Mesterhármas aranyból

B. Zs.B. Zs.
Vágólapra másolva!
2004.08.31. 21:38
Címkék
Dánia ismét aranyünnepet tart, Atlanta és Sydney után sorrendben a harmadikat. A női válogatott népszerűsége minden eddigi csúcsot megdönteni látszik.
Nem fukarkodik az elismeréssel a mindig szigorú dán sajtó sem. A hősök pedig boldogan mesélnek a fényes sikerről. A fináléban 15 találatig jutó Katrine Fruelund például azt mondta a BT című napilapnak: "Az ilyen meccsekért, mint a döntő volt, választottam a kézilabdát. Nem mondom le a válogatottságot, ott leszek az Eb-n, és amíg bele nem fáradok tovább játszom. Remélem, sokan így gondolkodnak. Szerencsére nem vagyok izgulós típus, most is sikerült megőriznem a nyugalmamat a legforróbb pillanatokban is. Számítottam rá, hogy én lövöm az első büntetőt a hosszabbítások után, és leírhatatlan boldogságot éreztem, amikor a labda a hálóban táncolt. Soha nem tervezem, hová dobom a heteseket, csak ellövöm a labdát, de nem csukott szemmel."
A mérkőzés másik hőse a kapus Karin Mortensen volt, aki a torna legjobb hálóőrének választott Rikke Schmidt kapus mögött kevesebb lehetőséget kapott, viszont a döntő főszereplője lett. "Nem hittem volna, hogy szinte rajtam múlik majd a meccs kimenetele - fogalmazott a kapuvédő. - A mindent eldöntő büntetőpárbaj alatt megpróbáltam szuggerálni ellenfeleimet, mélyen a szemükbe néztem, és amikor láttam, hogy elhomályosodik a pillantásuk, lesütik tekintetüket, már sejtettem, hogy a lelki csata győztese én leszek. Tudtuk, hogy a koreaiakra hatalmas nyomás nehezedik, számukra a győzelem sokkal többet jelentett volna az aranynál, anyagilag megalapozhatták volna hátralévő életüket. Minket ilyen teher nem nyomasztott, valamivel nyugodtabbak voltunk a döntő pillanatokban. Ez a siker számomra még a sydneyi aranynál is értékesebb." Pytlik kapitány könnyei a döntő után torokszorítóak voltak, és további szimpátiát, elismerést hoztak a remek szakember számára. A szakvezető az idegőrlő büntetőket képtelen volt végignézni. Ám amíg az ő kezében volt a csapat sorsa, hideg fejjel hozta meg a legjobb döntéseket a kispadon, majd jó érzékkel jelölte ki a büntetőket lövő játékosokat.
A dán aranycsapatból többen is azt fontolgatják, hogy olimpiai arannyal a nyakukban búcsúznak a válogatottól. Az Eb-n valószínűleg már nem lesz ott Mette Vestergaard, Rikke Hörlykke, Lotte Kiaerskou és Kristine Andersen, tippeli a BT szakírója.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik