Női vb: Senhora Ronaldo fókuszban

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.09.19. 21:08
Címkék
Az előttünk álló bő két hétben kiderül, milyen világbajnokságot képesek rendezni az amerikaiak beugróként. Négy éve, amikor az eredeti terveknek megfelelően náluk tartották a tornát, nagyszerűen sikerült  számukra különösen, hiszen elsők lettek , most pedig a SARS-járvány miatt Kína helyett kell "improvizálniuk (a kifejezés nem túlzás, elvégre a FIFA az idén változtatta meg a helyszínt).
Az amerikaiak vitathatatlanul a női foci braziljai. Az eddigi három vb-ből kettőn győztek, s most hazai környezetben jó esélyük van a címvédésre. Toronymagas favoritnak persze nem nevezhetők, mert egyrészt nagyon magas a keretük átlagéletkora, másrészt – akárcsak a férfiaknál – itt is egyre kiegyenlítettebb a mezőny. Egy másik nagyhatalom, Kína szövetségi kapitánya, Ma Liang-hszing például kijelentette, legalább nyolc olyan együttes van, amely az élen végezhet. Senki sem tudja ezt jobban a házigazdáknál, az ő csoportjukba ugyanis mindjárt három jutott a potenciális aranyérmesek közül: az Ázsia-bajnok Koreai NDK, az Afrika-bajnok Nigéria és a mindig veszélyes skandináv államok (Norvégia után) második legerősebbjének számító Svédország. Nem véletlenül mondta Brandi Chastain – akinek a büntetőjével 1999-ben világbajnok lett az Egyesült Államok válogatottja –: "Korai lenne biztosra venni a csoportból való továbbjutásunkat.” Aztán ott van még az esélyesek között az olimpiai bajnok Norvégia, Németország – és, külön kategóriaként, Brazília. A félreértések elkerülése végett: a "canarinha” nem a játéktudásával magaslik ki a többiek közül, habár éppenséggel befuthat az első helyre, amint az eddig említettek közül bárki. A körülötte kialakult médiahajcihő azonban unikális jelenséggé teszi a csapatot.Az érdeklődés egyetlen kiváltó oka, hogy a szakvezető, Paulo Goncalves beválogatta Milene Dominguest, Ronaldo feleségét. Amint bejelentette a döntését, a válogatott, amelyre egy hónapja, a Pánamerikai Játékokon aratott diadala után még mindenki fütyült – Brazíliában és azon kívül is –, egyszeriben roppant érdekessé vált. Edzőtábora megtelt újságírókkal és tévéstábokkal, amelyek elsősorban a vb-gólkirály hitvesére kíváncsiak. "Senhora Ronaldo” egyébként biztosan jól bánik a labdával, régebben televíziós show-műsorokban lépett fel mint dekázózseni, de futballtudása a női labdarúgás felkent szakértői szerint nem éri el a válogatott szintet. A szövetség marketingosztálya azonban addig verte az asztalt, amíg Goncalves behívta Milenét, kockáztatva a keret egységét. S láss csodát: úgy hírlik, egy-két tapasztalt válogatott játékos kimaradása miatt máris kialakulóban van a rossz hangulat az öltözőben.Az eddigi döntők
1991 Egyesült Államok–Norvégia 2–1
1995 Norvégia–Németország 2–0
1999 Egyesült Államok–Kína 0–0, 11-esekkel 5–4

A világbajnokság csoportbeosztása
A-csoport (Philadelphia, Washington, Columbus): Egyesült Államok, Svédország, Nigéria, Koreai NDK
B-csoport (Boston, Philadelphia, Washington): Norvégia, Franciaország, Brazília, Dél-Korea
C-csoport (Boston, Columbus, Washington): Németország, Kanada, Japán, Argentína
D-csoport (Portland, Los Angeles): Kína, Ghána, Ausztrália, Oroszország

A szombati program
Norvégia–Franciaország (Philadelphia), Nigéria–Koreai NDK (Philadelphia), Németország–Kanada (Columbus), Japán–Argentína (Columbus)
A csoportmérkőzéseket szeptember 20. és 28. között rendezik meg. A negyeddöntőkre (Boston, Portland) október 1-jén és 2-án, az elődöntőkre (Portland) október 5-én, a kisdöntőre és a döntőre (egyaránt Los Angeles) 11-én és 12-én kerül sor.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik