És a nemzeti érdekek?

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2004.03.30. 22:11
Címkék
Ian Thorpe-ot szabálytalan rajt miatt kizárták az ausztrál olimpiai válogatón 400 méter gyorson, az ötödik kontinens ékköve tehát  címvédőként  nem lehet ott az olimpián ebben a számban.
Nem lehet ott, pedig 400 méter gyorson legyőzhetetlen, magyarán, a szabályhoz ragaszkodó ausztrálok egy arannyal kevesebbel számolhatnak Athénban. Thorpe nagy riválisa, a holland Pieter van den Hoogenband nevetségesnek találta azt, hogy az ausztrál zsenit kizárták, mint mondta, Thorpe annál azért többet tett az úszósportért, hogy ne kaphatott volna még egy rajtlehetőséget. Nem kapott. Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya nem lepődött meg, szerinte ugyanis az Ausztrál Úszószövetség mindig is hajlamos volt a túlzásokra.
"Amikor nemzeti büszkeségük, Dawn Fraser Tokióban az olimpiai faluban – örömében és felszabadultságában – elcsente az olimpia hivatalos zászlóját, mindenki azt várta, hogy egy ejnye-bejnyével megússza. Nem ez történt, hiába ő volt az ünnepelt sztár, örökre eltiltották. Kicsit vaskalaposak"– vélekedett Kiss.
A Thorpe-féle esetre Amerikában is volt már példa, ott sem tettek kivételt. A hatvanas években a gyorsúszó Jeff Farell például friss vakbélműtétjével indult a válogatón. Csupán annyi engedményt kapott, hogy nem kellett a startkőről indulnia (nehogy felszakadjon a sebe a vízbe csapódástól…). Végül is negyedik lett, ám csak hárman mehettek az olimpiára.
Kiss tartja, az amerikai és az ausztrál modell egyedi, hiszen rengeteg klasszis harcol az utazó helyekért. Arra a felvetésre, hogy ha, mondjuk, Risztov Éva kerülne a Thorpe-féle kátyúba 200 méter pillangón, mit tenne, a következőket válaszolta: "Mivel nálunk szintidő van, nem pedig válogató, ilyen helyzet nem fordulhat elő. Ennek ellenére, ha Risztov Éva a szintidővel küszködne és az utolsó lehetőség során esne idő előtt a vízbe, én elérném, hogy indítsák újra a futamot. A szabály az szabály, ám a nemzeti érdek ebben az esetben felette áll."
S ha már Risztov és a magyar válogatottak. A májusi, madridi Európa-bajnokságra melegítő válogatottak áprilisban kétszer is megmutatják magukat a publikumnak, április 10-én és 11-én, valamint egy héttel később a Komjádi uszodában tartanak felkészülési versenyt. Mivel egyre valószínűbb, hogy az athéni előolimpia elmarad, a két verseny alapján hirdet Eb-keretet a szövetségi kapitány.

Ausztrál nagymedencés olimpiai válogató, Sydney
Férfiak. 200 m pillangó: 1. Norris 1:56.25, 2. Nederpelt 1:56.96
Nők. 200 m gyors: 1. MacKenzie 1:58.52, 2. Thomas 1:58.56, 3. Graham 1:57.70. 200 m vegyes: 1. Hanson 2:13.14, 2. Mills 2:13.83
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik