Gyurta: eljött-e az idő?

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2004.08.18. 14:00
Címkék
Szinte kézzel fogható az az óriási várakozás, amely a 200 méteres mellúszás legjobbjai közé az athéni olimpián üstökösként berobbanó, mindössze 15 éves Gyurta Dániel esti (18.30), döntőbeli szereplését idehaza megelőzi. Van, aki csak széttárja a kezét, és azt kérdi: Ki ez a fiú?; sokan vannak viszont, akik már ismerték az eredményeit, és most azt a kérdést teszik fel: Vajon eljött-e az idő? Erre az általunk megkeresett édesapa, Gyurta Tamás és Széchy Tamás, az úszópápa sem tudja a választ.
Gyurta Tamás szerint a fia jól aludt a finálé előtti éjszakán, és nyugodtan készül - ahogyan fogalmazott - "élete eddigi legnagyobb kihívására", a 200 méteres mellúszás athéni olimpiai döntőjére. Az édesapa, aki nyugodtan és büszkén készül lélekben az esti döntőre, lapunknak elárulta: ma délelőtt, amikor beszélt "csemetéjével", az úszásról és az esti döntőről szándékosan még csak szót sem ejtettek.

"Nem akarunk fölösleges terhet rakni Dániel vállára, mert pontosan tudni fogja, mit kell tennie. Ő és az edzői, Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc, illetve Virth Balázs abszolút profi szinten készültek az olimpiára, és most is kidolgozták a követendő taktikát, amelynek birtokában a fiam a legjobb esélyekkel veheti fel a harcot a világcsúcstartóval és a világbajnokkal. Én egyébként azt hiszem, ugyanazt fogja csinálni, amit az előfutamban és a középdöntőben, de így is hatalmas taktikai csatát várok. Azért tudniillik, mert szerintem a japán Kitadzsima és az amerikai Hansen is taktikázott a középfutamban, és mindketen 2:10 alatti időt úsznak majd a fináléban. Persze, biztosan idegesek és kicsit tanácstalanok is, mert tagadhatatlan, hogy a fiam azért meglepte őket."

Gyurta Tamás hozzátette, hitvesével már csak azért is nagyon bíznak a fiában, mert ők nevelték olyannak, amilyen: "Nézze, mi mindig arra törekedtünk, hogy Dániel megértse, a döntő pillanatokban a higgadt elszántság a legjobb lelkiállapot; hogy minél nagyobb a kihívás, annál jobb teljesítményre legyen képes. Ezért hiszem, hogy a legjobbját hozza majd ma este. Mindamellett hangsúlyozom, mi már most is maximálisan elégedettek vagyunk azzal, amit eddig nyújtott.


Az NSO ajánlja:

A adatlapja
Úszás az olimpián

Úszás-fórum az NSO-n

A délutáni magyar indulók:








Galéria:

A helyszín: Központi olimpiai uszoda

Az olimpia teljes programja
Széchy Tamás, minden idők egyik legnagyobb úszóedzője kérdésünkre ezúttal óvakodott attól, hogy jóslásokba bocsátkozzék Gyurta Dániel esti teljesítményével, és a futam végeredményével kapcsolatban: "Ha csak azt nézem, hogy Hansen és Kitadzsima 2:10 alatti teljesítményre képes, Dani pillanatnyi legjobbja pedig 2:10.75, akkor a számok azt mondják, a japán és az amerikai eldönti egymás között a győzelem sorsát, az éremnek egészen kézzelfogható a valószínűsége. Azonban ezek csak múltbéli adatok, és őszintén szólva nem tudom, hogy mennyi maradt még Danikában, és mennyi Kitadzsimában és Hansenben" - fogalmazott az idős szakember, akinek az iskolájában a 15 esztendős szupertehetség elkezdte az úszást.


"Még éretlen úszó, és ezt nem pejoratív értelemben mondom, hanem úgy értem, a koránál fogva még kevés a tapasztalata. Nos, ennek ellenére nem csupán fizikálisan rendkívüli tehetség, hanem egyenes, kemény és tiszta jellem, nagy versenyzői egyéniség. Úgy úszik egyre jobban, ahogyan nő a tét, és azt éreztem, hogy eddig még egyszer sem úszta ki magából, amit tud. Hansen pedig nem kímélte magát a középfutamban, amikor egymás mellett hajráztak, ám az utolsó 15-20 méteren Danika így is lehagyta a világcsúcstartót. Röviden: tényleg nem tudom. Csak abban vagyok biztos, hogy ez a fiú a jövő nagy mellúszója, és nagyon büszke vagyok rá és Széles Sándorra.


Szavazás

Gyurta Dániel döntős 200 mellen. Mire képes még?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik