Kezdődjék a hokishow!

SEBASTIAN TAMÁS, SZŰCS MIKLÓSSEBASTIAN TAMÁS, SZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.11.05. 22:22
Címkék
Hát eljött a nagy pillanat&Mert, kérem, ilyen show nem volt még Magyarországon: a világ közvetlen elitjéhez tartozó szlovák jégkorong-válogatott vendégeskedik a magyar fővárosban!
Ráadásul – és ez a magyar hoki egyre nagyobb elismertségét bizonyítja – északi szomszédaink "kéredzkedtek be” a budapesti tornára azok után, hogy a dánok lemondták a szlovákok, ugyanerre a hétvégére szóló meghívását. A tavalyi világbajnok és idei vb-bronzérmes együttes bejelentkezésére természetesen azonnal igent mondtak a honi szövetség vezetői, vállalván az ezzel járó többletkiadásokat, ugyanis így az eredetileg négycsapatosra tervezett AstaZeneca kupát bővíteni kellett, Magyarország, Hollandia, Ukrajna és Fehéroroszország mellé Szlovákia és Horvátország is hivatalos meghívást kapott. Hogy minderről miként vélekednek Szlovákiában, már beszámoltunk az elmúlt napokban, így e helyütt most legyen elég annyi, hogy árnyaltan fogalmazva is megosztotta az ottani közvéleményt a csapat magyarországi túrája: akadtak, akik elfogadhatónak tartották a szereplést, mások viszont kifejezetten lejáratásnak érezték, hogy a világ egyik legerősebb együttese a magyar fővárosban vendégeskedik. Ez utóbbiak csillapítására Vincent Lukác, az egykori kassai kitűnőség a minap a televízióban csak annyit mondott, hogy "Üssünk a magyaroknak tízet, ha ennyivel jobbak vagyunk, nyerjük meg a tornát, és csak azután dumáljunk.”
Nos, hogy erre képesek lesznek-e, az a következő napokban eldől, ugyanis a káposztásmegyeri AstraZeneca Jégcsarnokban csütörtök délután 17.30-kor kezdődik a Magyarország–Szlovákia összecsapás (amúgy ez lesz a magyar jégkorong-válogatott 610. mérkőzése, s ez a két csapat most először találkozik hazánkban), míg a torna döntőjét vasárnap délután játszszák, természetesen ugyanott. A szlovákok szövetségi kapitánya, Frantisek Hossa semmiképpen sincs könnyű helyzetben. Egyfelől mert amennyiben mégsem nyerné meg a csapata az AstraZeneca-kupát azt az előzmények után óriási blamaként könyvelnék el, másfelől viszont komoly fejfájást okozhat a szakembernek, hogy korántsem az általa elképzelt kerettel érkezett meg Budapestre: az korábban is egyértelmű volt, hogy a szlovák hoki legnagyobb csillagai, a tengerentúlon játszó profik ezért a felkészülési tornáért semmiképpen sem jönnek át Európába, ám arra vélhetően nem számított, hogy az odahaza és a cseh Extraligában játszókból egy héttel ezelőtt összeállított keret tagjai közül többen lemondják a szereplést, így az utolsó pillanatban a helyükre is újabb embereket kellett keresnie. Végül is egy fiatal, mindössze 24 esztendős átlagéletkorú szlovák válogatottat sikerült összetoboroznia, amely azért mindettől függetlenül – efelől ne legyenek kétségeink – nagyon erős lesz. Viszont a szakemberek véleménye szerint ezzel a csapattal már korántsem mehetnek biztosra az ukránok és a fehéroroszok ellen, vagyis az odahaza "lesajnált” AstraZeneca-kupa azért okozhat kellemetlen pillanatokat a Hossa-csapatnak.
Bár a "győzelem” szót egy ma-gyar–szlovák meccs kapcsán irreális lenne kimondani, azért abban is bizakodhatunk, hogy az utóbbi időben rengeteget fejlődő magyar csapat is megszorongathatja az idei vb-bronzérmest. Dusan Kapusta, a mieink kapitánya a szerda délutáni edzés után szűkítette a keretet, s – miként azt már többször is hangoztatta – bizakodva várja a nagy megméretést. A szlovák szakember úgy gondolja, ha honfitársai ellen sikerül helytállnia a magyar csapatnak, akkor pénteken a holland válogatott legyőzése után a vasárnapi helyosztókon a bronzéremért játszhatnak a mieink, az egyik gólfelelős Palkovics Krisztián (képünkön) vezérletével. A magyar keretben nincs különösebb meglepetés, talán csak Erdősi Péter hiánya tűnhet fel: a dunaújvárosi csatár családi problémák miatt mondta le a szereplést, a többi idehaza játszó, hadra fogható hokis viszont ott lesz a jégen, így természetesen a sérülése után most már százszázalékos székesfehérvári Ocskay Gábor is. Vélhetően szükség is lesz mindenkire, hiszen az eddig lejátszott négy magyar–szlovák mérkőzés mérlege nem sok jóval kecsegtet, ugyanis háromszor északi szomszédaink győztek, az eddigi 9–36-os gólkülönbség sok mindent elárul, de a csütörtöki meccs árnyékában kicsit kevesebb figyelmet kapó magyar–holland derbi, no meg a vasárnapi helyosztó (a csoportokon belüli körmérkőzés után az azonos pozícióban végzők játszanak az 5., a 3., és az 1. helyért) sem ígérkezik sétagaloppnak.

Tv: A Magyarország–Szlovákia mérkőzést az M2 18 órától élőben közvetíti

A magyar válogatott kerete
Kapusok:
Budai Krisztián, Halmosi Tamás, Bán Károly
1. sor: Tőkési Lajos, Sille Tamás, Palkovics Krisztián, Ocskay Gábor, Gröschl Tamás
2. sor: Horváth András, Tokaji Viktor, Vas Márton, Ladányi Balázs, Peterdi Imre
3. sor: Kangyal Balázs, Szélig Viktor, Simon Csaba, Majoross Gergely, Orsó László
4. sor: Szuna Roland, Svasznek Bence, Kovács Csaba, Hoffmann Attila, Borbás Gergely
Tartalékok: Lencsés Tamás, Sándor Szilárd

Az eddig lejátszott Magyarország–Szlovákia mérkőzések
1941. február 20., Garmisch (barátságos) 6– 0
1994. március 10., Prievidza (barátságos) 1–15
1994. március 11., Prievidza (barátságos) 2–11
1994. március 24., Poprad (C-vb) 0–10
Összesítve: 4 – – 4 9–36 0

Az Eurotour-sorozat 2. állomásának további tornái
Briancon (Franciaország): Franciaország, Szlovénia, Ausztria, Olaszország
Odense (Dánia): Dánia, Lettország, Lengyelország, Norvégia

Az AstraZeneca-kupa (egyben az Eurotour 2. állomása) csoportbeosztása és programja
A-csoport:
Magyarország, Szlovákia, Hollandia
B-csoport: Fehéroroszország, Ukrajna, Horvátország
November 6.: Magyarország–Szlovákia (17.30, M2), Horvátország–Fehéroroszország (20.30)
November 7.: Ukrajna–Horvátország (15), Magyarország–Hollandia (18, Sport1)
November 8.: Ukrajna–Fehéroroszország (15), Szlovákia–Hollandia (18)
November 9.: A3–B3 az 5. helyért (12), A2–B2 a 3. helyért (15), A1–B1 az 1. helyért (18, M2)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik