Annus Adrián újabb diadala

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2003.09.07. 22:16
Címkék
Annus Adrián vasárnap újabb diadalt aratott: ő lett a kalapácsvető Világdöntő győztese! Egy évvel ezelőtt még azt írtuk volna, hogy a magyar fiú Grand Prix-döntőt nyert, az idén azonban új nevet kapott a verseny. A lényeg mégis ugyanaz: Annus Európa-bajnoki aranya, világbajnoki ezüstje és Világkupa-győzelme mellé újabb érmet szerzett  mégpedig hazai közönség előtt, Szombathelyen.
Annus Adrián idehaza is megmutatta, miért ô a világ egyik legjobb kalapácsvetôje (Fotó: Árvai Károly)
Annus Adrián idehaza is megmutatta, miért ô a világ egyik legjobb kalapácsvetôje (Fotó: Árvai Károly)
Annus Adrián idehaza is megmutatta, miért ô a világ egyik legjobb kalapácsvetôje (Fotó: Árvai Károly)
Annus Adrián idehaza is megmutatta, miért ô a világ egyik legjobb kalapácsvetôje (Fotó: Árvai Károly)
Annus Adrián idehaza is megmutatta, miért ô a világ egyik legjobb kalapácsvetôje (Fotó: Árvai Károly)
Annus Adrián idehaza is megmutatta, miért ô a világ egyik legjobb kalapácsvetôje (Fotó: Árvai Károly)
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezetői korábban úgy döntöttek, hogy három éven át ugyanazon a helyszínen, Monte-Carlóban rendezik meg a Grand Prix-döntő helyébe lépő Világdöntőt. A monacói stadionban azonban nem lehet kalapácsvetést rendezni, mert a játéktér alatt parkoló és uszoda található, márpedig a kalapács a súlyánál fogva kárt tehetne benne, így a szám döntője – az itteni dobóiskola eredményeinek elismeréseként – Szombathelyre került. Vasárnap délután tehát a Sugár úti pályán találkoztak a világ legjobb férfi és női kalapácsvetői, csoda-e, hogy a közeli utcákban parkolni is alig lehetett. Mivel ilyen rangos viadalnak még nem adott helyt ez a stadion, érthető, hogy a rendezők legalább úgy izgultak, mint a versenyzők.
"Idegesebb vagyok, mint amikor versenyeztem – mondta a gála kezdete előtt a szervezőbizottság társelnöke, Gécsek Tibor, aki maga is győzött kétszer a Grand Prix-döntőben. – Szerencsére az időjárás kegyeibe fogadott bennünket, s remélem, bizonyítjuk, hogy az IAAF jól döntött, amikor minket választott. Az elismerésért nemcsak a nemzetközi szövetség előírásainak kell megfelelnünk, hanem az atléták igényeit is maximálisan ki szeretnénk elégíteni. Persze a sikerhez az is kell, hogy jó eredmények szülessenek.”
Erről már az atléták gondoskodtak, elsősorban Annus Adrián és a kubai Yipsi Moreno. A férfiak küzdelmét rendezték később, de számunkra ez volt a fontosabb. A nagy kérdés az volt, mit tud a világbajnokság után az universiadén is első, fehérorosz Ivan Tyihon, a kézsérüléssel bajlódó ranglistavezető, a japán Murofusi Kodzsi és a mi versenyzőnk.
Tyihon 78.64 méterrel kezdett, ami elmaradt a várakozástól, Murofusi kilépett, Annus viszont megközelítette a nyolcvan métert (79.68), és máris vezetett. A második sorozatban a világbajnok nem javított, a japán fiú ismét piros zászlót kapott, Annus dobásánál viszont felhördült a közönség: a 81.11 méter nemcsak nagy volt, hanem – ismerve Adriánt – újabb remek dobásokat ígért. Harmadszor – miként korábban is – vastaps kísérte a körbe lépő Annust, s a nézők sikongása, ujjongása jelezte, még messzebbre szállt a kalapács (82.10). Ebben a sorozatban Tyihon is túldobta a nyolcvan métert (80.84). Annus idegesen járt föl-alá, úgy tűnt, érzi, még sok van benne. Mi mégis kiegyeztünk volna abban, ha itt a verseny vége, hiszen ekkor biztos volt az arany.
Mint utóbb kiderült, az is maradt. De Annus már nem javított. A negyedik sorozatban – talán a lelkes közönség biztatása miatt túlságosan is akart – a hálóba vágta a kalapácsot, s egyúttal begörcsölt a lába. A következő két kísérletét kihagyta, talán akkor sem tudott volna dobni, ha valaki megelőzi őt. Erre azonban nem került sor, csupán Libor Charfreitag mutatta meg hatodik kísérletével (81.22), hogy vele mindig számolni kell. A szlovák a hetedik helyről feljött a másodikra, és ez azt is jelentette, hogy Murofusi (79.12) leszorult a dobogóról.
"Elnézést kérek, hogy az utolsó két kísérletemet kihagytam – mondta a pályán a mikrofonba Annus –, de fáj a lábam, és a további pályafutásomra is gondolnom kell.”
A kihagyást a közönség egyáltalán nem vette zokon, s önfeledten ünnepelt. "Adri! Adri!” – zúgta a kórus.
"Nem az új cím volt számomra a lényeg – nyilatkozta később Annus –, a legfontosabb az volt, hogy jól dobjak a hazai közönség előtt. Szenzációs érzés ilyen hangulatban versenyezni, az idén ez már a harmadik itthoni viadalom volt. Itt nem volt szabad rosszul szerepelni, de nem is lehetett, mert a közönség vitt magával. Nagyon szeretek itthon indulni, nem bánnám, ha minden versenyem Szombathelyen lenne.”
A nők viadala is rendkívül színvonalas volt, küzdelemről azonban szó sem esett. A világbajnok Moreno 71.68 méterrel kezdett, és már azzal is megnyerte volna a Világdöntőt. Másodikra azonban még nagyobbat, 73.42 métert dobott, s mind a négy érvényes kísérlete hetven méteren felül volt. Rajta kívül csak az orosz Olga Kuzenkova dobta túl ezt a határt (71.16), a harmadik helyet a világcsúcstartó román Michaela Melinte (69.27) szerezte meg.

IAAF kalapácsvető Világdöntő, Szombathely
Férfiak: 1. Annus Adrián 82.10
, 2. Charfreitag (szlovák) 81.22, 3. Tyihon (fehérorosz) 80.84, 4. Murofusi (japán) 79.12, 5. Szkvaruk (ukrán) 78.76, 6. Kozmus (szlovén) 78.59, 7. Konovalov (orosz) 78.57, 8. Kobs (német) 74.18
Nők: 1. Yipsi Moreno (kubai) 73.42, 2. Kuzenkova (orosz) 71.16, 3. Melinte (román) 69.27, 4. Montebrun (francia) 68.88, 5. Keil (német) 67.78, 6. Norgen-Mahon (amerikai) 66.94, 7. Pekacsova (ukrán) 66.46, 8. Skolimowska (lengyel) 61.46
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik