A Főnök a padon is villog

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.07.17. 20:42
Címkék
Hiába fordult meg megannyi világsztár a River Plate-ben  csak ízelítőül: Daniel Passarella, Ubaldo Fillol, Américo Gallego, Mario Kempes, Enzo Francescoli, Hernán Crespo , egy relatíve szürke eminenciás trófeagyűjtés tekintetében mindegyiküket lepipálja.
Astrada edzôként elôször bajnok
Astrada edzôként elôször bajnok
Astrada edzôként elôször bajnok
Astrada edzôként elôször bajnok
Astrada edzôként elôször bajnok
Astrada edzôként elôször bajnok
Leonardo Astrada középpályásként 12 serleget nyert a "milliomosokkal", a közelmúltban pedig edzőként segítette győzelemhez szeretett klubját a tavaszi Clausura megnyerésével. Astrada az első, edzőként eltöltött idényében a trónra ülhetett.
A középpályás 1989-ben mutatkozott be a Riverben, és egyetlen szezon kivételével – 2000-ben a brazil Gremiót erősítette – 2003 júliusáig hű is maradt a klubhoz. Utólag aligha bánta meg, tekintve, hogy szinte mindent megnyert vele. Mindjárt az első évben bajnoki címet ünnepelhetett, amelyet további kilenc ilyen titulus követett még (az utolsó a 2003-as Clausurában). 1996-ban a Libertadores-kupát, egy évvel később a Supercopát emelhette a magasba. Mindent egybevetve 454-szer öltötte magára a piros-fehér szerelést.
Becenév is ragadt rá a Monumentalban: ő lett a Jefe, azaz a Főnök. Előbb még irányítóként, utóbb már edzőként. Tavaly decemberben ugyanis habozás nélkül leült a kispadra, miután a gárda végigszenvedte fennállása egyik leggyötrelmesebb Aperturáját (8. hely). Bátorságra vall, hogy elvállalta az edzői megbízatást – tartották Argentína-szerte. Astrada azonban egy pillanatra sem ingott meg. Utóbb azt mondta: azért nem, mert tisztában volt a futballisták képességeivel, hiszen fél éve még együtt játszott velük. Aztán sikerült meggyőznie Marcelo Salast és Marcelo Gallardót is, hogy térjenek vissza a Riverbe – ez is jó ok volt arra, hogy ne dobja be a törülközőt.
Astrada január 10-én állt munkába, és azonnal bebizonyosodott, hogy jól megérti magát a játékosokkal. Már az előszezonban érezni lehetett, a csapatra szép jövő vár: a "milliomosok" háromszor is két vállra fektették ősi riválisukat, a Boca Juniorst. A februári bajnoki rajtot kellő önbizalommal várta a River, amely a gyenge kezdést követően – az 5. és a 6. fordulóban kikapott a Banfieldtől, valamint a Quilmestől – nagyon hamar talpra állt. Legyőzte az Independientét, a San Lorenzót, a Racing Clubot és a Boca Juniorst – az öt nagyból korábban egyik sem tudta egy évadon belül megverni a másik négyet. A 14. fordulóban – miután az örökrangadón megverte a Bocát – már a River hátát nézte a mezőny.
A hátralévő fordulókban már senki sem ért a "milliomosok" nyomába, akik ha nem is díszlépésben, de biztosan szerezték meg 32. bajnoki címüket. A Főnök 34 évével a legfiatalabb River-edző lett, aki bajnokságot nyert a csapattal. Mint mondja, nem elégszik meg ezzel, és azzal, hogy megelőzte Ramón Díazt, aki játékosként ötször, edzőként hétszer szerzett valamilyen címet a "milliomosokkal", túl akarja szárnyalni Angel Labrunát is. A legendás csatár (292-szer talált a hálóba a klub színeiben) játékosként kilenc, edzőként pedig hat trófeát helyezett el a klub vitrinjébe.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik