Ritka jó teljesítmény

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2004.07.21. 21:24
Címkék
A papírformának megfelelően már a döntőben van a tornának csaknem legerősebb válogatottjával nekivágó Argentína.
Az NSO ajánlja:

A Copa América eredményei, a csoportok végeredménye, a menetrend, játékoskeretek: Copa América 2004

A Copa América korábbi győztesei, a döntők eredménye

Szavazás

Ki nyeri a 2004-es Copa Américát?

Az NSO ajánlja:

A Copa América eredményei, a csoportok végeredménye, a menetrend, játékoskeretek: Copa América 2004

A Copa América korábbi győztesei, a döntők eredménye

Szavazás

Ki nyeri a 2004-es Copa Américát?

Az "albicéleste" Kolumbiának esélyt sem adva, 3–0-s győzelemmel masírozott be története 25. Copa América-fináléjába – ha ott nyer, Uruguayt megelőzve, 15 győzelemmel egyedül fogja vezetni az örökranglistát. S ha már a jubileumoknál tartunk, itt említendő meg, hogy ez volt a 25. Argentína–Kolumbia mérkőzés, a Copában pedig tizedszer találkozott a két válogatott (mindkét mérleg az argentinok felé billen, 13, illetve hét diadallal).
Ismét bebizonyosodott, menynyire nincs jelentősége a felkészülési mérkőzések eredményének. A múlt hónapban, Miamiban Reinaldo Rueda éppen újjáformálódó kolumbiai együttese 2–0-ra legyőzte Marcelo Bielsa csapatát, amely azonban most kíméletlenül visszavágott. A végre a kezdőben helyet kapó Carlos Tévez irányításával a kék-fehérek kezdettől fogva uralták a meccset, kontrázni sem engedték a jószerével helyzetek után is csak sóvárgó riválist. Tévez, aki a negyeddöntőben, a házigazda Peru ellen győztes gólt szerzett szabadrúgásból, most "csak" az első találatot jegyezte, bár a kapus, Juan Carlos Henao ügyetlenkedése nélkül erre nem lett volna módja.
Ekkor már nagyon érett a találat, pár perccel korábban például Kily González emelését Andrés González a gólvonalról fejelte ki. Tévezék persze nem álltak le 1–0 után sem, Henaónak gyors egymásutánban kétszer is bravúrral kellett feledtetnie a hibáját. Szünet mintha nem is lett volna, a második játékrészben minden ugyanúgy folytatódott. Öt perc elteltével Luciano Figueroa húzott el a bal szélen, okosan középre adott, Luis Gonzáleznek csak a félig üresen álló kapuba kellett gurítania.
A kolumbiaiak robotoltak, küzdöttek, de teljesen reménytelen helyzetüket feltehetően maguk is átérezték. Az argentin védelem játszi könnyedséggel hatástalanította a próbálkozásokat, majd nyomban támadásba dobta a többieket. A kegyelemdöfést tíz perccel a vége előtt Juan Pablo Sorín adta meg, Mauro Rosales beadását a rövid sarok elől szép mozdulattal csúsztatta a hálóba.

Carlos Tévez (balra) a peruiak után a kolumbiaiak kapuját is bevette
Carlos Tévez (balra) a peruiak után a kolumbiaiak kapuját is bevette
Carlos Tévez (balra) a peruiak után a kolumbiaiak kapuját is bevette
Ez olyan teljesítmény volt, hogy még a hírhedten mogorva Bielsa is megdicsérte tanítványait. "Nem emlékszem az összes mérkőzésünkre, de azt hiszem, ez egyike volt a legjobbaknak. Ritkán fordul elő, hogy ennyire jól futballozunk és ennyire biztosan nyerünk. Kellemes meglepetés volt" – mondta a hazájában sokat kritizált szakember, aki 67. alkalommal ült a nemzeti tizenegy kispadján. "Olyan produkciót nyújtottunk, amely egyértelművé tette a különbséget köztünk és ellenfelünk között. Az eredmény korrekt, végig mi irányítottunk, rengeteg lehetőséget dolgoztunk ki, miközben csírájában elfojtottuk a kontrázásra irányuló próbálkozásokat. A legutóbbi összecsapás óta sokat változott a két válogatott játéka" – folytatta Bielsa.
A címvédő tehát kiesett, mindamellett a négy-öt kulcsemberét nélkülöző csapattól még szövetségi kapitánya sem várta, hogy újra az aranyéremig fog menetelni. Rueda mester nem is tehetett mást, mint hogy tárgyilagosan kommentálta az előre sejthető fejleményt. "Nem sikerült úgy összeszedni magunkat, ahogy az argentinok ellen szükséges. Vetélytársaink nagyon agresszívan és elszántan játszottak, nekünk erre egyszerűen nem volt válaszunk. Ilyen előfordul a labdarúgásban. Ôk inkább hittek a sikerben, és jobban akarták, mint mi. Lezárták a teret, mi meg nem mozogtunk eleget" – hangzott a kapitány rögtönzött elemzése.

COPA AMÉRICA
ELÔDÖNTÔ
ARGENTÍNA–KOLUMBIA 3–0 (1–0)

Lima, 22 000 néző
V: Hidalgo (perui). G: Tévez (33.), L. González (50.), Sorín (80.)
ARGENTÍNA: Abbondanzieri – Zanetti, Coloccini, Heinze, Sorín – Mascherano, L. González, Tévez, C. Delgado (Rosales, 61.) – Figueroa (Quiroga, 65.), Kily González (Placente, 85.)
KOLUMBIA: Henao – G. Martínez, Orozco, A. González, Victoria – Díaz, Aguilar (Viafara, 58.), Patino, Murillo (Perea, 62.) – Congo, Moreno (Ferreira, 74.)
A Brazília–Uruguay elődöntőt lapzártánk után játszották.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik