly harmadik volt Motegiben, és a portugáliai defektje után győzni akar. Az apriliás Barbera vérszemet kapott az estorili győzelmétől - Japánba is nyerni jött, hisz nagyon kedveli Motegit, ahol 2003-ban elsőként ért célba. Egy másik apriliásnak, Locatellinek is az egyik kedvenc pályája a Twin Ring, 2000-ben itt szerezte meg vb-címét.

Tv: Eurosport, péntek, 6.15-9.15 (élő)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik