Cseh országos csúccsal negyedik 200 vegyesen

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2004.08.19. 20:30
Címkék
Cseh László megdöntötte Darnyi Tamás 13 éves országos csúcsát 200 vegyesen, de ez sem volt elenegdő számára az éremhez. A számot - természetesen - Michael Phelps nyerte. Kovács Ágnes címvédőként ötödik lett 200 mellen. Aaron Peirsol a 200 hát döntője után előbb elveszítette, majd visszakapta aranyérmét.
Cseh László a 200 méteres vegyesúszás döntőjében is remekelt (Fotó: Németh Ferenc)
Cseh László a 200 méteres vegyesúszás döntőjében is remekelt (Fotó: Németh Ferenc)
Cseh László a 200 méteres vegyesúszás döntőjében is remekelt (Fotó: Németh Ferenc)
Cseh László a 200 méteres vegyesúszás döntőjében is remekelt (Fotó: Németh Ferenc)
Cseh László a 200 méteres vegyesúszás döntőjében is remekelt (Fotó: Németh Ferenc)
Cseh László a 200 méteres vegyesúszás döntőjében is remekelt (Fotó: Németh Ferenc)
Az olimpiai csúcsok és az amerikai úszók napja volt a csütörtöki az athéni Olympic Aquatic Centre-ben. Az Egyesült Államok Amanda Beard, Michael Phelps és Aaron Peirsol révén három aranyérmet nyert, a magyarok ezen a napon nem tudtak felkerülni a dobogóra. Az újabb medálhoz az olimpia előtt néhány héttel lábtörést szenvedett Cseh László volt a legközelebb, ám a Bp. Spartacus 19 esztendős versenyzője a nagyszerű hajrája ellenére négy századdal lemaradt a harmadik helyről. Megdöntötte viszont Darnyi Tamás 13 éves, 1991-ben úszott 1:59,36 perces országos csúcsát, ami egyértelműen jelzi: a jövőben a rövidebbik vegyesúszó számban is számolni kell majd a fiatal magyarral, aki legközelebb a jövő évi világbajnokságon bizonyíthat a felnőtt nemzetközi mezőnyben.

Cseh nem rajtolt túl jól, de 50 a pillangó után, 50-nél már harmadik volt, háton pedig tovább javított, midőn feljött a második helyre Phelps mögé. A mellúszás nem ment úgy, ahogyan szerette volna (annak ellenére, hogy ő maga is többször hangsúlyozta, ha valahol, akkor ebben az úszásnemben lehet megfogni Phelpset), így lecsúszott a képzeletbeli dobogóról. "Lacika" gyorson aztán begyújtotta a rakétákat, remekül hajrázott, azonban a benyúlása nem sikerült tökéletesre, így - ha csak négy századdal is - lemaradt a 3. helyről, amelyet a trinidad és tobagói Bowell szerzett meg. Phelpsről még annyit, hogy a nap végén levezetésképpen új olimpiai csúccsal még megnyerte futamát a 100 pillangó elődöntőjében, ahol honfitársa, a világcsúcstartó (és tavaly őt a barcelonai vébén legyőző) Ian Crocker, illetve az ausztrál Geoff Huegill is ellenfele volt.

Furcsa közjáték után hirdettek bajnokot a férfiaknál 200 háton, ahol az amerikai Aaron Peirsol hatalmas fölénnyel, 1:54.95 perces olimpiai rekorddal nyert, ám szabálytalan forduló miatt utólag kizárták, mert 150 méterhez érkezve méterekkel a fal előtt a hasára fordult a hátáról, ami nem megengedett. Az amerikai küldöttség azonnal megóvta a bírói döntést, és a fellebbezésnek helyt adtak (információnk szerint a határozat nem felelt meg a formai követelményeknek). Ezek után mégis Peirsol tiszteletére játszották el a himnuszt, a második helyen az osztrák Markus Rogan, a harmadikon a román Florea zárt.
Női 200 mellen a címvédő Kovács Ágnes 2:26,32 perces eredménnyel ötödik lett az elképesztően erős mezőnyben, nyert a toronymagas esélyes, világcsúcstartó, amerikai (és szép) Amanda Beard.

A 15 esztendős Verrasztó Evelyn 200 hát elődöntőjében futamában a hetedik, összesítésben a 14. időt érte el (2:13,98), így nem jutott be a fináléba.

Női 100 gyorson a szerdán világcsúcsot úszó, ausztrál Jodie Henry lett az olimpiai bajnok, egynapos világcsúcsát azonban nem tudta (valószínűleg nem is ez volt a fő célja) megjavítani. ---- Külsőhallójárat-gyulladásra hivatkozva a Magyar Úszószövetség visszaléptette Risztov Évát a 800 méteres gyorsúszás selejtezői előtt. A többszörös vb- és Eb-ezüstérmes, rövidpályás Európa-bajnok mögött több éves, megfeszített munka áll, de a kiváló úszó a nagy világversenyeken (legutóbb a 2003-as barcelonai világbajnokságon) néhány centiméterrel rendre lemaradt az aranyéremről.
Risztov Athénban először 400 vegyesen indult, és lecsúszott a dobogóról: negyedik lett. Ezt követően a Magyar Rádiónak elkeseredetten azt mondta: "Elveszítettem a hitemet." Később a Magyar Televízióban könnyeivel küszködve hasonló értelmű kijelentéseket tett, a Nemzeti Sportnak pedig így nyilatkozott: "Igazság szerint kicsit elvesztettem a fonalat, idegileg elfáradtam. Már májusban, a madridi Európa-bajnokságon is éreztem, hogy túl sok a versenyből. Akárhogy is nézzük, három éve mindenütt ott vagyok, vébén, Európa-bajnokságon, rövid pályás Európa-bajnokságon. Ráadásul általában négy számban indulok. Kicsit belefásultam, talán jól is jönne egy hosszabb pihenő az olimpia után."
Úgy értesültünk, hogy a 19 esztendős tehetség már tegnap közölte, nem szeretne indulni 800 gyorson, miután 200 pillangón utolsó, azaz 8. lett a döntőben.
"Az történt, hogy Évinek este fájni kezdett a füle, ami egyébként már befolyásolhatta a 200 pillangón mutatott teljesítményét is. Orvosunk elvitte őt a nemzetközileg illetékes doktorhoz, aki külsőhallójárat-gyulladást állapított meg nála, gyógyszereket írt fel, mi pedig visszaléptettük a női 800-tól Évát" - hangzott Kiss László szövetségi kapitány a távirati irodának adott, több forrás által is idézett a hivatalos magyarázata.
Risztov Éva eredetileg csak a játékok végén, az aranygéppel szeretett volna visszatérni Magyarországra, ám ezek után elképzelhető, hogy már vasárnap repülőre száll. ---- Ha nincs az a törés, talán megvan az ezüst

Az athéni olimpia megkezdése előtt bizakodóak voltunk, összességében három-négy érem megszerzésében reménykedtünk, ez, úgy tűnik, most már nem jön össze a magyar úszóválogatott tagjainak. Mindennek több összetevője is van. Cseh Lacika túl sokat hagyott ki a nyári játékok előtt, ha nincs az az átkozott törés, talán ez a hat századmásodpercnyi hátrány sincs, amivel lemaradt a kétszáz méteres vegyes ezüstérméről. Sajnálom ezért, hiszen Laci mindent megtett a jó eredményért. Hozzá hasonlóan elégedett vagyok Kovács Ágival is, hiszen a betegsége után ő is kezd visszatalálni. Amit a kétszáz mell döntőjében produkált, már emlékeztetett a korábbi Kovács Ágnesre. Risztov Évit pedig nem szabad bántani, sokat tett a magyar úszósportért, de most elfáradt. Főleg idegileg. Ha kipiheni magát, még sok öröme lehet majd az úszásban. Nekünk pedig az ő teljesítményében, eredményeiben. Az úszóversenyek záró napján, szombaton a férfi vegyes váltónknak drukkolhatunk, én bízom benne, hogy a fiúk bent lesznek a legjobb hat között, tehát pontszerző helyen végeznek.

Kiss László (szövetségi kapitány) ---- Cseh Lászó, aki peches körülmények között lett 4. 200 méter vegyesen: "Nagyon bánt ami történt. Amikor beértem, azt hittem, ezüstérmes vagyok, hiszen azt láttam, hogy csak Phelps van előttem. Éppen ezért hatalmas csalódásnak éltem meg, hogy a benyúlás után a negyedik helyre szorultam. Rossz érzés, hiszen kiváló időt úsztam, megdöntöttem Darnyi Tamás tizenhárom éves magyar rekordját is. Mégsem sikerült az érem. Úgy látszik, nekem ez van megírva, négyszáz vegyesen sem az sikerült, amit vártam és kétszázon sem. Nagyon sajnálom."
Kovács Ágnes, aki Csehvel ellentétben örült a 200 mell 5. helyének: "Utólag elárulom, az utóbbi hónapokban már egyre jobban ment a kétszáz mell, de nem akartam elkiabálni. Az ötödik hely nagy öröm, bebizonyítottam magamnak is, hogy nem felejtettem el mellen úszni. Athénban visszakaptam a hitemet. Hogy mi lesz ezután? Az idén már nem szeretnék versenyezni. Jövőre lehet, hogy ott leszek a montreali világbajnokságon, de igazán kiugró eredményt a kétezer-hatos budapesti Európa-bajnokságon szeretnék elérni."
Verrasztó Evelyn, aki a magyar olimpiai csapat legfiatalabbjaként bekerült a 200 méter hát elődöntőjébe: "Boldog vagyok, hogy az első olimpiámon elődöntős lehettem, azért meg különösen, hogy csaknem egy másodperccel megdöntöttem az egyéni csúcsomat."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik