A lila maradhat a divatszín

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.07.15. 22:01
Címkék
Nincsenek irigylésre méltó helyzetben az osztrák bajnokság szervezői, hiszen izgalmat  legalábbis előzetesen  viszonylag keveset tudnak garantálni a szurkolóknak és a szponzoroknak. A tavaly még csak első számú esélyesnek tartott Austria az idén már címvédőként, de ami ennél lényegesebb, toronymagas favoritként vághat neki a küzdelemsorozatnak, az lenne a meglepetés, ha üldözői közül valakinek sikerülne megelőznie. Jellemző, hogy az edzők közül mindössze háromnak vannak halvány kételyei a bécsi lila-fehérek célba érését illetően&
A T-Mobile Bundesliga 2003–2004-es idényének résztvevői

Austria (1.), GAK (2.), Salzburg (3.), Rapid (4.), Pasching (5.), Sturm (6.), Admira (7.), Kärnten (8.), Bregenz (9.), Mattersburg (újonc)

Zárójelben az előző idénybeli helyezés.
A T-Mobile Bundesliga 2003–2004-es idényének résztvevői

Austria (1.), GAK (2.), Salzburg (3.), Rapid (4.), Pasching (5.), Sturm (6.), Admira (7.), Kärnten (8.), Bregenz (9.), Mattersburg (újonc)

Zárójelben az előző idénybeli helyezés.
Az Austria minden szempontból kiemelkedik a mezőnyből, legyen szó anyagi vagy szakmai szempontokról. Tőkeerős szponzoroknak (T-Mobile, Kurier, Casinos Austria, Radio Wien, TUI Reisecenter Wien) köszönhetően 25 millió euró a klub éves költségvetése (hozzávetőlegesen 6.750 milliárd forint), csak érzékeltetésképp: a pénzügyi rangsor következő három helyezettje, a GAK (nyolcmillió euró), a Salzburg (7.5) és a Rapid (7.5) összesen nem diszponál ekkora összeg felett.
Az is vitathatatlan, hogy az Austriáé a legerősebb keret, így volt ez már tavaly is, de az elmúlt egy év alatt tovább "acélosodott” a névsor. Volt és jelenlegi válogatott játékosok öltöztek lilába, immár a norvég Petter Rudi, a német Sean Dundee, az osztrák Richard Kitzbichler és Ivica Vastic, valamint a holland Frank Verlaat, nem is lehet más a csapat célja, mint a hazai tarolás megismétlése, illetve a klub története során először a BL-szereplés kiharcolása. Az új tánchoz (a sok érkező közepette ne feledkezzünk meg arról, hogy többek között Djalminha, Volkan Kahraman, Martin Hasek és Martin Hiden is távozott) új mester is kellett, a Fenerbahcéhoz igazoló Christoph Daum helyett immár Joachim Löw kezében van a kormányrúd. A német tréner pedig tudja, miként lehet Ausztriában érvényesülni, hiszen ő volt a Tirol utolsó (bajnok)csapatának edzője.

Magyar szereplők

Öt magyar játékos vág neki a 2003– 2004-es osztrák bajnokságnak, közülük a lassan ôslakos grazi Korsós György (Sturm) várhatja a legszebb reményekkel a sorozatot. Korsóshoz hasonlóan állandó csapattagságra tarthat igényt a bregenzi Klausz László is, ugyanakkor a többieknek meg kell küzdeniük a helyükért. Mátyus János (Admira) és Fülöp Zoltán (Mattersburg) a nyáron került mostani állomáshelyére, esetükben nehéz megjósolni, mit hoz az év, míg a fiatal Garics Györgynek (Rapid) nála sokkal rutinosabb védôkkel kell megküzdenie a csapatba kerülésért. Garics esetében a Rapid honlapja egyébként annyit jegyzett meg, hogy hamarosan megkaphatja az osztrák állampolgárságot.
Hogy mely csapatok lehetnek az egyeduralomra törő Austria kihívói? Walter Schachner osztrák futball-legenda szerint az ő csapata, a GAK lesz a legveszélyesebb rivális. "Aki az aranyat akarja, a GAK-ot kell megvernie. A pénz önmagában nem futballozhat” – üzent a bécsieknek a szakember. A graziak nem tartottak nagybevásárlást, a piaci mozgolódások nagyjából kiegyenlítették egymást (a gólerős Brunmayr a legnevesebb távozó, őt a hajdanán a Schalkéban játszó Goossens pótolhatja), azaz az előző idényben látottakhoz képest nem várható túl nagy változás az eredménysorban.
Néhány hete még a Salzburgot is nyugodtan az élbolyba pályázók közé sorolhattuk volna, most viszont nehéz megmondani, mire lesz képes az immár magyarok nélkül felálló együttes (Sáfár Szabolcs a Szpartak Moszkvához igazolt, Bukrán Gábor pedig csapatot keres magának). A közelmúltban még Kánaán volt Salzburgban, egy arab sejk, illetve spanyol megbízottja, a hajdani futballista, majd edző Juan Pedro Benali eurómilliókat ígért az egyletnek, 7.5 milliót azonnal letettek volna az asztalra, játékosokat ígértek, a salzburgiak pedig "bedőltek” nekik. A helyi sajtó azonban nyomozni kezdett, kiderült, Benalinak állításaival ellentétben egyáltalán nem olyan dicsőséges az edzői múltja, a pénz sorsa – és eredete – is bizonytalan, ennyi pedig elég volt ahhoz, hogy kiadják a megmentők útját. Benaliék most a görög Arisz Szalonikinél próbálkoznak, ott nem olyan szigorú a pénzügyi fegyelem…

A Stuttgartból szerzôdtetett Sean Dundee (jobbra) lehet a Bajnokok Ligája-szereplésrôl álmodó Austria Wien új csodafegyvere
A Stuttgartból szerzôdtetett Sean Dundee (jobbra) lehet a Bajnokok Ligája-szereplésrôl álmodó Austria Wien új csodafegyvere
A Stuttgartból szerzôdtetett Sean Dundee (jobbra) lehet a Bajnokok Ligája-szereplésrôl álmodó Austria Wien új csodafegyvere
A Pasching, Rapid, Sturm hármas ugyanakkor a nagy rejtélyek közé tartozik. A kiscsapatnak sikerült együtt tartania a tavalyi keretét, tehát elméletileg harcban lehet a kupaindulást érő helyekért, ugyanakkor nem árt figyelembe venni, hogy a 2002–2003-as szezon ötödik helye "kicsúszott” eredménynek tűnik. A Rapidnál és a Sturmnál nem lehet tudni, hogy a kisebb-nagyobb mellékzöngékkel járó átalakulási folyamat mennyire lesz hatásos, ha igen, legalább a dobogóért zajló harc ismét izgalmas lesz.
A végére hagytunk még egy nagy talányt, a Mattersburgot. A burgenlandi újonc nézőszám tekintetében biztosan verhetetlen lesz (a másodosztályban átlagban csaknem 11 ezren látogatták a meccseiket, a Sturm elleni első mecscsükre, amelyet a graziak kérésére jövő szombatra halasztottak, 17 ezer nézőt várnak), a pályán viszont nem tudni, mire lesznek képesek. A feljutás kiváltotta eufória a bentmaradást szinte biztosan garantálja (a kiesőhelyre sokkal inkább az Admira, Bregenz, Kärnten hármas "aspirálhat”), az egyesek által felvetett nemzetközi kupaszereplés azonban picit merész álomnak tűnik.
A bajnokság végeredménye, 2002-03
1.Austria Wien36217859-2870
2.Grazer AK361512956-3957
3.Salzburg3615111051-4656
4.Rapid Wien3613121140-3851
5.Pasching3613101341-3749
6.Sturm Graz361451750-6247
7.Admira3611111436-4644
8.Kärnten361181745-5741
9.Bregenz369121548-5839
10.SV Ried361081841-5638
Gólkirály: Axel Lawaree (Bregenz, 21 gól)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik