Horvátország: Itt a helyi Abramovics!

HEKA LÁSZLÓHEKA LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2003.07.24. 21:30
Címkék
Az ukrán, az osztrák, a svájci, a szlovák és a szlovén után  közvetlenül a cseh, a dán, a grúz és a magyar előtt  a horvát bajnokság is útjára indul a 20032004-es idényben.
A horvát I. osztály 2003–2004-es idényének résztvevői
Dinamo Zagreb (1.), Hajduk (2.), Varteks (3.), Kamen Ingrad (4.), Cibalia (5.), NK Zagreb (6.), Slaven Belupo (7.), Osijek (8.), Rijeka (9.), Zadar (10.), Inker (újonc), Marsonia (újonc)
Zárójelben az elôzô idénybeli helyezés.
A horvát I. osztály 2003–2004-es idényének résztvevői
Dinamo Zagreb (1.), Hajduk (2.), Varteks (3.), Kamen Ingrad (4.), Cibalia (5.), NK Zagreb (6.), Slaven Belupo (7.), Osijek (8.), Rijeka (9.), Zadar (10.), Inker (újonc), Marsonia (újonc)
Zárójelben az elôzô idénybeli helyezés.
Mondják, a sorrendben 13. (újkori) pontvadászat minden korábbinál érdekesebb lesz, részben annak köszönhetően, hogy a nyári holt idényben hatalmas mozgás volt tapasztalható a játékospiacon. Minőségi, közönségvonzó labdarúgók cseréltek gazdát vagy igazoltak külföldről haza – hogy az utóbbi esetre egy példával szolgáljunk: Robert Prosinecki a szomszédos Szlovéniából az NK Zagrebbe szerződött.
A nagy jövés-menésnek az van a hátterében, hogy a klubok – elsősorban a Dinamo, az NK Zagreb, a Kamen Ingrad és a Slaven Belupo – anyagi helyzete rendeződött, ami végre nyugodtsággal tölti el a szakmát. Legfőképpen Rijekában fújhattak egy nagyot a nyáron, a helyi NK élére ugyanis Robert Jezic került, akit az országban máris a horvát Abramovicsnak neveztek el. (Az orosz mágnás, ismeretes, az angol Chelsea-t vásárolta meg a közelmúltban.) Jezicet a húsz leggazdagabb horvát között jegyzik, így aligha okozott gondot számára a tavasszal épphogy bent maradó rijekai klub pénzügyi feltámasztása. A milliárdos után most a futballistákon a sor, akiknek – a klubvezetőség célja szerint – ki kellene harcolniuk a nemzetközi porondon való szereplés jogát. A következő szezonban pedig csakis a bajnoki cím elfogadható – legalábbis Jezicnek.
A fiumeiek tehát bizonyára még nem tudnak beleszólni a bajnoki aranyért folyó versengésbe, amelynek első számú esélyese a címvédő Dinamo. A zágrábiak teljesen új csapatot építettek, eladták Ivica Olicot, az utóbbi két év gólkirályát (CSZKA Moszkva), Silvio Maricot (Panathinaikosz), Bosko Balabant (Aston Villa), Zeljko Butinát (FC Bruges), valamint az egyelőre klub nélküli Smoljét és Polovanecet, ugyanakkor szerződtették Andre Mijatovicot, az NK Rijeka válogatott védőjét, Hrvoje Strokot az NK Zagrebből, Mladen Bartolovicot a Cibaliából és a bosnyák Albin Pelakot a Standard Liege-ből, illetőleg négy kölcsönadott játékost visszahívtak a másodosztályból osztályozó útján feljutó Inkerből. A teljesen kicserélődött gárdát roppant tőkeerős főszponzor, a Siemens támogatja, ami előre vetítheti a bajnokság végkimenetelét.
A vetélytársaknak persze eszük ágában sincs asszisztálni a címvédéshez, ellenkezőleg: le akarják taszítani a Dinamót a trónról. A Hajduk Splitnek – noha elveszítette három kulcsemberét (Pletikosa, Srna, Rapaic) – sikerülhet is ez, mert még mindig roppant acélos a játékosállománya. Akik a nyáron Splitbe érkeztek: Zlatko Runje, az U21-es válogatott Stjepan Skocibusic, a kanadai Ryan Thompson, a Veneziából hazacsábított Tomislav Rukavina, a bosnyák válogatott Dragan Blatnjak és a Sportingból vásárolt Andrija Balajic. A Hajduk egyelőre fényévnyi távolságra van legfőbb riválisától, akitől 4–1-es vereséget szenvedett a hét végi Szuperkupa-mérkőzésen.
A szakemberek úgy vélik, további három csapat, a Drazen Beseket megtartó Varteks (Beseken kívül csak a spliti Zoran Vulic nem távozott együttese kispadjáról az első osztályban!), a Kamen Ingrad és az NK Zagreb cibálhatja meg az oroszlán, azaz a Dinamo bajszát.

Gólkirály: Ivica Olic (Dinamo Zagreb, 16 gól)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik