Tim Howard volt a hős

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.08.10. 22:39
Címkék
A Premier League-korszakban szinte állandó résztvevője volt a Manchester United a Charity Shield-mérkőzésnek  amelyet tavaly óta már Community Shieldnek hívnak , mégis ötéves szünet után sikerült végre elhódítaniuk a trófeát a "vörös ördögöknek.
Akár rögbimeccsen is fotózhatták volna: Gilberto Silva és Roy Keane légi balettje
Akár rögbimeccsen is fotózhatták volna: Gilberto Silva és Roy Keane légi balettje
Akár rögbimeccsen is fotózhatták volna: Gilberto Silva és Roy Keane légi balettje
Akár rögbimeccsen is fotózhatták volna: Gilberto Silva és Roy Keane légi balettje
Akár rögbimeccsen is fotózhatták volna: Gilberto Silva és Roy Keane légi balettje
Akár rögbimeccsen is fotózhatták volna: Gilberto Silva és Roy Keane légi balettje
Az FA-kupa-győztes Arsenal nehezen adta meg magát, a nyolcszögletű tál sorsa tizenegyesekkel dőlt el.
A mérkőzés gyászszünettel kezdődött a szombaton elhunyt (a Watfordban kölcsönben játszó) Manchester-játékos, Jimmy Davis emlékére.
Sir Alex Ferguson az MU amerikai túráján látottak hatására a kezdőbe állította fiatal kapusát, Tim Howardot, a kispadra pedig Roy Carrollt ültette. E lépését húsz perc elteltével talán már meg is bánta, de addig azért történt egy s más. Hogy a felek milyen komolyan vették a találkozót, jól mutatta, hogy Phil Neville-t az első, Ashley Cole-t meg a második percben kellett sárga lappal lehűtenie Steve Bennett játékvezetőnek. Az első negyedóra végén aztán kiderült, az Arsenal védelmi gondjait Arséne Wenger vezetőedző egyelőre nem tudta orvosolni. Ezúttal Kolo Touré játszott középső védőt Sol Campbell mellett, és elég szembetűnő volt, hogy milyen kevés a tapasztalata e felelősségteljes poszton. Ryan Giggs szögletét Roy Keane megcsúsztatta, s a mögötte érkező, az elefántcsontparti által teljesen őrizetlenül hagyott Mikael Silvestre közelről a hálóba fejelt.
A francia védőt dicséri egyébként a szöglet kiharcolása is, mivel az akció elején ő indította kiváló labdával Ole-Gunnar Solskjaert, nem is beszélve arról, milyen szigorúan őrizte a mérkőzés folyamán honfitársát, Thierry Henryt. Henry azonban nem az a csatár, akit a "díszkíséret” feltétlenül góltalanságra kárhoztat. Amikor Nicky Butt 35 méterre a manchesteri kaputól szabálytalankodott Patrick Vieirával, az "ágyúsok” legveszélyesebb fegyvere odaállt a labda mögé, és bátran rátekerte. Howard, mint már céloztunk rá, csúnya hibával tette emlékezetessé első manchesteri tétmeccsét, egyszerűen bevédte a lövést.
Wenger a szünetben és a második félidő közepén cserélt, de karrierje során ilyen rosszul talán még sosem döntött. Azzal kezdődött, hogy az egyik újonnan beálló londoni, Francis Jeffers (aki az előző idény végén számos remek produkcióval örvendeztette meg a Highbury közönségét) fertályórája sem volt benn, amikor a Phil Neville elleni durvasága miatt kiállították, s ezzel kellemetlen hajrára kényszerítette övéit.
Két másik cserejétékos, a rutinos Giovanni van Bronckhorst és Robert Pires végig a pályán maradt, de bár ne tette volna… A magas színvonalúnak nem igazán nevezhető, viszont szerfölött durva második félidő sem hozott ugyanis döntést, így a kiírásnak megfelelően tizenegyesek következtek. Van Bronckhorst és Pires egyaránt kihagyta a magáét, míg a másik oldalról csak Ruud van Nistelrooy hibázott (ezt azért jegyezzük fel, ő ritkán ront büntetőt!), így 4–3-ra a Manchester nyerte meg a párbajt. A klub története során 11. alkalommal szerezte meg a trófeát, így már egyedül vezeti az örökranglistát – éppen az Arsenal előtt.
"Egyszerűen nem tudom hibáztatni. Látszott rajta, hogy kifejezetten élvezi a tizenegyeseket, nincs benne félelem, ami óriási dolog. Nagyon elégedettek vagyunk vele” – mondta Ferguson a két tizenegyest hárító Howardról. Nem kesergett kollégája, Wenger sem: "Jó kis meccs volt, nyugodtan és optimistán tekintek a jövőbe. Egységesek voltunk, és amíg létszámhátrányba nem kerültünk, jól is játszottunk” – állapította meg a francia szakember.
Annál mérgesebb volt viszont Jeffersre, kijelentette róla, teljesen megérdemelte a piros lapot. A BBC honlapján egyébként az jelent meg, hogy Jeffers az ötvenedik, Wenger keze alatt játszó Arsenal-labdarúgó, akit kiállítanak. Ez azért érdekes, mert az előző szezonban sokan durvasággal vádolták az edzőt és tanítványait, ám ők mindannyiszor felháborodva utasították vissza a vádat.
Silvestre, aki Paul Scholes mellett a mezőny legjobbja volt, a következőt mondta a lefújás után: "Bár egy kupáért rendezik, ez azért csak egy szezonkezdet előtti találkozó, nem tulajdonítunk a diadalnak nagyobb jelentőséget a kelleténél. Az előző bajnoki címünket is a hajránkkal nyertük meg, szóval ebből fölösleges következtetéseket levonni. Az idén Verón és Beckham nélkül nem lesz könnyű, főleg a szabadrúgásoknál fognak hiányozni. De érkeztek jó játékosok, például Eric Djemba Djemba, aki ma jól debütált. Megmutattuk, hogy nem lettünk gyengébbek.”

Community Shield
(Angol Szuperkupa)
Manchester United–Arsenal 1–1 (1–1) – 11-esekkel 4–3

Cardiff, 59 293 néző
V: Bennett. G: Silvestre (15.), ill. Henry (20.). K: Jeffers (74.)
MANCHESTER UNITED: Howard – Fortune (O’Shea, 69.), R. Ferdinand, Silvestre, P. Neville (Forlán, 79.) – Solskjaer, Butt (Djemba Djemba 60.), Roy Keane, Giggs – Scholes, Van Nistelrooy
ARSENAL: Lehmann – Lauren, Campbell, Kolo Touré, Cole – Parlour (Pires, 46.), Ljungberg (Van Bronckhorst, 65.), Vieira, Gilberto Silva (Edu, 60.) – Henry (Wiltord, 46.), Bergkamp (Jeffers, 60.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik