A fegyelem jegyében

HEKA LÁSZLÓHEKA LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2004.07.31. 22:06
Címkék
A 14. szlovén bajnokság már pénteken elrajtolt a Publikum-Drava találkozóval, az első forduló többi meccsét szombaton és vasárnap rendezték, rendezik.
Bizonytalan azonban az Olimpija Ljubljana fellépése, mivel a csapatban egy ismeretlen bőrbetegség terjed. A szlovén sajtó a klubot hibáztatja, mert állítólag a Bezigrad-stadionban hiányoznak a higiéniai feltételek, a sporttelepet mielőbb fel kellene újítani.Érdekes, hogy a szövetség az új idény kezdete előtt a létesítmények rossz állapotát és a klubok sanyarú anyagi helyzetét hangsúlyozta, súlyos büntetéseket helyezve kilátásba, ha valamelyik csapat nem fizeti ki a játékosok bérét. Egyébként a Bela Krajina és a másik újonc, a Zagorje csak annak köszönheti élvonalbeli tagságát, hogy a másodosztály bajnoka, a Rudar Velenje nem tudta garantálni, hogy elég pénze lesz végigjátszani a bajnokságot - hasonló okokból lépett vissza az élvonalból a legutóbbi nyolcadik Era Smartno is.Mindamellett a szövetség büszke arra, hogy az UEFA külön is elismerte: a szlovén pontvadászat az egyik legbecsületesebb Európában, hiszen nem volt bundagyanús meccs, és csak az utolsó fordulóban dőlt el a bajnokság sorsa. A BL-selejtezőben menetelő NK Gorica visszanyerte a korábbi főszponzor, a HIT cég bizalmát, így az idén a bajnok és fair play díjas csapat a régi nevén szerepel majd. Mellette a Maribor, az Olimpija Ljubljana, a Mura és a Primorje számíthat bizton a felsőházi tagságra - a középmezőnybe rangsorolt Publikum és Domzale közül kerülhet ki a hatodik. A többiek lényegében csak a bennmaradásért küzdenek majd.A bajnoki címre pályázók közül előnyben vannak a goricaiak, mert egyben tartották az egész keretet, a Dravához igazoló horvát Robert Tezackit leszámítva. A fővárosi Olimpija a végső siker érdekében új edzőt, a Crvena zvezdával 1991-ben BEK-et nyerő horvát Milivoj Bracunt szerződtette. A hétéves uralkodás után "csak" a második helyen végző Maribor az idén sem vásárolt sztárokat, azonban megtartotta a csapatkapitányt, a horvát Stipe Balajicot és a veterán Ales Cehet, valamint hazarendelte a Publikumtól az U21-es válogatott csatárát, Andrej Kvast.A SZLOVÉN BAJNOKSÁG 2004-2005-ÖS KIÍRÁSÁNAK RÉSZTVEVÔI
HIT Gorica (1.), Olimpija Ljubljana (2.), Maribor PL (3.), Primorje (4.), Koper (5.), Mura (6.), Publikum (7.), Domzale (9.), NK Ljubljana (10.), Drava (osztályozóval maradt benn), Bela Krajina (újonc), Zagorje (ú)
Zárójelben az előző idényben elért helyezést tüntettük fel.
Az 1. forduló pénteki és szombati mérkőzésén: Publikum-Drava 0-1, Koper-HIT Gorica 0-2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik