0.8 másodperc alatt százon

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.07.25. 21:41
Címkék
A motorkerékpáros gyorsulási országos bajnokságon az idén először vesz részt egy világsztár, a német Bernd Dietrich, aki folyamatosan szállítja a rekordokat és nagyban segíti a magyar pilótákat is. Akik közül már négy bukósisakos, Orgoványi György, Papp László, Erdős Csaba és Fucskó Antal mondhatja el magáról, hogy átlépte a kilencmásodperces határt a negyedmérföldes távon.
Villámgyors motorok jönnek Tökölre
Villámgyors motorok jönnek Tökölre
Villámgyors motorok jönnek Tökölre
Villámgyors motorok jönnek Tökölre
Villámgyors motorok jönnek Tökölre
Villámgyors motorok jönnek Tökölre
A magyar gyorsulási szakág fejlődése szempontjából nagyon fontos az is, hogy pár héttel ezelőtt Európa-bajnoki futamot is rendeztek Kunmadarason. Az idény legnagyobb durranása azonban kétségtelenül a Powerfest lesz, hiszen Tökölre, az egykori szovjet légibázisra olyan motorok érkeznek, amelyek hét másodperc körüli idő alatt képesek megtenni 402.33 métert.
A motorosok három kategóriában, a super street bike, a super twin top gas és a modified Harley géposztályban viaskodnak majd egymással. Ezek közül a super street bike monstrumok a királyok. A géposztályban ugyan a vázon, a hengereken, a forgattyúházon és a hengerfejen nem lehet módosítani, azonban a nitrogénoxid, a kompresszor és a turbó használata nem tilos. Ezeknek köszönhetően pedig az 1200–1300 köbcentis Suzukik és Kawasakik igazi fenevadakká válnak. A minimum 272 kilós motorok, amelyek 300–350 lóerősek, 100 kilométer/órás sebességre 0.8, 160-ra 1.9, 230-ra 4.8 másodperc alatt gyorsulnak fel, míg a negyedmérföld megtételekor 320–330 kilométer/órás tempót regisztrál a sebességmérő prizma. A kategóriában egyébként az amerikai Joe Koenig tartja a világcsúcsot, aki tavaly egy Suzukival 7.029 másodpercre volt képes.
A super twin top gas géposztályban csak kéthengeres, benzinmeghajtású motorok vehetnek részt, amelyeken ezt a megkötést leszámítva bármilyen tuning lehetséges. A Ducatik, az Apriliák és a Harley-Davidsonok azonban nitró nélkül is rendkívül erősek. Tökölön itt lesz például a kétszeres Európa-bajnok olasz Riccardo Giliberto, aki jóval nyolc másodperc alatt képes teljesíteni a távot.
A modified Harley osztályban, mint ahogyan a neve is elárulja, csak Harley-Davidsonok indulhatnak, amelyek maximum 1998 köbcentisek lehetnek és a benzinellátásukról csak karburátorok gondoskodhatnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik