Boca-legenda a riveresből

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.01.12. 20:43
Címkék
Immár hagyomány, hogy a futballév dél-amerikai díjátadással kezdődik. Az El País című uruguayi lap az idén is megtartotta többkategóriás eredményhirdetését, és mint arról lapunk is beszámolt, az edzők között  immár ötödször  Carlos Bianchi, az argentin Boca Juniors szakvezetője kapta az év legjobbjának járó elismerést. Tulajdonképpen nem volt ebben semmi meglepő, különösen azután, hogy az egyébként is nagyszerű évet maga mögött tudó Boca december közepén megnyerte a klubcsapatok Világkupáját is. E heti világfutball-összeállításunk legfontosabb anyagát az idén 55 esztendős Bianchinak és jelenlegi csapatának szenteljük.
Carlos Bianchi decemberben már régi kedves ismerôseként üdvözölte a Világkupát
Carlos Bianchi decemberben már régi kedves ismerôseként üdvözölte a Világkupát
Carlos Bianchi decemberben már régi kedves ismerôseként üdvözölte a Világkupát
Carlos Bianchi decemberben már régi kedves ismerôseként üdvözölte a Világkupát
Carlos Bianchi decemberben már régi kedves ismerôseként üdvözölte a Világkupát
Carlos Bianchi decemberben már régi kedves ismerôseként üdvözölte a Világkupát
A világjáró Carlos Bianchi többszörösen is nehéz helyzetben volt, amikor 1998 áprilisában aláírt a Boca Juniorsnak. A szurkolók és a vezetők többsége gyanakvással fogadta – egyfelől azért, mert egykor a nagy rivális River Plate rajongója volt (e "főbenjáró bűnt" ő sem titkolta), másrészről pedig mert semmiféle kötődése nem volt a Bocához. Bianchi vállát a türelmetlenség terhe is nyomta: a "genovaiak" akkoriban már hat esztendeje sínylődtek trófeák nélkül, pedig a kispadjukon 1992 és 1998 között olyan nagyágyúk váltották egymást, mint az egyaránt világbajnok César Luis Menotti és Carlos Alberto Bilardo, valamint a Libertadores-kupát és Világkupát is megnyerő Hector Veira.
Ami nekik nem sikerült, az a Virrey (Alkirály) becenevet nem véletlenül kiérdemlő Bianchinak egyből összejött: az 1998-as Aperturát azonnal megnyerte a Bianchi-legénység! A 2000-es szezonban már nemcsak a bajnoki győzelem, hanem a a Libertadores-kupabeli siker is meglett az arra 22 év óta áhítozó csapatnak, sőt, a Világkupában a Real Madrid sem jelentett akadályt. A 2000-est már egyenesen a Boca történetének legeredményesebb idényeként emlegették, aztán jött a törvényszerű visszacsúszás: a 2001 második felében elvesztett bajnoki arany és Világkupa-meccs árát Bianchival is megfizettették – az edzőnek távoznia kellett posztjáról.

A bemutatkozástól a sokadik kitüntetésig

Első mérkőzését 1967. július 23-án játszotta az argentin élvonalban (Vélez Sársfield–Boca Juniors 1–1). ... Első bajnoki góljára 1968. július 7-ig kellett várni (Argentinos Juniors–Vélez Sársfield 2–4). ... 546 argentin és francia bajnoki mérkőzésen 385 gólt szerzett. ... A Vélezben összesen 206 gólt szerzett, ezzel ő a klub legeredményesebb játékosa. ... Tagja volt annak a Véleznek, amely begyűjtötte a klub történetének első bajnoki címét. ... Franciaországban mind játékosként, mind edzőként eredményes karriert futott be, bár bajnok egyszer sem tudott lenni. ... Az AS Romától botrányos körülmények között rúgták ki, többek között azért, mert összeveszett a klub ékességével, Francesco Tottival. ... Az addig középcsapatnak számító Vélez az ő irányításával nyerte meg első nemzetközi trófeáját. ... A Boca Juniors az ő vezetésével lett először bajnok veretlen teljesítménnyel. ... A Boca 40 meccses, argentin csúcsnak számító bajnoki veretlensége (1998–99) szintén az ő edzői munkásságát gazdagítja. ... 15 trófeájával (7 bajnoki cím, 4 Libertadores-kupa, 3 Világkupa, 1 Interamericana-kupa) ő a legeredményesebb argentin edző
A száműzetés mindössze egy évig tartott, a nagyon nehéznek ígérkező 2003-as szezonban már ismét Bianchi ült a kispadon. Vesztenivalója éppenséggel volt, hisz korábban egyetlen Boca-edzőnek sem sikerült a visszatérés: olyan helyi hősöknek kellett lehajtott fővel elhagyniuk a csapatot második próbálkozásuk után, mint Mario Fortunato, José D’Amico, Adolfo Pedernera, Silvio Marzolini, Alfredo Di Stéfano, Juan Carlos Lorenzo és Oscar Tabárez.
Bianchinak azonban sikerült. Megszerezte a Boca 20. bajnoki trófeáját, ötödik Libertadores-kupáját és a harmadik Világkupáját. Mindenkit felülmúlt tehát.
Vajon miért pont a Bocával vált a világ egyik legjobb edzőjévé? A választ érdemes két oldalról megközelíteni. Bianchi érkezése idején Mauricio Macrí, a Boca Juniors elnöke radikális reformokat indított el, és ami a legfontosabb, az általa hozott nagyon sok pénzből jó nevű játékosok vásárlására és az utánpótlás-nevelésre is bőven futotta. Ugyanakkor Bianchi teljesen új szemléletet hozott az öltözőbe: számára a csapat olyan, mint a család, amelyben mindenkinek lehetősége van a bizonyításra, de ahol mindenkinek tennie is kell a másikért. Ismeri minden játékosa búját-baját, örömét, ami nem akadályozza meg abban, hogy – szigorú, de igazságos családapaként – katonás fegyelmet tartson körükben.

Névjegy

Carlos Bianchi

Született: 1949. április 29., Buenos Aires
Állampolgársága: argentin
Posztja (játékosként): csatár
Válogatott mérkôzései/góljai száma: 14/7
Klubjai. Játékosként: Vélez Sársfield (1967–73), Stade Reims (1973–77), Paris Saint-Germain (1977–79), Strasbourg (1979–80), Vélez Sársfield (1980–84). Edzôként: Stade Reims (1984–88), Nice (1989–90), Paris Saint-Germain (1991–92), Vélez Sársfield (1993–96), Roma (1996–1997), Boca Juniors (1998–2001), Boca Juniors (2003–)
Legnagyobb sikerei. Játékosként: argentin bajnok (1968), 2x európai ezüstcipôs (1976, 1978), európai bronzcipôs (1974), 5x francia gólkirály (1974, 1976–79), 3x argentin gólkirály (1970, 1971, 1981). Edzôként: 3x Világkupa-gyôztes (1994, 2000, 2003), 4x Libertadores-kupa gyôztes (1994, 2000, 2001, 2003), 7x argentin bajnok (1993, 1995, 1996, 1998, 1999, 2000, 2003), 5x Amerika legjobb edzôje (1994, 1998, 2000, 2001, 2003)
"A rendet, az egyenességet, az őszinteséget, a szolidaritást és az általam kialakított szabályok betartását tartom a legfontosabbnak. Az edzőnek és a játékosnak arra kell törekedni, hogy a lehető legtöbb kérdésben egyezségre jussanak, az egymás iránti tisztelet csak erre épülhet. Ez olyan apróságokra is kiterjed, mint például, ha reggel nyolcra van kitűzve a reggeli időpontja, akkor nem hét óra ötvenöt perckor és nem nyolc óra öt perckor kell leülni az asztalhoz, hanem pontosan nyolckor – íme, néhány mondat a szakmai hitvallásából. Folytatás: – A siker hetvenöt százalékban a játékosokon múlik, az edző csak huszonöt százalékban járul hozzá a jó eredményhez. Egy edzőnek ki kell választania azokat a játékosokat, akik a lehető legjobban együtt tudnak működni, onnantól már csak finomíthat a gépezeten."
Ami a szakma mélyebb bugyrait illeti: Bianchi tökéletesen ötvözi az olasz védekezést, az angol erőnlétet és a brazil virtuozitást a csapatépítésénél. Játékosai – természetesen tudatos kiválasztás alapján – sokoldalúak, számukra a csapatjáték ugyanolyan fontos, mint az egyéni érvényesülés. Bianchi alatt nem is voltak soha igazi sztárok a Bocánál, legfeljebb vezéregyéniségek. Ôk is többen, mert a folyamatosan változtatott felállás (4–4–2, 3–3–2–2, 4–3–1–2) mindig más játékostól követeli meg, hogy vigye a prímet. Egy sérült vagy távozó labdarúgó azonnal pótolható a tartaléksorból, ami főleg annak tudható be, hogy a Boca cseréi ugyanazt az edzésmunkát végzik, mint a nagycsapat tagjai. Az erőnlétről elég megemlíteni, hogy a mester kétszer kilencven percre készíti fel a csapatát – ennek gyümölcsét például a Milan elleni legutóbbi Vk-döntőn lehetett leszüretelni.
Minden eddig említett dicsőség ellenére Bianchi sohasem elégedett. Minden évadnak úgy vág neki, mintha az első győzelmére készülne. Az idén január másodikán például már kőkemény edzést tartott…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik