Cseh-álom: Phelps gratulál a végén

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2004.07.19. 22:44
Címkék
Visszaszámolunk, hiszen egyre közelebb a nagy nap: Athénban augusztus 13-án kezdődnek az ötkarikás játékok küzdelmei. A kvalifikációt szerző versenyzők már készülnek, és mi is hangolunk, szeretnénk bemutatni azokat a magyar sportolókat, akikre nagyon is érdemes lesz odafigyelni a görög fővárosban, akik pontszerzők lehetnek, érmet nyerhetnek, sőt akár az aranyéremre is pályázhatnak. Megkérdezzük őket, miként vélekednek saját esélyeikről, a Nemzeti Sport szakértője is elemzi az adott versenyszámot, bemutatjuk a legnagyobb ellenfeleket, az olimpiai programból kiderül pontosan, mikor is kell szurkolnunk nekik, felidézzük a Sydney óta eltelt négy év világversenyeinek végeredményét, és ismereteink alapján megpróbáljuk megtippelni, hogy kik állhatnak majd az athéni dobogón. Vegyük számba a több mint kétszáz tagú magyar olimpiai csapat reménységeit!
De szép is lenne, ha Athénban fordulna a kocka és Michael Phelps gratulálna a mi Cseh Lászlónknak
De szép is lenne, ha Athénban fordulna a kocka és Michael Phelps gratulálna a mi Cseh Lászlónknak
De szép is lenne, ha Athénban fordulna a kocka és Michael Phelps gratulálna a mi Cseh Lászlónknak
De szép is lenne, ha Athénban fordulna a kocka és Michael Phelps gratulálna a mi Cseh Lászlónknak
De szép is lenne, ha Athénban fordulna a kocka és Michael Phelps gratulálna a mi Cseh Lászlónknak
De szép is lenne, ha Athénban fordulna a kocka és Michael Phelps gratulálna a mi Cseh Lászlónknak
– Hallom, a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás is megnézte az edzését?
– Igen, itt járt a balatonfűzfői uszodában, csak azért jött, hogy lássa, milyen munkát végzek – mondja Cseh László.
– Beszélgettek is?
– Egy keveset. Nagyon jólesett, amikor azt mondta, hogy ennyit még ő sem dolgozott, mint én.
– Ô négy olimpiai aranyat nyert. Cseh hányig jut?
– Na, erre nem tudok válaszolni. Azon dolgozok, hogy kihozzam magamból a maximumot.
– Mi az a kérdés, amiből már nagyon elege van?
– Abból, hogy legyőzőm e Michael Phelpset?
– Legyőzi?
– Kétségtelen, ő a világcsúcstartó 400 méter vegyesen, az ünnepelt sztár, ugyanakkor érzek magamban annyit, hogy komoly versenyre késztessem. Egy biztos, a tavalyi, barcelonai világbajnokságon úszott időeredményemnél jobbat kell úsznom. Ha azt veszem, hogy mennyi Phelps világrekordja, el lehet képzelni, hogy én is valami hasonló időeredményre vágyom. Érzem, hogy jobb vagyok, mint valaha, és egyre inkább elfogadom: világrekordot kell úsznia annak, aki aranyérmet akar nyerni Athénban. Éppen ezért azt sem tartom kizártnak, hogy többen is a mostani csúcson belül érnek célba.
– Pontosabban ön és Phelps.
– Igen, valószínűleg mások nem lesznek képesek hasonlóra.
– Állandóan a 400 méter vegyesről kérdezik, amikor szépen, csendben 200 méter vegyesen is éremesélyessé lépett elő. A magyar bajnokságon legalábbis majdnem beúszott kettő percen belülre, ami a magyarok közül korábban csak Darnyinak és Czenének sikerült.
– Ma már tudom, hogy ha nem indulok el 100 méter pillangón közvetlenül a 200 méter vegyes rajtja előtt, akkor pihentebben már most feltörtem volna a kétperces álomhatárt. Athénban szeretném feltörni, sőt, ahhoz, hogy elérjem a célomat, várhatóan Darnyi Tamás magyar rekordját is meg kell döntenem. Itt sűrűbb a mezőny, ugyanakkor van olyan időeredmény, amit csak ketten, esetleg hárman tudnak a világon. Szeretnék köztük lenni.
– Időeredmények, szintek, ellenfelek, és edzés, minden menynyiségben. Pihenni nem szokott?
– Majd fogok. A magyar bajnokság másnapján már Balatonfűzfőre költöztünk, és azóta nincs megállás.
– Mennyit tréningeznek egy nap?
– Reggel erőfeljesztéssel nyitunk, aztán úszunk, este pedig ismét vizes tréning. Naponta 12-13 kilométer az adag. Azért két edzés közötti pihenni is tudok, velem van például az a lap top is, amit a bajnokság alatt kaptam.
– Netán könyvet ír?
– Nem, filmeket nézegetek. Ez a lap top már erre is tökéletesen alkalmas.
– Úgy hírlik, imádja a számítógépeket.
– Igen, nemcsak használni szeretem őket, hanem szétszedni is.
– Az összerakás is megy?
– Az otthoni gépemet a legkisebb alkatrészig saját kezűleg raktam össze. És még mielőtt megkérdezné, remekül működik.
– Gondolom műszaki pályára készül.
– Igen, de bár sok amerikai egyetemről megkerestek, most azt mondom, itthon leszek majd egyetemi hallgató.
– Edzés edzés hátán, vannak egyáltalán barátai?
– Vannak, de az úszók között. Mindenkivel jóban vagyok, de Zubor Attilával, Güttler Karcsival, vagy éppen a Batházi testvérekkel különösen jó a viszonyom.
– Az edzője, Turi György szenvedélyes horgász és Güttler Károly is sűrűn pecabotot ragad. És ön?
– Mivel sokszor edzőtáborozunk Balatonfűzfőn, lenne rá lehetőség. Többen is pecáznak a csapatból, így tavaly én is megpróbáltam, de nem tartott sokáig, úgyanis hamarjában megfogtam horoggal egy bólyát.
– Pedig a horgászat nyugtat.
– Én viszont nagyon ideges lettem... ---- Helyszín: olimpiai uszoda.
A Cseh-menü a 400 méter vegyessel startol, ahol ő lesz az egyetlen magyar induló. 200 méter vegyesen Cseh mellett Kerékjártó Tamás startol.

400 m vegyes
Augusztus 14.
9: előfutam
18: döntő

200 m vegyes
Augusztus 18.
10.47: előfutam
19.10: elődöntő
Augusztus 19.
18.54: döntő ---- Képes lehet a legjobbjára

Természetesen én is kiváncsian várom, hogy Lacika mire lesz képes az amerikai Phelps ellen. Kétségtelen, az, hogy a tengerentúli világcsúcsot úszott az amerikai válogatón, nem Laci esélyeinek kedvez. Ugyanakkor amit Laci a magyar bajnokságon nyújtott, az valóban lenyűgöző. Habár 400 méter vegyesen nem úszott a Komjádi uszodában, 200 méter vegyesen igen, és csaknem kettő percen belül ért célba. Hatalmas teljesítményről van szó, hiszen komoly terhelés mellett volt képes erre az eredményre. A másik biztató jel: szintén a bajnokságon 200 méter mellen 2 perc 18 másodpercet tempózott. Ez azért fontos, mert ugyebár ez a leggyengébb úszásneme. Lassan idézőjelbe tehetjük.



Ha az erőviszonyokat veszem, 400 méter vegyesen neki áll az ezüstérem, és az aranyra is lehet esélye, de csak akkor, ha a maximumot hozza ki magából, ugyanakkor Phelps nem úszik ismét valami elképesztő világrekordot. A négyszáz vegyes mellett immár 200 méter vegyesen is az éremre esélyesek közé sorolom, biztos vagyok benne, hogy kettő percen belül úszik majd Athénban. Ebben az esetben pedig ott lehet a végelszámolásnál.

Güttler Károly (volt világcsúcstartó mellúszó, az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya) ---- "Nem foglalkozom a riválisokkal, csak Lacikára figyelek" – mondja Turi György, aki tartja, nem a helyezésekkel foglalkozik, hanem az időeredménnyel.
"Kétségtelen, azon dolgozunk, hogy Lacika legyen a legjobb. Phelps világcsúcsa ehhez remek támpontot ad, hiszen így tudjuk, milyen időeredmény kell ahhoz, hogy nekünk is legyen esélyünk a győzelemre. Lacika tavaly óta rengeteget fejlődött, ez alapján nem tartom elképzelhetetlennek, hogy négy perc, nyolc másodperc körül tudjon Athénban. Ez az időeredmény pedig kitűnő alapot jelenthet arra, hogy ki-ki küzdelemre késztesse az amerikait. Egy biztos, ha az imént említett időt megússza, tőlem hatodik is lehet, elégedett leszek. Ez ugyanis jelenleg maximum" – így Turi.
A mesteredző szerint 200 méter vegyesen sem rosszak a kilátások.
"Ahhoz, hogy ott legyen a dobogón, kettő percen belül kell úsznia, sőt, az sem kizárt, hogy az éremhez egy perc, ötvennyolc másodperc kell. Az olimpiai program kedvező lehet, hiszen a négyszáz vegyes után a 100 méter hát következik, utána pedig a 200 méter vegyes. Négyszázon az állóképesség dominál, ami a tapasztalatok szerint a napok során megkopik, ám ilyenkor kerül előtérbe a gyorsaság. Az viszont jól jön a 200 méter vegyesnél."
Habár tanítványa 100 méter háton Európa-bajnok, itt tartja a legkevésbé esélyesnek.
"A százméteres távok rengeteg veszélyt tartogatnak, egy rossz rajt, egy rossz forduló, esetleg egy gyengébb benyúlás tönkreteheti a munkát. A 100 méter hátat amúgy arra szánjuk, hogy versenyben legyen a 200 méter vegyes előtt. No persze ott is döntő a cél." ---- Hargitay András, világbajnok vegyesúszó: – Ami óvatosságra int, hogy Laci remekül szerepelt az Európa-bajnokságon. Megmagyarázom. A kérdés az, rákészült e az eseményre, vagy pedig felkészülés közben úszott ilyen jól. Ha rákészült, akkor kicsit aggódom, hiszen a tapasztalatom szerint kétszer nem lehet csúcsformába kerülni. Ha nem készült rá külön, akkor viszont optimista vagyok, mivel a csúcsformája még hátra van. Kétségtelen, Phelps nagyon jó, azonban az olimpia mindig a nagy kiugrások és a nagy zuhanások színtere. Csak az alkothat maradandót, aki úgy áll oda a rajtkőre, hogy tökéletesen hisz az elvégzett munkában. Ebben az esetben csodákra képes az ember. Ma már tudom, a müncheni olimpián nem hittem eléggé magamban, így bronzérmet nyertem, pedig az aranyra is képes lehettem volna.

Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya: – A feladat gyönyörű, a világ úszósportjának legnagyobb alakját kell megelőznie. A tavalyi, barcelonai világbajnokságon Cseh Lacika már jelezte, egyre érettebb a feladatra, idén pedig bebizonyította – például a madridi Európa-bajnokság két aranyával – van arra esélye, hogy legyőzze Phelps-et: 400 méter vegyesen az aranyra is esélyes, 200 méter vegyesen pedig ott lehet a dobogón.

Szabó József, olimpiai bajnok mellúszó: – A bajnokságon is láthatta a világ, Lacika minden úszásnemben egyre jobb, háton, pillangón, mellen és gyorson is sokat javított az egyéni legjobbján. Az esélyeket nézve: 400 méter vegyesen a világ második legjobb idejével rendelkezik, és habár Michael Phelps valóban extraklasszis, ebben a számban akár még esélye is van arra, hogy legyőzze. Kétszáz méter vegyesen viszont nem, ott az amerikai másodpercekkel a világ előtt jár.

Czene Attila, olimpiai bajnok vegyesúszó: – Ha Cseh Laci kihozza magából a maximumot, és 400 méter vegyesen négy perc, nyolc másodperc körül úszik, akkor szerintem mindegy, hogy ez aranyat vagy éppen ezüstöt érő teljesítmény e. Ebben az esetben neki sem és másoknak sem lehetne hiányérzetük. Egy biztos, Phelps a világcsúcsával jelezte, bármire képes. A hosszabbik vegyesúszó számban több esélyt látok a győzelemre, 200 méter vegyesen viszont kevesebbet, hiszen legalább négyen-öten is képesek kettő percen belül úszni. Persze tudjuk, az olimpiai külön műfaj, nem mindig az esélyes nyer. Elég, ha csak az én példámat vesszük, hiszen az atlantai olimpián mindenki arra fogadott, hogy a finn Sievinen lesz a bajnok. Valahogy csak megelőztem…

Risztov Éva, ötszörös rövid pályás Európa-bajnok úszó: – Mivel egy klubban úszom Lacikával, tapasztalatból is mondom: valóban elképesztő mennyiségű munkát végez azért, hogy elérje, amit akar. A tréningek alapján az az ember érzése, hogy tényleg nincs számára elérhetetlen cél. Hagyjuk most azt, hogy milyen színű érmet nyer, hagyjuk, hiszen úgy is az számít, hogy milyen a felkészültsége. Az esélylatolgatás helyett én csak annyit üzenek neki így az újságon keresztül: kitartás, bízom benned! ---- MICHAEL PHELPS (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
Az amerikairól tartják, 400 méter vegyesen már-már legyőzhetetlen. Kétszáz vegyesen még annál is jobb… Hogy miért? A válasz egyszerű: mert az utóbbinál csak ötven métert kell úsznia mellen. A mellúszás ugyanis a gyengéje. Háton, pillangón és gyorson elsőrangú. Ennek megfelelően ha a tippmix étlapján szerepelne az olimpiai 200 méter vegyes, nyugodtan feltehetnének egy nagyobb összeget Michael Phelps győzelmére. Sőt, egyáltalán nem kizárt, hogy az olimpián is farag a világrekordján, ami már most másodpercekkel jobb a többiek legjobbjánál.

MASSIMILIANO ROSOLINO (OLASZORSZÁG)
Négy éve, a sydneyi olimpián ő nyerte a számot és azóta is számolni kell vele. Tavaly, minden idők legszínvonalasabb világbajnoki döntőjében Phelps és a vegyesen kiránduló Ian Thorpe mögött a harmadik helyet szerezte meg. Idén még nem úszott kettő percen belül, de nem kell félni, Rosolino általában hozza magát. Athénban is harcban lesz az érmekért, a kérdés csak az, hogy az ezüst vagy a bronz lesz számára elérhető (rossz esetben egyik sem). A nápolyi klasszis hosszú évek óta ott van az elitben, ám a finn Sievinennel ellentétben ő még tartja az állásait.

RIAN LOCHTE (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
Amerikai, ráadásul Michael Phelps mögött végzett a második helyen a válogatón, nem utolsósorban pedig kettő percen belül úszott. Még szép, hogy az éremesélyesek közé soroljuk Rian Lochtét, aki – ha még javít az időeredményén – ott lehet az érmesek között a görög fővárosban is. Nagy kérdés persze, hogy az amerikai válogatóra időzítette e a csúcsformáját, vagy még maradt benne néhány tized, esetleg egy másodperc. Athénban kiderül. Ha az utolsó napokban nem hibázik és az akklimatizációja is jól sikerül, abban az esetben akár az érem sem kizárt.

MARKUS ROGAN (AUSZTRIA)
A női mellúszó, Mirna Jukic mellett Markus Rogan az osztrákok másik nagy olimpiai esélyese. Rogan tavaly sem volt rossz úszó, idén májusban viszont ő volt Cseh mellett az Európa-bajnokság hőse. Kétszáz háton Európa-bajnok lett, 200 méter vegyesen pedig mindenkit meglepett, és egészen Bécsig vihette az aranyérmet. Remek hátúszó, aki pont ezzel az úszásnemmel akarja "megfogni" az athéni mezőnyt is. Kétségtelen, Madridban sikerült neki, Athénban viszont mindez kevés lesz az amerikai MIchael Phelps ellen. És lehet, hogy nem csak ellene…

THIAGO PEREIRA (BRAZILIA)
Gustavo Borges után újra egy brazil úszó a legjobbak között. Pereiráról van szó, aki júniusban, az athéni előolimpián belépett a két percen belüliek táborába. Nem sokan vannak. Az idei világranglistán szereplők közül hatan mondhatják el magukról, hogy két percen belül tudnak. Pereira legjobbja 1:59.48, amin ha még farag egy keveset, joggal pályázhat a dobogóra. Persze nagy kérdés, hogy a korábban érmet sem nyerő brazil, mennyire birkózik meg az esélyesség nyomásával. Most azt mondjuk, hiába lett kétpercen belüli úszó, az olimpián nem szerez érmet.

Az NS athéni tippje

1. Michael Phelps (Egyesült Államok)
2. Cseh László (Magyarország)
3. Massimiliano Rosolino (Olaszország) ---- MICHAEL PHELPS (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
Jelenleg külön kategóriát jelent 400 méteres vegyesúszásban. Ezt jelzi, hogy néhány napja a tavalyi, barcelonai világbajnokságon repesztett világcsúcsán is faragott. Mindössze tizenkilenc éves, ám Barcelonában a legnagyobbak közé lépett. A szakemberek szerint Phelps forradalmasította a vegyesúszást, abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy ő az első olyan vegyesúszó a világon, aki három úszásnemben (gyors, hát, pillangó) is a világ legjobbjai közé
tartozik. Egyetlen gyengéje a mellúszás, és erre alapoz Cseh László is.

ALESSIO BOGGIATTO (OLASZORSZÁG)
Világbajnok, Európa-bajnok, de úgy tűnik, az ő korszaka leáldozódott. Három éve, a fukuokai világbajnokságon könynyedén diadalmaskodottt, ám előbb Phelps vette el tőle a vb-koronát, majd idén, a májusi madridi Európa-bajnokságon Cseh László az Eb-trónt is kihúzta az olasz alól. Akit mindamellett nem kell félteni, bár Madridban sokan azt gondolták, több nincs benne, néhány héttel az Eb után több mint két másodpercet javított. A papírforma alapján Boggiatto jobban teszi ha megbarátkozik az olimpiai bronzéremmel, ám annak megszerzésével is lehetnek gondjai.

LUCA MARIN (OLASZORSZÁG)
Cseh Lászlóhoz és Michael Phelps-hez hasonlóan az új generáció tagja, más kérdés, hogy úgy tűnik, hosszú távon ő csak a harmadik számú lehet közöttük. A tehetsége kétségtelen, ezt jelzi, hogy a madridi Eb-n ha egy századdal is, de megelőzte a másik olaszt, Alessio Boggiattót. Jelenleg cirka hat másodperccel tud kevesebbet Phelps-nél és négy másdoperccel gyengébb Csehnél, ám várhatóan ő is sokat javít majd Athénban. Az utóbbi években bebizonyosodott, az olaszok mindig spiccen vannak a legfontosabb világversenyeken.

ERIK VENDT (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
Évek óta ott van a legjobbak között, ám nyerni még nem tudott komoly versenyen. Gyanítható, az olimpián sem ő lesz a legboldogabb, elég ha csak azt vesszük, az amerikai válogatón – ahol kivívta az athéni részvételt – csaknem hat másodpercet kapott Phelps-től. Tőle mondjuk nem nehéz… A kérdés nála is az: mennyit tud még magából kipréselni, és, hogy mire jut a bronzért folyó harc során a két olasszal, Alessio Boggiattóval és Luca Marinnal. Ha holnap lenne az olimpia, akkor szerintünk nem bírna a taljánokkal.

MIKI JIRO(JAPÁN)
A japán úszók általában a világversenyek előtt néhány hónappal remekelnek, magán a versenyen már kevésvé (a kivételt csak a mellúszó Koszuke Kitadzsima jelenti). Kétségtelen, Miki Jiro már letett valamit az asztalra, hiszen négy perc, tizennégy másodperc alatt tette meg a távot áprilisban. Azóta viszont nem jelentkezett. Arra kevés az esély, hogy a legjobbjánál mondjuk három-négy másodpercet "rátegyen", ám ennek ellenére oda kell figyelni rá. Ô sem idős, még most is csak huszonegy esztendős, ami a vegyesúszóknál nem kor.

Az NS athéni tippje

1. Michael Phelps (Egyesült Államok)
2. Cseh László (Magyarország)
3. Alessio Boggiatto (Olaszország) ---- 200 m vegyes
2000, Sydney, olimpia:
1. Rosolino (olasz), 2. Dolan (amerikai), 3. Wilkens (amerikai)
2001, Fukuoka, világbajnokság: 1. Rosolino, 2.Wilkens, 3. Norris (ausztrál)
2002, Berlin, Európa-bajnokság: 1. Sievinen (finn), 2. Boggiatto (olasz), 3. Rogan (osztrák)
2003, Barcelona, világbajnokság:
1. Phelps (amerikai), 2. Thorpe (ausztrál), 3. Rosolino
2004, Madrid, Európa-bajnokság:
1. Rogan , 2. Sievinen , 3. Rosolino

400 m vegyes
2000, Sydney, olimpia:
1. Dolan (amerikai), 2. Vendt (amerikai), 3. Myden (kanadai)
2001, Fukuoka, világbajnokság:
1. Boggiatto (olasz), 2.Vendt, 3. Wilkens
2002, Berlin, Európa-bajnokság:
1. Boggiatto (olasz), 2. Batházi István (magyar), 3. Rostoucher (francia)
2003, Barcelona, világbajnokság:
1. Phelps (amerikai), 2. Cseh László (magyar), 3. Mellouli (tunéziai)
2004, Madrid, Európa-bajnokság:
1. Cseh László , 2. Marin (olasz), 3. Boggiatto
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik