Vereség! Ki-ki meccs Kanadával

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2004.08.18. 17:41
Címkék
Nehéz helyzetbe került a magyar női vízilabda-válogatott Athénban, miután második csoportmékőzését is vereséggel zárta: ezúttal az orosz csapattól kapott ki Faragó Tamás szövetségi kapitány együttese 9-8-ra.
Attól az orosz válogatottól, amely tavaly, a barcelonai világbajnokságon a négy közé jutástól ütötte el a mieinket, és amelyet azt megelőzően rendre legyőzött a most olimpia újonc, ám 2001-ben Európa-bajnok és vb-ezüstérmes nemzeti együttesünk. Nos, ha a dolgok a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak pénteken, akkor előfordulhat, hogy a görög fővárosban is az oroszok elleni fiaskó lesz az egyik oka a korai búcsúnak. Erre azonban egyelőre jobb nem is gondolni, hiszen valószínűtlen blamázs volna, ha a mezőny egyik legtöbbre taksált csapata még az elődöntőért sem szállhatna harcba.

De lássuk összefoglalva, mi történt a rendkívül fontos összecsapáson!
A meccs kezdetétől 6-6-os állásig a Salimova, Konuk, Turova vezérletével folyamatosan egy-két góllal vezető oroszok diktálták a tempót, mígnem 7-6-nál, Stieber Mercédesz találatával először vezettek a mieink. Történt mindez a harmadik negyed hajrájában, fájdalom, az ellen még a lefújásig egalizálta az állást (7-7).
Ezekre a percekre utalt vissza a mérkőzés után a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában Faragó Tamás szövetségi kapitány is, aki így elemezte a történteket: "Hét hatos állás után két védekezési helyzetet kellett volna jól megoldanunk. Nem sikerült."

Oroszország-Magyarország 9-8 (2-1, 3-3, 2-3, 2-1)

Gólszerzők: Salimova, Turova, Konuh 3-3, ill. Primász, Stieber,
Kisteleki 2-2, Pelle, Drávucz 1-1
Majd a végén - a tőle megszokott akadémikus megfogalmazásban - még hozzáfűzte: "Védekezésben elméleti hibákat követtünk el."
Nos, a 7-7-tel induló záró hét percben Kisteleki Dóra még a mieinket juttatta előnyhöz, ám Turova egyenlített, majd mintegy 50 másodperccel a lefújás előtt Konuk jól látta meg, hogy üresen tátong Sós Ildikó kapujának jobb oldala, és a kapufa mellett bezúdította a labdát a sarokba (9-8). A hátralévő időben a magyarok képtelenek voltak tiszta lövőhelyzetet kialakítani (még centerbe sem sikerült bejátszani a labdát), így 9-8-ra az orosz válogatott nyerte meg a kulcsfontosságú mérkőzést.
Stieber két góllal segítette a válogatottat az oroszok ellen
Stieber két góllal segítette a válogatottat az oroszok ellen
Stieber két góllal segítette a válogatottat az oroszok ellen
"Sajnálom a lányokat, hiszen ez a olimpia - lévén számukra az első - leginkább róluk szól, mégsem tudok nekik segíteni - mondta még Faragó. - Ők fizikai értelemben mindent megtettek, megtesznek a sikerért, de az olimpia nem elsősorban erről szól, hiszen erőnlétileg mindenki igyekszik tökéletesen felkészülni. Főként tehát lelki és szellemi próbatételről van szó, ennek kell megfelelnie annak, aki nyerni akar."

És akkor most mi a helyzet? - kérdezhetik sokan két vereség után. Nos, az van, hogy a B csoportban az orosz válogatott áll az élen 4 ponttal a 2-2 pontos Kanada és Egyesült Államok előtt. Utóbbi kettőnél a sorrendet az dönti el a juharlevesek javára, hogy a nap korábbi összecsapásán meglepetésre 6-5-re megnyerték az észak-amerikai rangadót a déli szomszédjukkal szemben. A magyarok pont nélkül sereghajtók - egyelőre.
Pénteken Oroszország-Egyesült Államok, és Kanada-Magyarország mérkőzésekkel zárul a csoportmeccsek szakasza a B jelű kvartettben. Amennyiben az amerikaiak legyőzik az oroszokat, elegendő egyetlen árva góllal nyernie a mieinknek a kanadaiak ellen, hiszen így pontegyenlőség alakulna ki a 3-4. helyen, és a páros összevetésben a magyarok szereznék meg a továbbjutó pozíciót. Ha orosz siker születik a másik meccsen, Faragó Tamás csapatának (hogy most csak a legegyszerűbb megoldást tekintsük) kettővel kellene nyernie a biztos továbbjutáshoz, hiszen a három 3 pontos együttes között külön hármas összevetés dönt. Némileg megnyugtató, hogy pénteken az orosz-amerikai csatát rendezik korábban, így a lányok pontosan tudhatják majd, mi a végrehajtandó feladat.

Ha a magyar csapat továbbjut a 3. helyen a csoportból, az elődöntőért várhatóan az olasz gárdával mérkőzhet majd.
De addig még el kellene vergődni valahogyan... ---- Felálltak a padlóról, majd passzívvá váltak

Nem tudtuk megoldani az oroszok nagy fegyverének, Turovának a semlegesítését centerben, túl sokszor került fórba az ellenfél, nem volt jó a védekezésünk hátrányban. Támadásban tanácstalannak bizonyultunk, centerben nem tudtuk tartani a pozíciót. Lefordulásokból és előnyből adódtak csak lehetőségeink.
Óriási szívvel felálltunk a padlóról, egygólos előnyre tettünk szert, de ezután mintha már a meccs végét vártuk volna, passzívvá váltunk, megszűnt a támadójáték. Az oroszok kétszer is kihasználták, hogy kapásoldalon üresen maradtak, mi viszont fontos pillanatban nem éltünk egy fórral - nem játszottuk ki tutira.

Mihók Attila (négyszeres bajnok, BEK-második Dunaújvárosi Főiskola edzője) ---- "Az olimpia a játékosokról szól, jellemző módon az edzők nem is kapnak érmet. Sajnos koncentrációban és teljesítményben is nagy volt a hullámzás a mérkőzés alatt, így pedig nehéz. Sok mindenben tudok segíteni, abban viszont sajnos nem, hogy a találkozó közben olykor kihagy a figyelem, kisebb a koncentrálás. Tényleg sajnálom a lányokat" - mondta Faragó Tamás a lefújás után.
A csapatkapitány, Stieber Mercedes a következőképpen vélekedett: "Egyik csapatnál sem vagyunk rosszabbak, és ezen a meccsen sem voltak jobbak nálunk az oroszok. Azonban ilyen kiállítási arány mellett nehéz hozni a győzelmet, mint ahogy most nekünk sem sikerült."
"Jó mérkőzés volt, azt hiszem, a helyzetkihasználás alapján nyugodtan mondhatom, hogy megérdemelten nyertünk a magyarok ellen" - örvendezett Alekszandr Klejmenov.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik