Meginog-e a Maribor trónja?

HEKA LÁSZLÓHEKA LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2003.07.18. 21:51
Címkék
A hét végén kezdődő 13. szlovén labdarúgó-bajnokság rajtja előtt néhány nappal még bizonytalan volt az indulók száma.
A Liga SI.mobil 2003–2004-es idényének résztvevői

Maribor Pivovarna Lasko (1.), CMC Publikum (2.), Vega Olimpija (3.), Esotech Smartno (4.), Koper Sport Line (5.), Primorje (6.), Dravograd (7.), Gorica (8.), Mura (9.), Ljubljana (10.), Domzale (újonc), Drava Ptuj (újonc)
Zárójelben az előző idénybeli helyezés.
A Liga SI.mobil 2003–2004-es idényének résztvevői

Maribor Pivovarna Lasko (1.), CMC Publikum (2.), Vega Olimpija (3.), Esotech Smartno (4.), Koper Sport Line (5.), Primorje (6.), Dravograd (7.), Gorica (8.), Mura (9.), Ljubljana (10.), Domzale (újonc), Drava Ptuj (újonc)
Zárójelben az előző idénybeli helyezés.
Az NK Ljubljana – a Vega Olimpija amolyan fiókcsapata – a tavasszal hatalmas tartozásokat halmozott fel a játékosaival szemben (akik így szabadon igazolhatóak lettek), a szövetség azonban ezt nem nézte jó szemmel. A szervezet a szabályok szellemében "megfenyegette” a ljubljanai egyesület vezérkarát: ha nem rendezi a labdarúgók elmaradt fizetését, a klubot kizárja a 2003–2004-es első osztályú kiírás küzdelmeiből. A vezetők még időben kapcsoltak, a pénztárcájukba nyúltak, és rendezték tartozásukat, így az előzetes terveknek megfelelően 12 csapat vághat neki az új bajnoki idénynek.
A 13-as szám tehát nem hozott balszerencsét a Ljubljanának, amelyben továbbra is számos Olimpija-futballista szerepel – kölcsönjátékosként. Többek közt Drazen Zezelj, a legutóbbi bajnokság második legjobb góllövője is, aki pedig az egész nyáron az Olimpijával alapozott. Zezelj két nappal a rajt előtt tért vissza a Ljubljanához, miután a gárda kifizette elmaradt bérét. Meglehet azonban, a támadó nem állomásozik sokáig az élvonalban épphogy csak bent maradó együttesben, szlovén lapértesülések szerint ugyanis nagyon közel áll ahhoz, hogy a francia Metzben folytassa pályafutását.
Robert Prosinecki sincs már az Olimpija keretében: a horvát középpályás hazatért, az NK Zagrebhez szerződött. Szakértők szerint távozásával a legutóbbi bronzérmes jelentős bevételtől esik majd el az előttünk álló évadban, a veterán irányító ugyanis – lassúsága, "öregsége” ellenére – rengeteg nézőt vonzott a Bezigrad-stadionba. De ami még ennél is fájóbb: a "sárkányok” vérbeli játékmester nélkül maradtak. Jurij Scholmayer klubelnök mindazonáltal nem engedte lejjebb a mércét – a legtehetősebb klubnak számító és még mindig bivalyerős játékosállománnyal büszkélkedő Olimpija ebben a szezonban is az elsőségért száll harcba.

Blazevic újabb kihívást keres a Muránál
Blazevic újabb kihívást keres a Muránál
Blazevic újabb kihívást keres a Muránál
Rajta kívül a címvédő Maribor Pivovarna Lasko, az ezüstérmes Publikum Celje és az idén jócskán megacélosodó Mura szólhat bele az aranyért folyó csatába. Az 1996–97-es bajnoki sorozat óta egyeduralkodó, sorozatban hét aranyérmet nyerő Maribor három középpályást igazolt ennek érdekében. Megszerezte a 35 éves Ales Cehet az osztrák Grazer AK-tól (a válogatott oszlopa a nyári felkészülés során a csapat egyik legjobbja volt), az U21-es válogatottban szereplő névrokonát, Nastja Ceh öccsét, az ifjú Ales Cehet az Aluminijből és a 22 éves Milan Rakicot, szintén az Aluminijből. A "violák” megtartották edzőjüket, Matjaz Keket, akivel kétéves megállapodást írtak alá.
Az edzőket tekintve a Mura számít a legjobbnak, hiszen olyan nagyságot tudhat soraiban, mint Miroslav Blazevic. A 68 esztendős mestert aligha kell bemutatnunk, korszakos alaknak számít a délszláv labdarúgó-történelemben. Elég, ha csak az 1998-as tettére gondolunk, amikor a horvát válogatottal meg sem állt a világbajnoki dobogóig. Vele (és a Koperből igazolt hét új szerzeményükkel) a muraszombatiak is jók lehetnek a – szlovén bajnoki – bronzra… A felkészülési mérkőzések mindenesetre máris igazolták Blazevic szaktudását, elvégre a Mura egyaránt döntetlent ért el a horvát Hajduk Splittel és a szerb-montenegrói Crvena zvezdával szemben.

* Az NK Ljubljanától három pontot levontak, a Korotan Prevaljét kizárták.

Gólkirály: 23 gólos: Kmetec (Olimpija Ljubljana)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik