A debütánsok vitték a prímet a Celticnél

PATAKI GYULAPATAKI GYULA
Vágólapra másolva!
2004.03.26. 10:01
Címkék
Nem szűkölködött érdekességekben a március 25-ei UEFA-kupa-forduló, hiszen több sztárklub elvérzett a nyolcaddöntőben.
Az egyik legnagyobb meglepetést mindenképpen a bajnokságban az utóbbi három hónapban szinte szárnyaló Barcelona kiesése okozta, bár azt a katalán városban is tudták, hogy a Celtic együttese (amely nem mellékesen a legutóbbi UEFA-kupa-kiírás ezüstérmese) nagyon jó csapat, hiszen idén is toronymagasan vezeti a skót Premier Legaue-et, most már csak csodával határos módon vesztheti el a bajnoki címet.A skótok nem is cáfoltak rá a várakozásokra, hiszen Glasgowban is egy jó meccset vívtak a Barcelonával, amelyre inkább a kiállítások voltak a jellemzőek (Wolfgang Stark német játékvezető a szünetben dulakodásért kiállította a hazaiak kapusát, Douglast, illetve a vendégek középpályását, Mottát, valamint levonulási parancsot kapott a második félidőben Saviola is), de az angol középpályás, Thompson 59. percben szerzett góljával minimális sikert értek el.Nagy szó volt, hogy nem kaptak gólt, ám mindenki úgy gondolta, hogy a Nou Campban ez nem így fog történni.Feljebb már említettük a kiállításokat, emiatt is nagyon féltek a skótok, hiszen Douglas egy remek képességű kapus, nem véletlenül a skótok első számú cerberusa, ráadásul sárga lapok miatt nélkülözniük kellett még a védelem talán legkeményebb tagját, a guineai Dianbobo Baldét, valamint a svéd védő, Johan Mjällby sem léphetett pályára.
O’Neill nem esett kétségbe, hanem (igaz, nagyrészt kényszerből) bizalmat szavazott két olyan játékosnak, mint a kapus David Marshall és a középső védő John Kennedy. A két fiatal labdarúgó teljességgel ismeretlen volt a nemzetközi porondon, ami nem is csoda, hiszen mindketten debütáló meccsüket játszották az UEFA-kupában. És láss csodát: a két "zöldfülű" abszolút nem ijedt meg olyan neves játékosoktól, mint Ronaldinho (felső képünkön), vagy éppen Luis Enrique, hanem bizonyítási vágytól hajtva talán legjobb teljesítményüket nyújtották a Celtic színeiben. Marshall egész egyszerűen kivédte Cocuék szemét, a barcelonai mérkőzést szinte egyedül hozta csapatának, ugyanis számos nagyon veszélyes esetben hárított bravúrral, míg Kennedy is minden tőle telhetőt megtett.
A Celtic taktikája abban az esetben is bejött, hogy megpróbálták kihúzni a katalánok méregfogát, amit ebben az esetben Ronaldinhónak hívtak. O’Neill érdekes taktikai húzást alkalmozott, hiszen a francia Didier Agathe-ot állította a brazil klasszisra, és a gall játékos minden várakozást felülmúlóan teljesítette a feladatot (pedig ez nem igazán az ő posztja, hiszen ő általában a középpálya jobb oldalán lát el támadó feladatokat). A skótok a következő fordulóban újra visszatérhetnek Spanyolországba, mivel a negyeddöntőben az olasz Romát búcsúztató Villarreal ellen kell bizonyítaniuk. Bár ez látszatra könnyebb falatnak tűnik, mint a Barcelona, azért egy olyan csapat ellen nyerni, ahol Sonny Anderson, José Mari, valamint Juán Roman Riquelme futballozik, egyáltalán nem ígérkezik sétagaloppnak.

Természetesen a mérkőzés után az edzők is értékelték a találkozót, illetve a két meccset együtt. Frank Rijkaard (alsó képünkön), a Barcelona holland vezetőedzője nem is titkolta csalódottságát a meccs után, mert mint elmondta, az UEFA -kupát mindenképpen meg akarta szerezni a katalán sztáregylet. Mindazonáltal leszögezte, hogy nem hibáztatja a csapatot, mivel játékosai mindent megtettek a pályán, amit ő kért, betartották a taktikai utasításokat. A két jó csapat jó meccset produkált, ám a Celtic jobban tudta játszani a játékát, ami ezen az estén a védekezésen alapult. Mindezek mellett gratulált a Celticnek a továbbjutáshoz, ám elmondta, hogy máskor ha hetven százalékban birtokolja a csapata a labdát egy meccsen, akkor ez tíz esetben nyolcszor elég a győzelemhez.

A vendég Celtic csapatának észak-ír menedzsere, Martin O’Neill természetesen jóval boldogabban fogalmazott a találkozó után, hiszen amiért valójában idejöttek a Nou Campba, azt teljesítették: továbbjutottak. A vezető kifejtette, hogy ezt a döntetlent ő a többi nagy siker elé helyezi, viszont azt sem gondolta volna, hogy az első meccsen elért 1–0-s győzelem bármire elég lesz.

Ez történt a meccsen:
Kellett a Marshall-segély

Az UEFA-kupáról bővebben:
UEFA-kupa 2004-2005
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik